Skocz do zawartości

Wędki Mikado

boseib

Rekomendowane odpowiedzi

Wnioskuje, ze twoja opinia bazowała na doświadczeniu innych.

Ja kupiłem ten kijek na lodke, takie zastosowanie spełnia pokładane w nim nadzieje.

Nie, bazowałem na pierwszej próbie jeszcze jak było zimno i machałem tym kijkiem ledwie godzinę. Odniosłem pozytywne wrażenie a negatywy złożyłem na karb zimna. Niestety dłuższe wędkowanie, próba z najlżejszymi przynętami i porównanie z Ultrisem, zweryfikowały moje pierwotne poglądy... :(

Na łódce może zdać egzamin, bo wówczas odległość rzutów ma drugorzędne znaczenie a kijek jest jak na swoją konstrukcję faktycznie mocny. Niestety ja wędkuję wyłącznie z brzegu, lub brodząc a do tego ten kijek zupełnie mi nie pasuje. Zresztą jak napisałem to moja subiektywna opinia, każdy ma inne preferencje i komuś innemu może pasować.

Edytowane przez Alexspin

Witam!

Długo zastanawiałem się nad kijem sandaczowym w cenie 250-350zł. Wybór padł na Mikado inazuma flash zander 229/22g vs. Mikado Kamisori Zander 229/22g

Jedyne nad czym się teraz zastanawiam to który z powyższych kijów wybrać? Czy ktoś łowił lub łowi na jakąś z tych wędek? Z różnic między nimi to rzuca się tylko uchwyt do kołowrotka, w Inazumie często ludzie narzekają że nie mogą się przyzwyczaić do uchwytu. Za wszelką pomoc będę wdzięczny

Dzień dobry

Edytowane przez milupa

Małe woblerki 2, 2.5g tym Chubsterem 3,05 rzuca się już całkiem przyjemnie (żyłka 0,16). Poniżej 2g to tylko niektóre tonące egzemplarze ze skupioną masą jeszcze w miarę lecą.

Po dłuższym użytkowaniu trochę w tym kiju zaczął mnie drażnić za mały front grip (a dłonie mam małe).

Nie łowię tym kijem boleni, ale dzisiaj podczepiłem na próbę thrilla 7 no i rzuca się fajnie. Nie wiem jak z zacięciem bolenia z dużej odległości tym kijem, bo jest on miękki i głęboko się gnie. W silniejszym nurcie i przynętą stawiającą większy opór już chyba komfortowo nie połowisz. Jako kij kleniowy z opcją bolenia na lekko chyba może być.

Zraziłem się do dolników bez odpowiedniego foregripu. Bardzo dziwnie mi się je trzyma. Pobiegłem dziś specjalnie do sklepu pomacać Chubstera, owszem kijek ciekawy i lekki, ale ten uchwyt... :(

Pozostanę jednak przy mojej Catanie 270cm/3-14g, muszę mu tylko amputować 10cm dolnika i będzie to, co "tygrysy lubią najbardziej". ;)

Edytowane przez Alexspin

• 3 tygodnie później...

Witam

Potrzebuję małej pomocy w porównaniu wędek.

Mianowicie Mikado Kamisori perch 198 do 15 gram i Mikado Kamisori zander 198 do 18 gram. Oba modele jednosklady.

Kija chęć dobrać pod sandacza od 12 gr.+ guma do 18 gr.+guma

Który z modeli nada się najbardziej???

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

mam inazume flash zander 229 do 22g korek  i  x-plode 1-skład 229 do 22g pianka

niby te same kije ale

flash zander ma sztywniejszy szczyt jest cięższy o około 25g

bez problemu łowiłem na gółwki 10 - 30g + guma 9cm

w obu kijach przezbroiłem przelotki na mniejsze - lżejsze, kije nabrały większej czułości, szybkości i mniej, lecą na pysk, szybciej gasną po wyrzucie. 

lepiej się łowi na lżejsze przynęty w przypadku flash zandera

x-plode dopiero zakupiłem czeka na testy nad wodą. ale po machaniu na sucho już wiem że będzie dobrze

W łapie miałem tej niedzieli drogi pANIE i nie jest wart tej ceny !!!

Tak samo jak Nihonto totalna porażka wykonanie tragiczne nawet jak za tak małe pieniążki.

Lakier porozlewany, przelotki każda z innej budy krzywo powklejane i dużo by tu pisać.

Jedne kamisori naprawdę na obecną chwilę jest warte polecenia oraz stare lexusy i diamonty.

Miałem przez krótki czas Mikado Sakana Hanta 240 5-15g i uważam, że jakość wykonania była bardzo wysoka, przelotki równo wklejone, ładnie polakierowane omotki - bez nadlewek, uchwyt mimo, że kopia fuji to i tak dobrze wykonany, rękojeść mimo że udaje korek to też starannie wykonana.

• 3 tygodnie później...

Czy ktoś posiada Kamisori Perch 240 i Sapphire Lexus 240 i mógłby powiedzieć jaka jest różnica w akcji?

Oczywiście wiem, że druga jest wklejką, ale czy warto dopłacać do komponentów fuji. Wędka ma służyć do okoni, główki 2-5g guma 2-3 cala.

Która z nich lepiej przekazuje brania?

Edytowane przez tomekmo