Skocz do zawartości

Wędki Mikado

boseib

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Kolego 220 5-20. I jak byś mógł porównać powiedzmy do inazumy flash perch 220 18

A więc w mojej opinii Inazuma jest szybszym kijem z większym zapasem mocy. Inazuma ma bardziej szczytowe ugięcie a Lexus przy dużym obciążeniu wchodzi w głębokie ugięcie. Szczytówka w Inazumie jest znacznie sztywniejsza niż w Lexsusie. Z inazumy poślesz większe przynęty niż z Lexusa. Obydwie wędki fajnie wykonane. Jeśli szukasz kija typowo pod okonia to wybrałbym Lexsusa a jeśli pod szczupaka i sandacza na lekko to bierz Inazume. W Lexusie masz również krótszy dolnik wada lub zaleta zależy od upodobań. W jednym i drugim kiju podobają mi się uchwyty kołowrotka ponieważ palec może spoczywać na blanku ale SKS chyba wygodniejszy  ;)

• Like 1

Inazume mam i dlatego pytam bo cw podobne, ale znowu widać że nie ma to znaczenia. Patyka potrzebuje na okonia ewentualnie na pstrąga w ciurkach. Pytanie czy nie będzie głuchy bo to co mam to jest głuche jak pień nic nie czuć w łapie. A i faktycznie jest to "udoskonalony" Lexus?.

Edytowane przez Bolo8888

Inazume mam i dlatego pytam bo cw podobne, ale znowu widać że nie ma to znaczenia. Patyka potrzebuje na okonia ewentualnie na pstrąga w ciurkach. Pytanie czy nie będzie głuchy bo to co mam to jest głuche jak pień nic nie czuć w łapie. A i faktycznie jest to "udoskonalony" Lexus?.

Powiem tak wędkarze jarają się starym lexusem a ja rzuciłem tą wedką dwa razy i oddałem koledze bo ten kij mi po prostu nie leżał, zbyt miękki szczyt i brak dzielonej rękojeści nie lubię takich wędek. Także mi zdecydowanie bardziej podoba się nowy lexus od tego starego  ;) Hmm jakimi przynętami będziesz łowił? Bo te kije to raczej na okonie i duże okonie są przeznaczone a nie do dłubania małymi paprochami. No ale jeśli bardzo chcesz ten lub ten to wybrał bym lexusa pod te ryby. Może coś innego wybierz, też dobre rozwiązanie  :) A co do blanków to nie są takie same  :)

Przed wszystkim chce patyka do Drop Shota, nigdy nie lowilem ta metoda no ale trzeba sie nauczyc. Na razie sam nie wiem co bym chcial do tej metody bo nie wiem czego sie spodziewac. Przynety na pewno nie paprochy, jaskolki 5-6-7cm, czeburaszki 3-5-7g do szurania, do dropa beda ciezsze.

Do tej pory uzywam Inazumy Flash Perch 220/18 glownie do gumek, ale i jakies zelazo czy wobki sie zalozy. Gumy to max 3" predator, cannibal 10cm., glowki max 10g, a przewaznie 5-7g. Chyba ze to wlasnie ta Inazuma sie nada do DS?.

Edytowane przez Bolo8888

Mam lexusa do 7g i szczerze to drugi raz bym nie kupił. Szczyt całkiem fajny nadający się do tych 7g ale dół to jak od sumówki. Miałem przyłów szcupaka ~60cm i gorzej to pracuje niż kije do 28g czy nawet pulse do 49.

Stary w DS da rade ale osobiście poszukał bym czegoś innego.

Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka

Dobra może narazie zostawię inazume i zobaczymy jak będzie z tym DS

Mysle,ze ta Inazuma calkiem sie nadaje do DS.Ja lowie Mikado TT Zander.Nie jest to sztywny kolek i pod szczupakiem 70cm pracuje prawie do uchwytu.Probowalem kijem 10 razy drozszym,ktorym lowie na jiga i mi nie podpasowal .