Skocz do zawartości

Wędki Mikado

boseib

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwsze wersje Sapphira miały korek i kosztowały od 240 do 280 zł (zależnie od długości) po 4 czy 5 latach obecności na rynku ceny spadły o 50% i najprawdopodobniej wtedy również zastąpiono korek pianką z okleiną korkową. To bardzo słaby patent bo jak namoknie to potrafi się pofałdować jak wylinka na wężu.

Z pozdrowieniami,

drzejko

Pierwsze wersje Sapphira miały korek i kosztowały od 240 do 280 zł (zależnie od długości) po 4 czy 5 latach obecności na rynku ceny spadły o 50% i najprawdopodobniej wtedy również zastąpiono korek pianką z okleiną korkową. To bardzo słaby patent bo jak namoknie to potrafi się pofałdować jak wylinka na wężu.

Z pozdrowieniami,

drzejko

OO  i sprawę korka - nie korka kolega nam wyjaśnił :)

Dodam jeszcze, że przelotki w "starych" kijach były dużo delikatniejsze - te same wielkości przelotek mają teraz montowane znacznie grubsze/mocarniejsze pierścienie - widocznie jest nowy "tańszy" dostawca. W "starych" wypustach przelotki były też identyczne (również tylko największe miały wprawdzie kształt pierścieni trochoidalny - mniejsze były już okrągłe), ale ramki były z tego samego materiału, a teraz sprawiają wrażenie, że są złożone z dwóch różnych kompletów  :( .

Dodam jeszcze, że przelotka szczytowa dosyć szybko łapie rowek w pierścieniu - SIC no name 

Za swojego dałem jakieś 150 zł, kupiony w styczniu tego roku. Wątpię aby był to ten starszy made in korea.

Chciałem też kupić wersję 2,2m na ponton - ta, co była w sklepie też nie miała okleiny. Odpuściłem, kupiłem inny kijek. Później znów mnie naszło i znalazłem 2,2m w innym sklepie - okleina.

• 3 tygodnie później...

Cześć.

Ja posiadam takiego jak ten poniżej:

https://fishing-center.pl/pl/p/WEDKA-MIKADO-INAZUMA-FLASH-ZANDER-220c.w.upto28gC/2854

Czyli wersja z korkiem.

Wędka fajna i szybka - troszkę cieplejsza od wersji najstarszej jaką miałem, a mianowicie 215cm 1 sec. - do 30g.

Zmieniłem tą 215cm na 2 częściową 220 i tak szczerze to ogromnych różnic nie widzę.

Używam obecnie tej wędki rzadko, mam coraz mniej czasu aby popływać po Turawie.

Fajnie sprawdza się pod główkami 14-22g, nieważne guma czy kogut.

Witam panowie mam pytanko czy miał już ktoś może w rękach wędkę Mikado Kamisori Zander, z racji tego że wędkę w mono blanku na zanderka juz sobie w końcu dopasowalem szukam drugiego kija tym razem wklejki do sandacza na lekko i z opisu może akurat ta wedka być ok ale nie mam możliwości jej zobaczenia i dlatego pytam czy miał już ktoś kontakt z ta serią wędek mnie interesuje wedka do 22 gram?

jest na forum Kolega, który ją projektował :) może się ujawni :) kije mikado na 2016 zapowiadają się jeszcze lepiej niż wypadła inazuma ,która będzie ponadczasowa :)

I nawet coś od niego kupiłeś ostatnio ;) On nie ma obecnie czasu na fora.

Kamisori to dokładnie ten sam blank co inazuma.

Pytałem o to cudo w sklepie. Ma kosztować ok 400zl. Uzbrojona w Tvs Fuji i Alconity będzie tańsza niz inazuma? dziwne jak dla mnie....Na sowieckich stronach jest juz dostępna ale po przeliczeniu wychodzi jakies 700 zł...A blank taki sam jak inazuma tylko inaczej uzbrojony.

Gdy latem byliśmy na rybach , testował casta też na tym samym blanku co inazuma i wtedy pojawił się pomysł zrobienia bardziej wypasionej wersji

ponieważ to naprawdę fajne blanki w swoim przedziale cenowym. No i jest kamisori. Rozmawialiśmy też o budżetowych lexusach, że warto by je zrobić w jakże  popularnym obecnie designie JDM. No i są z tym, że to trochę inne blanki.

@rej -  sprzedawcy powiedz żeby albo kitu nie wciskał, albo niech się doinformuje albo niech branżę zmieni ;)