Skocz do zawartości

Wędki Mikado

boseib

Rekomendowane odpowiedzi

Szacun dla Ciebie i twojego oka. Zobaczyć jak na tym kiju siada 1,5 grama dla mnie niemożliwe. Mikado musiało wypuścić kilka wersji tego samego kija.

Mam wersję 207 cm i widać ten opad.

Nie chciałbym natomiast przeciążać kija niczym cięższym niż 10g

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Na pewno nie ogarnie 18 gramów (nie gram jak napisał kolega Cyprys19)

Być może piszemy o różnych wędkach, ale napisałem świadomie to co napisałem i nie mam kiwoka na wędce.

Precyzyjniej - główka 1,5 g plus kajtek 2 całe - w odpowiednich warunkach - widać opad.

@Dano-G jakiej linki używasz?

Varivas 0,3 pe light game

Cyprys - nie dam się sprowokować. Nie zniżę się :-)

Baw się dobrze i trzymaj swój poziom

Edytowane przez Dano-G
  • Like 4

Varivas 0,3 pe light game

Cyprys - nie dam się sprowokować. Nie zniżę się :-)

Baw się dobrze i trzymaj swój poziom

DANO-G nie odbieraj tego jako prowokację ,a tym bardziej nie rozmawiajmy tu o poziomach...

Jeśli łowisz wędkami mikado, to pewnie zauważyłeś ,że opisy są zaniżane ,a kije tej firmy ogarniają o wiele większe ciężary jak w opisie.

Ale niestety nie wierzę w to ,że można komfortowo łowić tym kijem na główce 1,5 grama i widać opad ,bo nawet jak użyjesz pajęczej nici to moim zdaniem nie jest to wykonalne.Łowiłem tym kijem i takie jest moje zdanie (do którego mam prawo).

Kije "pracowniane" ,wykonane z dużo lepszych materiałów  czasami mają problem z ogarnianiem tak małych gramatur...

Może TY obserwujesz opad na plecionce , a nie na kiju...

• Like 2

Przełowiłem kilka kijków takich jak 701-1 czy 761 skrócony z dołu, jakieś okoniówki na muchówkach tez były. Umiem sie nimi posługiwać i umiem zobaczyć :-)

Zwracam uwagę, ze ja piszę o kiju 207 cm. Koledzy pisali o 223. Ja tego dłuższego nie miałem w rękach. Może to jest rozbieżność.

Kwestia komfortu - nie ma go przy 1,5 g plus kajtek. Jak nie wieje, widać na szczytówce opad. Nie super, nie idealnie ale widać :-)

• Like 2

Panowie przymierzam się do kupna  kija Mikado Kamisori Zander dł 230 do 22 gr. Czy ktoś mógłby opisać co na prawdę obsługuje ten kij , szczególnie chodzi mi o dolny zakres . Czy opad główki  8 gr + guma jest widoczny . Szukam kija Mikado który obsłuży komfortowo 8-25 gr + guma w dwu składzie . Dzięki z góry 

Ja moim Kamisori do 22 g 10 g + 3 cale guma ogarniam na spokojnie , opad widać na szczytówce.Pełen komfort to nie będzie bo lepiej założyć więcej , ale zaczyna ''gadać'' właśnie od tych 8-10 g z kopytem 3 cale.

Edytowane przez Szymon82
  • Like 1

• 2 tygodnie później...

Szukam budżtowy kijek na zanderki dla znajmego. Wybór padł na Kamisori Zander, dwa modele 2,29 22g lub 2,40 35g. Który kijek będzie dobry pod gumy 9-12cm na główkach 10-22g(jeśli da radę więcej też będzie dobrze. Głównie zależy żeby kij pokazywał opad przy gumię 10cm + 10g.

@ dwa posty wyżej, dopiero zauważyłem. Ale i tak poczekam na więcej.

Edytowane przez Spinnigista

Ja moim Kamisori do 22 g 10 g + 3 cale guma ogarniam na spokojnie , opad widać na szczytówce.Pełen komfort to nie będzie bo lepiej założyć więcej , ale zaczyna ''gadać'' właśnie od tych 8-10 g z kopytem 3 cale.

Jaka maksymalna waga główki plus guma ? Ile realnie max można założyć na to ?

Chcę kupi taki kijek 2.29 do 22 gram lub 2.20 do 28 gram. Głębokość łowiska od 3 do 10 metrów. Co polecicie ?

Kilka dni temu zakupiłem Mikado Kamisori Zander 240 cm up to 35 g. Pierwsze testy odnośnie wyrzutu przedstawiają się następująco: przyjemny komfort łowienia w opadzie to główka  12-15g plus guma 7-8cm. Z główkami doszedłem w trakcie testów do 20 g plus guma i było naprawdę ok. Niestety nie miałem ze sobą and wodą pełnego asortymentu gramatur ale myślę że główka rzędu 30 g plus guma pójdzie bez problemu. Lżejszych też nie próbowałem (raptem dwa - trzy rzuty ze względu na silny, boczny wiatr...) ale przy tym wichrze główka 8g plus guma dawała jeszcze pewne niewielkie sygnały na szczytówce.

http://m.wedkarski.com/wedki-spinningowe/11796-wedka-hirameki-x-tra-light-spin-mikado.html

Opis jest. Wysokiej klasy wędki i to za około 100 zł. Nie warto za St.Croix przepłacać.

Potrzebuje informacji na temat tego kijka Mikado Hirameki X-tra light Spin 8g

Ostatnio stałem się posiadaczem dwóch kijków mikado . Jedno co mogę powiedzieć na pewno to że opisy katalogowe czy indywidualne na kijach ni jak nie mają się do tego jest w rzeczywistości - oczywiście to moje odczucia . 

Kamisori Perch  2 składy dł 220 ,  do 12 gr  - typowa sandaczówka na lekko, na wody stojące ,  obsługująca gramatury w od 8 do 20 gr + guma  , nie jest to wklejka , kij  czuły , czuć puknięcia , pstryki . Podczas prowadzenia przynęty pracuje 1/3 kija ( nie sam szczyt jak w wklejkach ) , ładnie zacina czyli dalsze 2/3 są sztywne i trzymając rybę przechodzi w parabolę . Nie jest to ideał ale za te pieniądze i wykonanie na prawdę fajna pozycja . W tym kiju bardziej czuć niż widać brania , jeżeli ktoś jest przyzwyczajony do wklejki może się zawieść . 

Kamisori Zander 2 składy dł 229 ,  do 22 gr - lekki kij , fajnie wykonany obsługujący od 12 do 30 gr ( pewnie pociągnie i więcej ) + guma , powiedziałbym sandacz na średnio . Kij czuły jako tako w każdym bądź razie czuć puknięcia , sztywny przechodzący pod większą rybą w parabolę . Odczucia są podobne do poprzednika z tym , że to jest  "starszy brat"  , na pewno się sprawdzi na rzekach . Nie za bardzo widzę możliwość podbijania nim kogutów 25 - 30 gr , opad tak , podbijanie tak sobie - kij jest zbyt paraboliczny . 

To są moje odczucia dlatego zalecam  najlepiej przed kupnem sobie obejrzeć kijek . 

Edytowane przez neor
  • Like 5