Skocz do zawartości

Wędki Mikado

boseib

Rekomendowane odpowiedzi

Też rozważam ten model(kamisori) , ale na szczupaka.

Te krótkie do 28g,35g jak dla mnie zbyt pałowate -zaznaczam do mojego zastosowania z łódki.

Pomacałam przez chwilę ten do 22g-zdecydowanie bardziej miękki szczyt od poprzednich-(choć nie było to porównanie w jednym sklepie i czasie).

Odpuściłem temat krótkiego kamisori na łódkę.

Dość przypadkowo wpadła okazja dotknąć ten 260 do 28g-ugięcie pełniejsze,już nie pała,ale już długi dolnik trochę za łokieć.Gdyby nie to mógłby być dla mnie taki  uniwersał brzegowo/łodkowy.

I teraz istotna rzecz znalazłem sklep gdzie mieli 260 i 270-ten 270 ma dolnik krótszy od 260-z przyłożenia na bank ładne kilka cm,czyli efektywna długość od stopki będzie kilkanście cm więcej w 270.Nie mogłem porównać akcji  bo zamykali, ale dla mnie to będzie teraz nr 1 do zastąpienia mojego 3m brzegowca, 

• 2 tygodnie później...

Dziś miałem okazje pomacać kije mikado i mam następujące wnioski:

kamisori perch 2.20 do 12 gram - nie wiem kto opisywał ten kij ale trochę minął się z rzeczywistością, ten kij to typowa sandaczówka o czułej szczytówce z realnym ciężarem wyrzutu do 25-30 gram

Mikado Specialized Trout Spinn 2.60 5-21 tutaj bajka dla mnie idealny budżetowy kij na bolenia

pozdr

matpgt

kamisori perch 2.20 do 12 gram

Witam, mam ten kij od wiosny. Kilka razy miałem go na rybkach, faktycznie 12 g to chyba trochę za mało dla tego kija. Lata wszystko od 5 do 25 g bez zająknięcia. Łowiłem klenie i okonie, szczupaki. Taki uniwersał na łódkę i brzeg. Na sandaczach miałem ale nic jeszcze na niego nie złowiłem. Ogólnie bardzo fajny kij ubrany w fuji, za te pieniądze chyba warto.

Mikado Specialized Trout Spinn 2.60 5-21 tutaj bajka dla mnie idealny budżetowy kij na bolenia

pozdr

matpgt

A macałeś krótsze z tej serii? Specializet trout 2,40 mnie kusi ale zgodnie z nazwą na kropki. Toto ma taki długi dolnik jak wygląda na zdjęciach?

No i ponawiam pytanie - ktoś miał w ręce nowe travele Hirameki?

Witam, mam ten kij od wiosny. Kilka razy miałem go na rybkach, faktycznie 12 g to chyba trochę za mało dla tego kija. Lata wszystko od 5 do 25 g bez zająknięcia. Łowiłem klenie i okonie, szczupaki. Taki uniwersał na łódkę i brzeg. Na sandaczach miałem ale nic jeszcze na niego nie złowiłem. Ogólnie bardzo fajny kij ubrany w fuji, za te pieniądze chyba warto.

I nie spadają Ci te okonie a klenie nie odbijają się przy braniu? łowisz plecionką czy żyłką? Ja byłem napalony na ten kijek ale gdy wziąłem do ręki to okazało się że to zupełnie inna wędka niż ta której potrzebuje. Szczerze to na początku myślałem że w ręce mam kamisori zander;) wykonanie mega ok jak za niecałe 300 zł. Jak dla mnie za małe przelotki na szczycie ale to celowy zabieg

Oglądałem tylko Mikado Specialized Trout Spinn 2.60 5-21, innych z tej serii nie było. Generalnie kijek ładuje się głęboko przy zarzucie i szybko po nim gaśnie a rybki nie będą się odbijać na plecionce, wykonanie też ok

Z tym zaniżaniem to nie przesadzajcie. Mam kamisori zander 22g 214cm i główki 25 g to już za dużo do agresywnego prowadzenia 20 g plus 4 cale easy

Shiner to tak akurat. Moc jak st croix m,swoją drogą wybrałem go zamiast st croix i nie żałuję :)

• Like 1

Witam,

od pewnego czasu szukam budżetowego kija do UL i zastanawiam się nad Mikado Lexus Sapphire 260 kij opisany do 13g chodź sprzedawca w sklepie twierdzi że dużo mniej i tu nasuwa się moje pytanie czy kij obsłuży przynęty już od 1g miałby służyć oczywiście do połowu okoni oraz prób z białorybem.... 

Jakie macie opinie na temat tego kija???

• 4 tygodnie później...

Co do Sicario. Kijek rewelacyjny jeżeli chodzi o przekazywanie brań na blank. Czuć najmniejsze skubnięcie.

Jednak wytrzymałość tych patyków jest marna. Łącznie pękły mi 3 szczytówki. Raz przed reklamacją, raz po, no i trzeci raz u szwagra w wędce.

Co śmiesze za drugim razem pękły w odstępie niecałej godziny...

Po raz kolejny, i mam nadzieję ostatni poleciały na reklamację.

994e310fb5f3.jpg

Z mikado mam jeszcze specialized Dropshot, oraz Trout spin. Oba godne uwagi.

Edytowane przez nitro
  • Like 1

Ponawiam więc pytanie o dolnik w trout spin. Na zdjeciach to wygląda wręcz groteskowo , jakby miał z pół metra?

36,5cm od środka stopki kołowrotka. Sięga za łokieć niestety.

Trout 240cm.

Edytowane przez Marcyś

@nitro

To miales jakiegos pecha z tym Sicario. Sam uzywam jednosklada i znam kilka osob ktore używają dwuskladow. Jak na razie bez problemow. Moze jakis blad transportowy? Niby to wysokomodułowy węgiel a z tym trzeba juz ostrozniej.

Fakt faktem wedeczka mega czuła.

@nitro

To miales jakiegos pecha z tym Sicario. Sam uzywam jednosklada i znam kilka osob ktore używają dwuskladow. Jak na razie bez problemow. Moze jakis blad transportowy?

Błąd transportowy? Wątpię. Wyjąłem z tuby dopiero nad wodą, to samo szwagier. Sam dużo opinii słyszałem po znajomych, że mocne kijki, i relatywnie mało reklamacji jest.

Może wada partii? Oba kije kupione w tym samym sklepie, zapewne z jednej dostawy.

Pożyjemy zobaczymy, do czasu zwrotu pomęczę dropshota.

Rzeczywiscie mogliscie trafic wade fabryczna w jednej serii. Takie rzeczy sie zdarzają. Oby uznali reklamacje.

Acha i trzeba uważać na tą twardą wkladke którą dodają do pokrowca która rzekomo ma chronic szczytowke. Słyszałem ze bardzo duzo uszkodzeń jest w czasie jej nakladania na wedke ktora juz siedzi w pokrowcu. Haczy o przelotki i jesli ktos nie wyczuje to klops. Najlepiej od razu ją wywalić zeby nie kusilo.

• 2 tygodnie później...

Też posiadam sicario i na szczytówkę na pewno trzeba uważać bo jest bardzo smukła i delikatna ale mi na szczęście nic nie pęka ;) Wędka ogólnie zajebist* :D Przesiadłem się z sakury shinji neo 213/0,5-7g na mikado sicario 223/1-7g i mikado choć tańsze jest o wiele lepsze od sakury przynajmniej moim zdaniem. Kijek lekki i bardzo szybki, uchwyt wygodny i krótki dolnik który nawet łokcia nie sięga. Przynęty latają dość daleko a przy plecionce 0,06 czucie przynęty naprawdę dobre ale cw wędki oczywiście źle opisane. Wydaje mi się, że odpowiedniejszy byłyby opis 3-10g. Wędkę dostałem w plastikowej tubie ochronnej. A co do rybek to okoń 30 cm pięknie gnie już kija, małe sandacze pod wymiarowe nie spadają a w dolniku widać spory zapas mocy. Myślę, że wędka naprawdę może być hitem ;)

4 Kij Sicario 223 połamany Znów szczytówka,tym razem pomiędzy 2-3 przelotką. Po konsultacji ze sklepem okazało się, że cała seria została/nie wycofana.

Podobno występuje wada produkcyjna, mianowicie zbyt mocno nawinięty oplot wokół rdzenia węglowego. Powoduje to zbyt mocny ścisk, co w efekcie prowadzi do złamania.

Szukam teraz alternatywy dla tego kijka, w tych samych pieniądzach ~360zł.

Zastanawiam się nad LRF, lub black savage 2-7g. 

Może ktoś coś polecić? Jeżeli nie w temacie, to proszę na pw.

Edytowane przez nitro
  • Like 1

Tak się zraziłeś że nie chcesz kolejnego? Zamów z innego sklepu ja mam od Majkiego i jest git. A co do LRF to rzeczywiście mięciutki jest, black savage szybkością sicario nie dorównuje. Dam którego kolega wyżej poleca fajny ale mi uchwyt nie pasuje, jakiś nie wygodny moim zdaniem.