Skocz do zawartości

Wędki Mikado

boseib

Rekomendowane odpowiedzi

Ja miałem 15lat temu wędkę Mikado Medium Light Spin 240cm(nie pamiętam do ilu gram :D ).Dobrze ten kijek wspominam.Może nie był jakiś super lekki i rewelacyjny,ale sprawiał wrażenie ``miękkiego`` i trochę rybek spiningując nim złowiłem(okonie,sandacze,szczupaki,klenie),oraz z zaczepów nim wyszarpałem trochę przynęt i nic się z nim nigdy nie działo. :mellow: 

Łowiłem nim także w nocy wiele lat temu leszcze z gruntu - zarówno na sprężynę z zanętą,jak i na samym ciężarku.

Na Kamisori pewnie bym nie narzekał-chociaż nie miałem tego kija w ręku,ale technologia idzie do przodu i ``powinien być O.K.`` :mellow:

Kupilem tą 228cm do 22g bratu pod choinkę za 350 zł w Centrum Wedkarstwa. Oczywiście zajechałem nad wodę potestować:) miałem młynek z plecionką 4 lb wiec sprawdzilem dół. ES 3" z główką 3 g lada dobrze i czuć opad, z ołowiem 5 g sygnalizacja świetna i bardzo dalekie rzuty. Te 22 gramy raczej prawidłowo opisane. Tak mi się spodobała że zastanowię się nad krótszą i mocniejszą dla siebie, szkoda ze nie ma w jednym kawałku.

Witam,

Postaram się rozwiać kilka wątpliwości :)

1. Jar1808 - W tej serii nie ma wklejek

2. Profil_Nieaktywny - Nie projektował tylko brał udział w projektowaniu :) robi to u nas sztab ludzi. 

3. rej i sajdol1 - Jeden i drugi ma rację :) blank jest praktycznie taki sam ale kij dostał oplot toray i inne przelotki więc całość wyszła nieco inaczej, czy lepiej? oceńcie sami  :)

4. przemow - Idąc tym tokiem rozumowania wedka Konger Stalion za 200 zł z uchwytem i przelotkami fuji nie powinna istnieć w ogole :P a jest, i jest całkiem przyzwoita :)

5. Error_Error_Error - Według mnie opisy są poprawne, jednak moim zdaniem to zawsze jest subiektywna kwestia.

6. Osin - Czego nie ma w jednym kawałku? Seria przewiduje kilka monoblanków.

7. Catrol - Jak będzie więc takich opinni jak Twoja to pomyślimy :)

Pozdrawiam

Łukasz

• Like 2

A  ja mam pytanie czy nadała by sie ta wędka pod Szczupaka? Czy jednak za sztywna pała?

Jest to typowo sandaczowa "pała" aczkolwiek ja nią złowiłem w fazie testów kilkadziesiąt szczupaków i spadków praktycznie nie było. Łowiłem kijem 198 do 28g w jednym kawałku. 

• 2 tygodnie później...

Zainteresowała mnie wersja 270cm do 35g. Niestety nigdzie nie ma jeszcze, żeby "pomacać". Może ktoś, coś więcej.......?

Jaka akcja przy tej długości?  Czy cw prawidłowo opisany?

U mnie by to było wędzisko pod sandała na praktycznie jedno specyficzne rzeczne łowisko.

Przy okazji podpinam się pod przedmówcę, kijek 2,6 do 28g też jest w mojej orbicie zainteresowań.

Edytowane przez ŁYSY0312
  • Like 1

Panowie jak wypada Inazuma 1.98 do 22g ,30g na tle MHX P844-2. Czy ktoś może porównać mi te blanki? rozumiem że będą obsługiwały podobny zakres przynęt, ale czy warto przepłacać ?? Który blank jest bardziej czuły(elektryczny)?

Nie da się porównać obu tych wędek - są to całkowicie odmienne konstrukcje. Jeśli masz kasę na Poppinga, to bierz nie będziesz żałował. A jeśli miałbyś wziąć kredyt, to kup Inazume - też da się na nią rybę złowić :D 

• Like 1

Nie lubię wklejek a wiem że MHX ma dość delikatną szczytówkę, lubię kije które kopią i nie trzeba patrzeć na szczytówkę więc stąd moje pytanie :)   

I właśnie taki jest MHX P844-2. Nie ma sztywnej pałkowatej szczytówki jak Inazuma a kopie dużo lepiej niż ona. Z tą delikatnością szczytówki w Poppingu, też nie przesadzaj, wędka na tym blanku dobrze pracuje z główkami 7-25gram + guma (przy 25gramach max. kopytko 7,5cm). No chyba że zamierzasz szarpać kogutami, wtedy sztywność szczytówki Inazumy daje jej przewagę.

Pomacałem to cudo w sklepie. Wyglada bardzo ładnie, cena fajna ale 260 leci na pysk z kolowrotkiem wazacym 310gram i dolnik jak w trociówce. Jak dla minie z 10cm za dlugi. Ucchwyt Tvs jak do mojej reki masakrycznie niewygodny a nie mam graby jak bochen chleba. Jak komus pasowal flash zander w tym rozmiarze to bedzie zachwycony. Króciaki z tej serii Boskie na sandacza tylko ten uchwyt bym zmienil na sk :-)

Witam wszystkich dzisiaj zakupiłem kijem 210 do 35gr. Mam Inazume 240 i jest to kij jak dla mnie wybitnie dobry zobaczymy co z tego wyjdzie byle do wiosny. Chociaż Inazume wygląda lepiej ;) Kamisori sprawił wrażenie super kilka.