Skocz do zawartości

Wędki Mikado

boseib

Rekomendowane odpowiedzi

A ktoś mi powie jak pracuje Inazuma flash perch 240 lub 220 do 18gr. Chodzi mi o dolny zakres. Gdzie zaczyna się komfort opadu, jak to przewodzi brania na dolnik? Czuć w miarę ok?

Mam wersję 240 w korku do 18g.Minimum to główka 5g+gumiś, najlepiej mi się łowi z główkami 7-12g+gumiś w stylu predator 3 czy cannibal 10cm. Czucie w mojej ocenie jak na tak budżetowy kij bardzo dobre.

Hmmmmm, jak tam jest napisane zander - to na sandacza, jak perch to na okonia.  Jak na szczupaka to  MUSI być napisane PIKE!

Zapomniałeś dodać, że jak na suma to absolutnie i koniecznie Catfish...  ;) :D :D  :D

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

panowie a w szczególności Młody Wędkarz i Alexspin meślałem o opini kogoś kto posiada ten kij bo jak ktoś wierzy w to co jest napisane to mam coś ku przestrodze kiedyś na desce pisało D.... chciałem pogłaskać i se dzazge  wbiłem   :blink:  :blink:  :blink: 

• Like 2

panowie a w szczególności Młody Wędkarz i Alexspin (...) jak ktoś wierzy w to co jest napisane to mam coś ku przestrodze kiedyś na desce pisało D.... chciałem pogłaskać i se dzazge  wbiłem   :blink:  :blink:  :blink:

Właśnie to samo mieliśmy na myśli... ;)

• Like 1

Witam a ja mam pytanie z innej beczki. Mam inazume flash 220 do 28 gram i tak mi podpasowała, że na wiosenne trochę lżejsze łowienie kupuję inazume do 22 gram w jednoskładzie i zastanawiam się czy 214 czy 229. Miał ktoś w rękach obie? Czymś się różnią oprócz długości?

ale jak panowie mieliście w ręce kamisori

Ja uzywam wedeczki kamisori zander 198cm cw up to 35gr w jednoskladzie.Bardzo fajnie wykonana wedeczka i bardzo "elektryczna"Czulosc patyka na bardzo wysokim poziomie,za niewielkie pieniadze.Mam tez np.gunki shigeki 190 cm do 28gr w jednoskladzie za cene 100proc wyzsza od kamisori i moim zdaniem mikado jest czulsze od niej.Zdecydowanie moge polecic ten patyk,sam zastanawiam sie nad dokupieniem okoniowki z tej seri choc wedek mam juz sporo.

@KROPAS

Od dwòch lat łowię na Kamisori Zander 2,40 do 28 i jestem bardzo zadowolony. Głòwne przeznaczenie -sandacze,ale złowiłem na nią i szczupaki, okonie i bolenie. Wędka z zapasem mocy,ale jednocześnie bardzo czuła przy braniach. Świetnie amortyzuje zrywy holowanych ryb i w tym przedziale cenowym (moim zdaniem) jest godna polecenia. Dodam,iż łowiłem i z łòdki i z brzegu, w obu przypadkach radziła sobie bezproblemowo.

Polecam ich teleskopowe wędki do spiningu. Lużne "patyki" do składania mnie denerwują, a poza tym teleskop pcham do plecaka i nie obawiam się przypadkowego połamania któregoś składu. Ostatnie dwa sezony łowiłem klenio-jazie na nihonto mini float 3,90 m. Za 150zł.- taniocha. Tylko jest to cw.10-40. Zastanawiam się czy nie kupić tej wędki w wersji 5-25 cw.

Dlaczego tak długa wędka na spining?  Pozwala mi to wystawić szczytówkę za przybrzeżne rzeczne zielsko, a jednocześnie nie wyłazić na skraj brzegu - czyli nie stać rybie nad łbem, jak to się mówi. No i przy lekkich woblerkach dalej rzucam.

Teraz kupiłem nihonto tele spin 3,30 metra cw5-25. Leciutki, waga 130 gram. Tylko 150zł. Dlaczego kupiłem? Po prostu nie mogłem się oprzeć - takie to było śliczne i lekkie. Chcę sprawdzić jak będę czuł brania przy tak lekkim kiju. Już nie mogę się doczekać wypadów na ujście świdra, nad pilicę czy różne małe rzeczki. ;)

A powiedz od jakiej gramatury wg Ciebie powinien być opisany flash do 28? Kupiłem i rozważam pozbycie się i zmianę na coś lżejszego .

Pozdro

Wiesz co mi na jesień bardzo pasuje. Komfortowo mi się łowi od główki 8 i fishunter 12cm/canibal 15cm. Do lżejszego łowienia jednak jest za sztywna. Ja jak nie mam casta to i slider poleci bardzo ja lubię i dlatego szukam do 22 w jednoskladzie. Moim zdaniem powinna być opisana 14-40. Z obserwacją opadu na szczytówce przy tej wędce to raczej nie ma co się łudzić, Ale nadrabia innymi cechami.
  • Like 2

Hmm... a widziałeś chociaż te kije? Używałeś? Cokolwiek z własnego doświadczenia z tą serią? Czy kolejna opinia z kosmosu.

Myślę, ze Twoja opinia na temat mojej jest z kosmosu ????

Nie wypowiadam się w tematach, w których nie mam empirycznych doświadczeń... byłem w posiadaniu kendo shine 5 dni... wystarczyło.

• Like 1