bomber Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Witam a ja mam pytanie z innej beczki. Mam inazume flash 220 do 28 gram i tak mi podpasowała, że na wiosenne trochę lżejsze łowienie kupuję inazume do 22 gram w jednoskładzie i zastanawiam się czy 214 czy 229. Miał ktoś w rękach obie? Czymś się różnią oprócz długości?Mialem 4szt roznych gramatur wyrzutu w 2czesciach i moim zdaniem 1cz. sa troche mocniejsze,szybciej przybieraja na mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fladra Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Darek a masz wiedzę czy 214 i 229 do 22 czymś się różnią oprócz długości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Nie chce spekulowac,ale krotszy powinien byc troszke szybszy,sztywniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Mam Inazumę x-plode (1 cz.) 1,98 m do 22 gr. Macałem dłuższe jednoczęściowe x-plode i dwuczęściowe flash zandery. Generalnie jeśli ktoś poszukuje czułej, ale sztywnej dobrze podbijającej i zacinającej wędki na łódkę to im krócej tym lepiej. Nie bo lżejsza, czy "poręczniejsza". Ja się nie bronię przed wędziskami 2,4 czy 2,70, bo na codzien łowię głównie na WIśle. Natomiast w porównaniu do 1 cz 1,98 niby ten sam kij 2,15 czy dłuższe dwuskłady to wędki inaczej pracujące. W pierwszej chwili kołki od szczotki, a pod obciążeniem pracują mniej płynnie, jakby w połowie wędki zamiast od szczytu. To są po prostu inne blanki. Najkrótsza jednoczęściówka ma też najcieńszą szczytówkę i wynik jest taki że na sucho wydaje się bardziej czuła (piszę na sucho, bo nie łowiłem innymi).Natomiast gdybym szukał dłuższej wędki na rzekę do sandaczy i gumy to 2,70 35 gr byłoby całkiem ciekawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fladra Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Dziękuję za podpowiedzi. Joker, co ty na robiłeś. Teraz zaczynam wybierać między trzema:) Przed twoją opinią 198 nie brałem pod uwagę. Najgorzej, że nie ma gdzie pomacać i trzeba zamawiać konkretny model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulsar Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Panowie, łowił ktoś może kijaszkiem Mikado Excellence Finesse 2,40m 2-10g? Chętnie poczytałbym opinii i doświadczeń z nim związanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zandermafija Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Nowość na rok 2018. Więc może być ciężko o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
J-O-K-E-R Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Fladra, namieszam jeszcze bardziej, bo gdybym kupował drugi raz to bym wziął nie Inazumę 198/22 a bliźniaczą jeśli chodzi o blank, ale lepiej wykonaną Kamisori. Pręt ten sam, ale lepsze przelotki, uchwyt, jest zaczep do przynęty i w ogóle ładniejsza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fladra Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Fladra, namieszam jeszcze bardziej, bo gdybym kupował drugi raz to bym wziął nie Inazumę 198/22 a bliźniaczą jeśli chodzi o blank, ale lepiej wykonaną Kamisori. Pręt ten sam, ale lepsze przelotki, uchwyt, jest zaczep do przynęty i w ogóle ładniejsza.Tak wiem, ale kamisori odpada ze względu na uchwyt. Przerabiałem już parę uchwytów i to w różnych wędkach i muszę mieć coś pod nadgarstkiem inaczej dostaje szału, dlatego inazuma i tylko w korku. Niestety takie zboczenie, przerabiałem i nie dam rady inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 6 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2018 Fladra, namieszam jeszcze bardziej, bo gdybym kupował drugi raz to bym wziął nie Inazumę 198/22 a bliźniaczą jeśli chodzi o blank, ale lepiej wykonaną Kamisori. Pręt ten sam, ale lepsze przelotki, uchwyt, jest zaczep do przynęty i w ogóle ładniejsza.Kamisori jest bardzo fajna , ale zaczepu do przynęt nie ma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 28 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 Co prawda chodzi mi o wędkę castingową, ale tutaj jest wątek dotyczący Mikado.W tym roku weszła seria wędek Excellence. Czy ktoś ma, lub może gdzieś sprawdzić, jaką długość dolnika, licząc od pazura ma kij: Mikado Excellence Baitcast Fight 2,40 m cw 50-140 g. A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KROPAS Opublikowano 28 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 Witam Panowie miał ktoś wręce nowy kij BLOCKS BAIT DEALERS 260 7-28g wiem że to nowość ale może dostane jakąś opinie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brizzler Opublikowano 28 Lutego 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 187g przy wędce 2.60 do 28g, waga wędek blocks to jakaś pomyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 5 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Porównując wędziska Mikado i innych producentów, dość łatwo dostrzec, że Mikado są relatywnie cięższe od porównywalnych i jeśli ktoś chce koniecznie Mikado, musi się z tym liczyć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 5 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Porównując wędziska Mikado i innych producentów, dość łatwo dostrzec, że Mikado są relatywnie cięższe od porównywalnych i jeśli ktoś chce koniecznie Mikado, musi się z tym liczyć.Zgodzę się z tym stwierdzeniem ale dodam tylko że ta wieksza waga bierze się z lepszego wyważenia. Według mnie kije Mikado są w większości przypadków lepiej wyważone. Tak że wolę mieć kij cięższy ale dobrze wyważony niż lżejszy ale lecący na pysk. ???? ????. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 6 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 (edytowane) Osobiście preferuję lekkie wędziska i jakoś nie miałem problemu z wyważeniem np. Kongera Ultrisa Jig Micron (115g) kołowrotkiem Ultris Aqua 810 i Kongera Ultrisa Jig Drop Shot (125g) kołowrotkiem Ultris FD 1130. PSDodam, że najcięższe wędzisko Kongera z serii Ultris cw 5-24g/270cm waży zaledwie 150g. Edytowane 6 Marca 2018 przez Alexspin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 6 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2018 Osobiście preferuję lekkie wędziska i jakoś nie miałem problemu z wyważeniem np. Kongera Ultrisa Jig Micron (115g) kołowrotkiem Ultris 005066112 i Kongera Ultrisa Jig Drop Shot (125g) kołowrotkiem Ultris FD 1130. PSDodam, że najcięższe wędzisko Kongera z serii Ultris cw 5-24g/270cm waży zaledwie 150g.Ja też lubię lekki sprzęt ????. Tylko zdarzają się takie kijki które tylko w katalogu są lekkie a jak się weźmie w ręce to już tej lekkości nie ma. A dzisiejszych Kongerów nie znam wiec się nawet nie odzywam ????. I jeśli kijek jest lekki na wadze i to samo czujemy w dłoni to jest super.???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szkutnik Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 (edytowane) Mam Kamisori Zander do 35g i chętnie dokupiłbym coś na płytszą wodę na wobki 4-9cm plus jakaś guma od czasu do czasu. Zastanawiam się nad perch 198 do 15g oraz zander 198 do 18g. Czy jest między nimi duża różnica? Czy perch jest podobnie szybki jak zander?Najchętniej to bym kupił coś w dwóch częściach do 15-18g, szybkie jak kamisori zander do 35 o akcji mocno szczytowej. Może jest coś takiego? Edytowane 23 Marca 2018 przez szkutnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadi Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Perch to wklejka czyli pod wobki to raczej średni wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 23 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2018 Perch to wklejka czyli pod wobki to raczej średni wybór.Perch to okoń ...Wędka Kamisori Perch nie jest wklejanką ... taka drobnostka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elton Opublikowano 24 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 Perch to okoń ......a na kolegi Kamisori do 28gr. też pisze Perch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 24 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 Z opisami wędzisk, często jest tak samo jak z napisami na płotach - kiedyś pisało "d**a", pogłaskałem i mi drzazga w dłoń weszła... 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lookasz Opublikowano 24 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2018 Mam Kamisori Zander do 35g i chętnie dokupiłbym coś na płytszą wodę na wobki 4-9cm plus jakaś guma od czasu do czasu. Zastanawiam się nad perch 198 do 15g oraz zander 198 do 18g. Czy jest między nimi duża różnica? Czy perch jest podobnie szybki jak zander?Najchętniej to bym kupił coś w dwóch częściach do 15-18g, szybkie jak kamisori zander do 35 o akcji mocno szczytowej. Może jest coś takiego? Kamisori Perch, ale w jednoskładzie. Kolega używa tego pod zandery na główki 7-12g i chwali. Łowiłem tym przez jakiś czas, bardzo fajny kij jak na swoją cenę. Szybki, czuły, 15g + 4 cale Keitech ES podbija bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 25 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 Macałem ostatnio dość namiętnie Serię Block 3-15 240 i chyba 210 cm i musze przyznac ze zajefajne to. Szczytówka zdaje sie pełny wegiel ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARCIN FILIPOWICZ Opublikowano 26 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2018 nabyłem ostatnio Mikado Chubster Specialized 3,05m. 3-15g. Dobrze wykonany kij, zero nadlewek lakieru. czuły. w miarę dobrze opisane c.w. Jedyna wada -leci na ryło i nawet zauberem 3000 ciężko go wyważyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi