Skocz do zawartości

Wędki Mikado

boseib

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Was wie jak wygląda sprawa z czułością Inazumy/Kamisori zander w porównaniu z innymi blankami z wyższej półki cenowej?

Są ok, ale ciężko określić jak porównanie z wyższymi seriami.Ja aż tak czuły nie jestem aby pokusić się o takie porównanie.Gdyby w tym samym czasie łowić na dwa kije to jeszcze coś można rzetelnie powiedzieć.Miałem krótko MHX MB842-2 , jakoś przepaści podczas łowienia nie odczułem na minus a nawet byłem pozytywnie zaskoczony, że radzi sobie równie dobrze.W Kamisori , przynajmniej tym do 22 g martwi i nie wzbudza zaufania grubość ścianki blanku.Tutaj MHX , nie mówię już o St.Croix bije te kije na głowę . Jednak maty i materiał musi kosztować , nic za darmo .

Dzięki, bardzo interesowało mnie właśnie porównanie z MHX'ami i czy jest między nimi przepaść, która uzasadniłaby dopłacenia do takiego blanku w przyszłości  ;) 

Również miałem w tym roku okazję połowić St. Croix'em i fakt, to zupełnie inna liga - drgania są wyczuwalne na blanku jak kopnięcie prądem, a delikatne z pozoru kijki mają naprawdę ogromną moc.

Od początku sezonu używam Inazumy Flash Zander 2.10 i generalnie jestem z niej bardzo zadowolony. Blank ładnie się ładuje w zakresie od 10-40g, nie gubi ryb, a ostatnio zdarzyło mi się przy bezwietrznej pogodzie zaciąć dwa sandacze z opadu....po przeciwległej stronie Odry (minimum 40m) :P Puknięcie przynęty o dno może i nie jest aż tak wyczuwalne jak w droższych kijkach, ale pstryknięcia sandaczowe już tak - stąd moje przemyślenia. Na marginesie, żeby nikt źle nie zrozumiał, nie umniejszam oczywiście wędkom z pracowni, które przewyższają walorami użytkowymi i wykonaniem produkty seryjne, a jedynie sugeruję, że tańsze alternatywy też dają radę - a na jak długo, to zobaczymy :) 

• Like 2

Mam kamisori 220cm do 28 gram i powiem tak czuć od 11gr plus guma.

Realnie można rzucić 40 gram plus guma 4 cale.

Niedługo będzie na giełdzie bo przechodzę na casta i wszystko tym razem będzie w monoblanku, bo na nim dopiero wszystko czuć jak należy.

Taka jest moja opinia.

Ale cast to już inna liga, do tego w mono.

Wiec porównanie kiepskie.

Edytowane przez szczupak1

Inazuma to nie Kamosori wiec , proszę nie wprowadzac ludzi w blad. Mialem Inazumy począwszy od modeli 2,10 do 35 gram konczac na 2,29m do 22 gram i to faktycznie mocne kije i niedoszacowane później kupilem kamisori do 35 gram i do 28 gram i gwarantuje ze ze to zupełnie inne kije

• Like 1

Inazuma to nie Kamosori wiec , proszę nie wprowadzac ludzi w blad. Mialem Inazumy począwszy od modeli 2,10 do 35 gram konczac na 2,29m do 22 gram i to faktycznie mocne kije i niedoszacowane później kupilem kamisori do 35 gram i do 28 gram i gwarantuje ze ze to zupełnie inne kije

Który polecasz na sandacze? Inazuma czy kamisori ?

Będę łowil na Wiśle i na zbiorniku do 4 m glebokosci...

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Moim zdaniem Kamosori. Szybka akcja z.progresywnym ugieciem do samego dolu a w inazumie do laczenia skladow o koniec. Kamisori spokojnie ogarnia nie tylko sandacze ale i szczupaki. Polecam wersje 2,20 m do 28 gram. Jak jesteś z okolic Legionowa moge dac polowic.

• Like 1

Moim zdaniem Kamosori. Szybka akcja z.progresywnym ugieciem do samego dolu a w inazumie do laczenia skladow o koniec. Kamisori spokojnie ogarnia nie tylko sandacze ale i szczupaki. Polecam wersje 2,20 m do 28 gram. Jak jesteś z okolic Legionowa moge dac polowic.

Długość jak najbardziej mi odpowiada 2,20 ,ale czy te 28 to maks?czy da rade coś więcej podbić?

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Który model Kamisori c.w.35 miałeś? Od ilu gramów realnie pracuje i ile tym można max. podbić?

Nie wiem dla mnie to bardzo mocny kijek.

Ale każdy ma swoje odczucia.

DO tego miałem w łapie 210cm do 35 gram i wyglądał delikatniejszy.

Co jeszcze ciekawego, w sklepie stały dwa tak samo opisane kamisori o tej samej długości niby a różniły się długością 3 cm.

Więc chyba kontrola jakości się kłaniać zaczyna.

Mój kupiłem na początku jak wyszedł ten model.

Więc naprawdę może być różnie,

Parę dni temu miałem chwilę czasu na obejrzenie tych patyków w sklepie i faktycznie jest kilka znaczących różnic.

• Waga katalogowa Kamisori Zander 210 to 150g - odpowiednik Inazumy Flash Zander 210 to 118g (moja Inazuma waży dokładnie tyle). Niby nic, ale 30g to już różnica, zwłaszcza przy patykach sandaczowych.
  • Pianka EVA użyta w Kamisori jest znacznie twardsza niż kiepskiej jakości, miękka pianka jaką zastosowano w Inazumach. Fajnie, że Mikado poprawiło ten mankament.
  • Przelotki Fuji Alconite w Kamisori są dużą poprawą w porównaniu z przelotkami "no-name" z Inazumy. Są to zwykłe przelotki w ramkach typu K - Kamisori nie są zbrojone w systemie KR.
  • Oryginalne uchwyty Fuji w obu wędkach robią robotę, choć osobiście preferuję typ SKSS z Inazumy, ale wiem, że niektórzy z jakichs powodów go nie lubią.
  • Dolnik Kamisori jest nieco dłuższy niż w Inazumie - choć to również jest kwestia osobistych preferencji, dla mnie to wkurzająca sprawa. W Inazumach długość jest idealna nie wykracza poza łokieć i nie haczy o kamizelkę ani o kurtkę zimową.

Podsumowując - obie serie są fajne i ciężko znaleźć coś równie dobrego w tej cenie ;)

• Like 2

Cześć. Nie dawno zacząłem łowić sandacze. Bardzo mi się to spodobało więc chciałbym kupić swój pierwszy zestaw typowo pod sandacza.

Moją uwagę przyciągnęła wędka Inazuma Flash Zander. Ma ktoś jakieś opinie na jej temat? Czy warto ją kupić czy znajdę coś lepszego w tej cenie?