Skocz do zawartości

Wędki Mikado

boseib

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wertuje temat flash zanderów od jakiegoś czasu.Przeczytałem co się da na tym forum nawet kilka razy jeden temat żeby mi nic nie uciekło,ale nadal nie mogę wyciągnąć odpowiednich wniosków. Na moim łowisku panują dosyć specyficzne warunki. Maksymalna głębokość 2m i do tego ogromne ilości mułu. Przy pomoście kij wchodzi na 1,60m. Wiem że przy takim dnie poczucie opadu będzie graniczyło z cudem. Kij używany będzie również na innych akwenach w już nie tak specyficznych warunkach ale głębokość podobna. Widzę rozbieżne zdania na temat czułości 229 22g i 198 30g (dwu składy). Interesuje mnie który z tych kijków lepiej będzie pracował przy obciążeniu 7-8g plus guma? Od tego roku będę wędkował z pontonu i szukam czegoś w miarę krótkiego z seryjnej produkcji.

229 do 22g ma grubszy szczyt i wieksze przelotki niz 198 do 30g , ta do 22g dlugosci 229 rzucasz spokojnie glowka 30g z guma , krótsza do 30g jest szybsza i czulsza , ladniej tez pracuje pod rybą, caly sezon lowilem obiema sandacze i szczupaki, gdybym mial wybierac 198cm do 30 g jest moim zdaniem dużo ciekawsza niz 229 do 22g , jesli chcesz lowic do 25g kup flash percha 220 cm do 18g , lepiej pokazuje opad i jest na tyle szybki zeby wcinac ryby.

Zgadzam się. Tylko jak pojawiają się np. takie opinie to się człowiek zaczyna zastanawiać.

Witam.

Wertuje temat flash zanderów od jakiegoś czasu.Przeczytałem co się da na tym forum nawet kilka razy jeden temat żeby mi nic nie uciekło,ale nadal nie mogę wyciągnąć odpowiednich wniosków. Na moim łowisku panują dosyć specyficzne warunki. Maksymalna głębokość 2m i do tego ogromne ilości mułu. Przy pomoście kij wchodzi na 1,60m. Wiem że przy takim dnie poczucie opadu będzie graniczyło z cudem. Kij używany będzie również na innych akwenach w już nie tak specyficznych warunkach ale głębokość podobna. Widzę rozbieżne zdania na temat czułości 229 22g i 198 30g (dwu składy). Interesuje mnie który z tych kijków lepiej będzie pracował przy obciążeniu 7-8g plus guma? Od tego roku będę wędkował z pontonu i szukam czegoś w miarę krótkiego z seryjnej produkcji.

Przy takich warunkach połowowych jeśli nie wklejka to brałbym tą do 22 g, jeśli jednak wklejka Ci odpowiada to brałbym na Twoim miejscu Percha do 18g. Sam łowię w płytkiej, często zamulonej wodzie i dwudziestka dwójka sprawdza się bardzo dobrze jako uniwersał sandaczowo - szczupakowy :) Ta do 22 g opad pokazuje właśnie od główek 7g+guma.

Przy takich warunkach połowowych jeśli nie wklejka to brałbym tą do 22 g, jeśli jednak wklejka Ci odpowiada to brałbym na Twoim miejscu Percha do 18g. Sam łowię w płytkiej, często zamulonej wodzie i dwudziestka dwójka sprawdza się bardzo dobrze jako uniwersał sandaczowo - szczupakowy :) Ta do 22 g opad pokazuje właśnie od główek 7g+guma.

Myślałem nad tą wklejką. Dzięki bardzo.wydaję mi się że jestem bliższy wyboru. ;)

Myślałem nad tą wklejką. Dzięki bardzo.wydaję mi się że jestem bliższy wyboru. ;)

ja Kolego na Twoim miejscu wzialbym typową wklejke o miękkiej szczytowce, we flash perchu i tak będzie za twarda na Twoje łowisko, , pozatym nantak małej głębokości będziesz łowić lekko, także pomysl nad czymś w okolicach 2,4m żeby rzuty były w miarę dalekie.

pozdrawiam.

Proponowałbym również zobaczyć kije Nihonto TT Zander. A co do pałowatości mocniejszych Flash Zanderów to powiem, że mam wersję 2,4 do 35 g i czuć na niej skubanie nawet 20 cm okonka. Realne minimum tej wędki to 15 g (12 g przy flaucie)  a max czym rzucałem do 30 g z 4 calowym gumiakiem. 

Oglądałem wczoraj w sklepie dwa kije z tej serii:

Xtra Lite 2,6 do 12 g;

Feeling 2,7 do 11 g.

Szukałem niewklejanki pod smużaki. Obie to wklejki, blank dość gruby, dolniki fajne krótkie. Natomiast osadzenie przelotek to masakra, bardzo duże nadlewki lakieru, jeden blank nosił nawet ślady skrobania zacieku lakieru pod omotką, górne przelotki nie w linii i dodatkowo pod kątem - w obu egzemplarzach. Chyba jadąc na sukcesie Inazum ostro popuścili z jakością albo po prostu Chińczyk składał te kije w poniedziałek rano na ostrym kacu  ;)

Oglądałem wczoraj w sklepie dwa kije z tej serii:

Xtra Lite 2,6 do 12 g;

Feeling 2,7 do 11 g.

Szukałem niewklejanki pod smużaki. Obie to wklejki, blank dość gruby, dolniki fajne krótkie. Natomiast osadzenie przelotek to masakra, bardzo duże nadlewki lakieru, jeden blank nosił nawet ślady skrobania zacieku lakieru pod omotką, górne przelotki nie w linii i dodatkowo pod kątem - w obu egzemplarzach. Chyba jadąc na sukcesie Inazum ostro popuścili z jakością albo po prostu Chińczyk składał te kije w poniedziałek rano na ostrym kacu  ;)

Jest wersja bez wklejanki.

Diamond:

2,10  c.w 13g

2,40 c.w 15g

2,70 c.w 17g

Wszystkie maja akcje progresywną.

Czy te nowe Inazumie Flash Zander 210cm do 35gr 2-składy, to są te same blanki które były na początku sprzedaży do 30gr .Może ktoś miał porównanie  ? chciłbym wiedzieć czy te nowe też zaczynają pracować od główki 12gr albo wyżej?Może producent zawyżył w tych nowych wreszcie te cw, bo przecież wszyscy piszą że te stare do 30gr było zaniżone?

Mógłby ktoś coś napisać na temat tego kijaszka ale w wersji 2.55m/13g? Szukam kijaszka który ogarnie pstrągi, klenie (do 40cm) i czasami jakieś okonki. Przynęty pewnie najczęściej wobki i obrotówki ale czasami również gumki. Rzeczka na której chcę łowić na jakieś 5m szerokości, zaczepy są rzadko spotykane więc rybki mogą jeździć. Nadawał by się do takich celów?

Pozdrawiam

Damian

Zamówiłem z korkową rękojeścią , zobaczymy jak przyjdzie bo lubię krótsze dolniki.Mam nadzieję że spełni moje oczekaiwania do cięższych gum ,kogótów , woblerów i blach. Choć wiem że nie ma uniwersalnych kijów, ale nie chce mi sie tachać nad wodę 4-patyków więc trzeba iść na kompromis.

Witam,

Kolego Pulsar akurat posiadam w.w. kijka od roku i mogę polecić. Lekki, cięty, a omawiane przez Ciebie rybki ogarnie bez problemu. Miałem na niego szczupola ok 65 cm i dał radę. Tylko trzeba uważać na piankę na foregripie gdyż przy dokręcaniu kręcioła podobno potrafi strzelić. Mi się nic takiego nie przydażyło. Ogólnie wędeczka fajna z przeznaczeniem głownie na okonia.

Edytowane przez GoLoManoLo
  • Like 1

Witam,

Nie chcę zakładać nowego tematu. Potrzebuję kijka do opadu okoń, sandacz z brzegu głównie na stojącej wodzie do 6-7m. Przynęty to gumy maks. 10cm plus 15-20g ołów. Zastanawiam się na Inazuma Flash Perch 2,40 lub 2.60 wędki bardzo tanie lub Inazuma Flash Zander 30g z dwukrotnie wyższą ceną.

Perch to chyba wklejanki i nie wiem czy mają uchwyt Fuji natomiast Zander z tego co mi wiadomo nie jest wklejanką i posiada uchwyt Fuji skss.

Chodzi mi o komfortowe podbijanie przynęt o masie maks. ok 25-30g.

Tak inazuma flash perch jest wklejanką i posiada uchwyt taki jak wersja zander ale wydaje mi się ,że do przynęt jakie podałe$ będzie za słaba.Wersja zander zaczyna pracować mniej więcej od 12-15 g.Jeśli nie przeszkadza Ci długość to pomyśl nad wersją do 22 g.Na stronie fishing-test jest troche napisane o tej wędce ;)