Skocz do zawartości

Wędki Mikado

boseib

Rekomendowane odpowiedzi

Witam a ja mam pytanie z innej beczki. Mam inazume flash 220 do 28 gram i tak mi podpasowała, że na wiosenne trochę lżejsze łowienie kupuję inazume do 22 gram w jednoskładzie i zastanawiam się czy 214 czy 229. Miał ktoś w rękach obie? Czymś się różnią oprócz długości?

Mialem 4szt roznych gramatur wyrzutu w 2czesciach i moim zdaniem 1cz. sa troche mocniejsze,szybciej przybieraja na mocy.

Mam Inazumę x-plode (1 cz.) 1,98 m do 22 gr. Macałem dłuższe jednoczęściowe x-plode i dwuczęściowe flash zandery. Generalnie jeśli ktoś poszukuje czułej, ale sztywnej dobrze podbijającej i zacinającej wędki na łódkę to im krócej tym lepiej. Nie bo lżejsza, czy "poręczniejsza". Ja się nie bronię przed wędziskami 2,4 czy 2,70, bo na codzien łowię głównie na WIśle. Natomiast w porównaniu do 1 cz 1,98 niby ten sam kij 2,15 czy dłuższe dwuskłady to wędki inaczej pracujące. W pierwszej chwili kołki od szczotki, a pod obciążeniem pracują mniej płynnie, jakby w połowie wędki zamiast od szczytu. To są po prostu inne blanki. Najkrótsza jednoczęściówka ma też najcieńszą szczytówkę i wynik jest taki że na sucho wydaje się bardziej czuła (piszę na sucho, bo nie łowiłem innymi).

Natomiast gdybym szukał dłuższej wędki na rzekę do sandaczy i gumy to 2,70 35 gr byłoby całkiem ciekawe.

Fladra, namieszam jeszcze bardziej, bo gdybym kupował drugi raz to bym wziął nie Inazumę 198/22 a bliźniaczą jeśli chodzi o blank, ale lepiej wykonaną Kamisori. Pręt ten sam, ale lepsze przelotki, uchwyt, jest zaczep do przynęty i w ogóle ładniejsza.

• Like 1

Fladra, namieszam jeszcze bardziej, bo gdybym kupował drugi raz to bym wziął nie Inazumę 198/22 a bliźniaczą jeśli chodzi o blank, ale lepiej wykonaną Kamisori. Pręt ten sam, ale lepsze przelotki, uchwyt, jest zaczep do przynęty i w ogóle ładniejsza.

Tak wiem, ale kamisori odpada ze względu na uchwyt. Przerabiałem już parę uchwytów i to w różnych wędkach i muszę mieć coś pod nadgarstkiem inaczej dostaje szału, dlatego inazuma i tylko w korku. Niestety takie zboczenie, przerabiałem i nie dam rady inaczej.

Kamisori jest bardzo fajna , ale zaczepu do przynęt nie ma .

• 3 tygodnie później...

Co prawda chodzi mi o wędkę castingową, ale tutaj jest wątek dotyczący Mikado.

W tym roku weszła seria wędek Excellence. Czy ktoś ma, lub może gdzieś sprawdzić, jaką długość dolnika, licząc od pazura ma kij:

Mikado Excellence Baitcast Fight 2,40 m cw 50-140 g.

A.

Porównując wędziska Mikado i innych producentów, dość łatwo dostrzec, że Mikado są relatywnie cięższe od porównywalnych i jeśli ktoś chce koniecznie Mikado, musi się z tym liczyć.

Zgodzę się z tym stwierdzeniem ale dodam tylko że ta wieksza waga bierze się z lepszego wyważenia. Według mnie kije Mikado są w większości przypadków lepiej wyważone. Tak że wolę mieć kij cięższy ale dobrze wyważony niż lżejszy ale lecący na pysk. ???? ????.

Osobiście preferuję lekkie wędziska i jakoś nie miałem problemu z wyważeniem np. Kongera Ultrisa Jig Micron (115g) kołowrotkiem Ultris Aqua 810 i Kongera Ultrisa Jig Drop Shot (125g) kołowrotkiem Ultris FD 1130.

PS

Dodam, że najcięższe wędzisko Kongera z serii Ultris cw 5-24g/270cm waży zaledwie 150g.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Osobiście preferuję lekkie wędziska i jakoś nie miałem problemu z wyważeniem np. Kongera Ultrisa Jig Micron (115g) kołowrotkiem Ultris 005066112 i Kongera Ultrisa Jig Drop Shot (125g) kołowrotkiem Ultris FD 1130.

PS

Dodam, że najcięższe wędzisko Kongera z serii Ultris cw 5-24g/270cm waży zaledwie 150g.

Ja też lubię lekki sprzęt ????.

Tylko zdarzają się takie kijki które tylko w katalogu są lekkie a jak się weźmie w ręce to już tej lekkości nie ma.

A dzisiejszych Kongerów nie znam wiec się nawet nie odzywam ????.

I jeśli kijek jest lekki na wadze i to samo czujemy w dłoni to jest super.????

• Like 1

• 3 tygodnie później...
Gość szkutnik

Mam Kamisori Zander do 35g i chętnie dokupiłbym coś na płytszą wodę na wobki 4-9cm plus jakaś guma od czasu do czasu. Zastanawiam się nad perch 198 do 15g oraz zander 198 do 18g. Czy jest między nimi duża różnica? Czy perch jest podobnie szybki jak zander?

Najchętniej to bym kupił coś w dwóch częściach do 15-18g, szybkie jak kamisori zander do 35 o akcji mocno szczytowej. Może jest coś takiego?

Edytowane przez szkutnik

Mam Kamisori Zander do 35g i chętnie dokupiłbym coś na płytszą wodę na wobki 4-9cm plus jakaś guma od czasu do czasu. Zastanawiam się nad perch 198 do 15g oraz zander 198 do 18g. Czy jest między nimi duża różnica? Czy perch jest podobnie szybki jak zander?

Najchętniej to bym kupił coś w dwóch częściach do 15-18g, szybkie jak kamisori zander do 35 o akcji mocno szczytowej. Może jest coś takiego?

Kamisori Perch, ale w jednoskładzie. Kolega używa tego pod zandery na główki 7-12g i chwali. Łowiłem tym przez jakiś czas, bardzo fajny kij jak na swoją cenę. Szybki, czuły, 15g + 4 cale Keitech ES podbija bez problemu.