Skocz do zawartości

Wędki Mikado

boseib

Rekomendowane odpowiedzi

Nie to , żebym strasznie promował markę , ale White Bird / Blue Bird od Favorite takie do 7 gram i w klasie cenowej +/- 200 zł fajnie się zapowiadają . Ostatnio na okoniowej wyprawie miałem w łapkach przez chwilę Blue Birda od kolegi . I krzywdy nie ma  :) . Szybkie są jak na ten cw , ale dalej typowo okoniowe UL .

Tak się zraziłeś że nie chcesz kolejnego? Zamów z innego sklepu ja mam od Majkiego i jest git. A co do LRF to rzeczywiście mięciutki jest, black savage szybkością sicario nie dorównuje. Dam którego kolega wyżej poleca fajny ale mi uchwyt nie pasuje, jakiś nie wygodny moim zdaniem.

Kupiłbym może , gdyby były gdzieś jeszcze dostępne lokalnie. 

Czekam właśnie na kuriera, który mi Black savage przywiezie. To jeszcze dziś skocze sobie nim porzucać, i sobie porównam.

Z fastów jest jeszcze Gad Gancho 702LLF 213 cm 3-8lb opisany 1,5-8gr, ale z tego co ustaliłem w realu cw to 4-12 gr - sam się do niego przymierzam.

to źle ustaliłeś, mam ta wędkę i opad czuć od 3g + kajtek, moim zdaniem max dający jeszcze komfort podbicia to 8g + kajtek. Owszem rzucałem 10g + kajtek ale to jest bardziej "bujanie" niz podbicie.

• 2 tygodnie później...

Czy ktoś sprawdzał może Kamisori,czy jest pozbrojona po kręgosłupie?Miałem kiedyś inazumę i przelotki były zamocowane całkiem przypadkowo,tzn nie były ani po miękkiej,ani po twardej stronie.Przezbrojenie dało efekt w postaci dalszych rzutów i w moim odczuciu można było jeszcze cięższą główkę powiesić.

• Like 1

Mariusz, chyba samemu musisz to sprawdzić w sklepie. Według mnie może być dużo przypadkowości w zbrojeniu tych kijków. Kwestia, że ktoś napisze, że ma kija uzbrojonego po miękkiej stronie, nic Ci nie da, bo inny kij z tej samej serii będzie juz inaczej uzbrojony.

Edytowane przez gringo

Mam kamisori perch 220 do 12 gramów.

Złego słowa nie dam powiedzieć poza faktem, ze uchwyt strasznie nie wygodny, ale to bardziej wynika z przyzwyczajenia chyba.

Nigdy nie byłem w fabryce ani nie widziałem procesu produkcyjnego, ale wydaje mi się, że przy produkcji takich wędek seryjnych to w zasadzie jedyne co ma znaczenie to poprawność montażu i ew. jakieś widoczne wady.

To jak jest uzbrojona ma znikome znaczenie bo i dla kogoś kto kupuje wędkę w takiej cenie nie ma. Zapewne też 99% nabywców nie wie nawet jak powinno być prawidłowo (obym się mylił) i szczerze mówiąc nie chce sobie w tej klasie takimi pierdołami głowy zawracać (przynajmniej ja)

Najlepiej tak jak napisał gringo podjechać do sklepu i pomacać, wtedy wszystkie wady dobrze widać.

• Like 1

Zawsze można zaryzykować i po wizycie w sklepie zamówić "zdalnie" o ile cena w sklepie to więcej niż towar + przesyłka. Można też zrobić to czego ludzie się boją, mianowicie się potargować używając sensownych argumentów czyli nie portali aukcyjnych z wysyłką z Bangladeszu, ale właśnie sklepów stacjonarnych.

Jemu też chyba zależy żeby sprzedać, a ustalając cenę taką a nie inną na bank bada rynek. To jest w końcu element pracy dobrego sprzedawcy, że wie co się dzieje na "innych" rynkach.

po przezbrojeniu wspomniana inazuma to był inny kij.

Kamisori założę się ze po przezbrojeniu też będzie innym kijem. Każdy kij w tej klasie po przezbrojeniu/oskrobaniu/itd. będzie innym kijem.

No i dobrze, niech rodbuilderzy mają też z czego żyć.

Edytowane przez pyotreq

Na Kamisori 229 do 22 g ( realne 25 + 4'' ) wyjąłem już kilka szczupaczków i okonków jako przyłów . W tej cenie kij jest po prostu rewelacyjny . Dla mnie nic mu więcej nie potrzeba , przed momentem sprawdziłem ten kręgosłup.Autorytetem tutaj jestem marnym , ale wydaje mi się , że jest uzbrojony tak ... prawie po kręgosłupie - czyli forumowi fachmani z pewnością zrobią to lepiej .W tym konkretnie przypadku uważam, że szkoda zachodu . Miałem moment MB842 MHX , obsługiwał podobny zakres przynęt , nie tęsknie za nim po przesiadce na tanie Mikado.

Edytowane przez Szymon82
  • Like 2

• 2 tygodnie później...

Cześć,

Znudził mi się mój obecny kij szczupako-sandaczo, a Mikado Sicario MId Jig w oko mi wpadło.

Nie mam gdzie kijka pomacać :( Jaśli ktoś miał z nim do czynienia i jest w stanie powiedzieć coś więcej,

niż niezbyt wylewny opis z katalogu to będę wdzięczny.

• 2 tygodnie później...

Od 5 gram na stojącej wodzie i twardym dnie widać opad. Komfortowo to 8-10 gram. Ja zakładam na swojego 15 gram i 3 calowe gumy i jest ok. Ryb wielkich nie polowilem ale 59 cm sandacza bez problemu wyciągnąłem kijkiem na brzeg. Co do brań to czuć je w łokciu. Kijek mega czuły

Witam. Łowi ktoś z was mikado sicario 238 1-7 gram? Od jakiej gramatury zaczyna dobrze pokazywać opad przynęty i ile pociągnie maksymalnie żeby komfortowo i dosyć agresywnie podbijać gumki?

• Like 1

Mam Sicario 223 1-7

Dłuuugo czytałem ten  wątek zanim kupiłem.

Spróbuję coś podpowiedzieć, bo na podstawie takich opinii zdecydowałem o zakupie.

Przede wszystkim szokują mnie podawane tu górne ciężary wyrzutu

Łowisko-woda stojąca  z łódki  głębokość 3-4 m-nie widzę w takich warunkach możliwości podbicia większej główki  niż 5g plus 2 cale.Próbowałem też pod 3 calami z tym obciążeniem 5g na ok 20 m plecionki w wodzie kij miękko przysiada czyli pociągnąć można ,ale nie podbić.

Zabawa z  przynętą to najlepiej 2-3 g  plus 1-2 cale-leci w kosmos  i można zagrać.

To co potrzebujesz czyli max 7g  jeszcze dasz radę.

Ale to co napisał kolega wcześniej dla mnie też jak o innym kiju: 10g może do szurania po dnie,15g nie zaryzykowałbym  machnąć-dlatego napisałem bo można się rozczarować.

Wracając do meritum sporo zależy od sposobu łowienia. Te 7 g  plus 6 cm podbijesz, ale bardziej całym kijem bo szczytówka już trochę się podda.Ja wolę pracować nadgarstkiem i tylko szczytówką dlatego dla mnie te 5 g to max.O dolny zakres możesz być spokojny tak jak napisałem wyżej.

Istotna rzecz -im cieniej tym mniejsze opory linki-ja pisałem dla PE 0,3

• Like 1

Proszę o informację od użytkowników kija Specialized Trout 210 3-15g.

Szukam uniwersalnego kijka pod okonia w tej gramaturze, uważacie, ze nada się pod 3" gumki na max 12g glówkach, cykady, obrotówki i woblerki w podanej gramaturze?

Łowię na jeziorach, na głębokości od 1,5 do ok. 10m i nie chcę wklejki.

Jak z czułością tych wędek? Faktycznie są elektryczne jak opisuje producent, wyczuję opad małej gumki na 3g ołowiu?

Dzięki za pomoc