Skocz do zawartości

Wędki Mikado

boseib

Rekomendowane odpowiedzi

Ja do końca się nie zgodzę. Inazuma zander to jedna z moich ulubionych wędek, która jest cały czas eksploatowana. Swego czasu i Lexus pierwsza wersja była mega katowana przez moją osobę i z sentymentu nie sprzedałem jej do dzisiaj miałem również z serii Nfc lub nsc nie pamiętam dokładnie i też była ok. Innymi mikado nie łowiłem, ale te które miałem z czystym sumieniem polecam. Kołowrotek Mikado miałem jeden i powiem tyle-nigdy więcej :) W każdej firmie znajdziemy tzw. AliExpress nie tylko w Mikado.

mam inazumę zander 22cw,dobry czuły kij ,co prawda raz na Odrze strzeliła szczytówka na zaczepie ale serwis wymienił i kijek walczy nadal...co do kręciołków to posiadam 2 sztuki Mikado Black Stone,świetny kręcioł z fantastycznym hamulcem,kulturą pracy bije na głowę zaubera i red arcta...........

Edytowane przez delux64

Black Stone to byl przewał marketingowy - w katalogu, reklamach i filmikach zachwalali ze ma "ślimakowy posuw szpuli, zapewniający perfekcyjne ułożenie linki"... Zdjecia temu przeczyły bo nawój prezentowały zupełnie przeciętny.

Oczywiście nie ma wormshafta, bo to klon Ryobi Krieger który ma posuw na krzywce. Identyczny Dragon Ultima jakoś był uczciwie opisany w katalogu.

Samego młynka jakościowo nie oceniam, moze jest świetny - natomiast taki "chłyt marketingowy" juz zniechęca.

Tak jakby mi ktoś obiecał w salonie samochodowym 2,8 TDi a pod maską bym znalazł 1,6 benzynę ....

Edytowane przez etherni

Bardzo dobrze wspominam inazumę do 22 g. Generalnie nigdy nie zawiodła, a już pod Szczecińsko-Odrzańskie sandacze była wręcz idealna.

A feederami różnych modeli od mikado łowię do dzisiaj. Bardzo dobre kije jak na tą klasę cenową.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

2 wymienionych wyżej przez Ciebie kijów nie miałem, ale mam Kamisori Zander do 18g w jednoskładzie. Fajny, czuły kij, z pięknym ugięciem pod obciążeniem. Nie jest to kij od miotły i swego czasu był to mój uniwersalny patyk szczupakowo sandaczowy na lekko

• Like 1

Bardzo fajnie sprawdził mi sie ten Excellence baitcast do 60g. Jak najbardziej polecam.

Pomimo, że nie potrafię dobrze rzucać castem pięknie obsługiwał przynęty w zakresie 10-70g.

Jako ciekawostkę dodam, że bezproblemowo trollowałem przynętami typu Perch 14, HerringShad 25 i 30cm 3d troutem (waga 300g!) - kijek dobrze się do tego nadaje. Nie jest co prawda idealny tak jak Cat Terriroty troll&spin, ale do końca wyjazdu służył mi jako głowny kij trollingowo-rzutowy. Pewnie przy braniu ryby w okolicach metra trzeba by się było trochę bardziej namęczyć, ale nie powinno być jakichkolwiek problemów. Pozdrawiam

Bardzo fajnie sprawdził mi sie ten Excellence baitcast do 60g. Jak najbardziej polecam.

Pomimo, że nie potrafię dobrze rzucać castem pięknie obsługiwał przynęty w zakresie 10-70g.

Jako ciekawostkę dodam, że bezproblemowo trollowałem przynętami typu Perch 14, HerringShad 25 i 30cm 3d troutem (waga 300g!) - kijek dobrze się do tego nadaje. Nie jest co prawda idealny tak jak Cat Terriroty troll&spin, ale do końca wyjazdu służył mi jako głowny kij trollingowo-rzutowy. Pewnie przy braniu ryby w okolicach metra trzeba by się było trochę bardziej namęczyć, ale nie powinno być jakichkolwiek problemów. Pozdrawiam

Kijem do 60g z metrówką nie miałbyś żadnego problemu. Niedawno złowiłem metrówkę z brzegu na kij do 20g. Jak na taki zestaw hol był krótki, 3-5 min.

Razem z kolega zakupiliśmy ostatnio sicario 223 ja do 15 kumpel do 7 na wodzie porównanie ...wszystko identyko ,ugięcie ,przelotki,rozstaw itp powie mi ktoś w czym różnica? no identyczne kije.Te sicario do 7  śmiga główką 15 +guma i identyko pokazuje opad co niby ta mocniejsza...grubość blanków ta sama.itd...Myslimy też o tym najmocniejszym sicario do 22 223 cm i tu pytanie jaka jest dola granica czucia opadu czy np główka 7g + guma 7 cm pokaże opad na szczycie?

Edytowane przez calvuss

• 3 tygodnie później...

Witam.

Ktoś testował już może wklejkę Excellence Contact 2.40 lub 2.70 c.w 15g ?

Kupiłem sobie taką wykałaczkę 2,1 do 7 gr. Już trzy razy mi się złamała szczytówka.... Za trzecim razem nie oddałem na gwarancje, tylko skróciłem o 2 cm.

Od tej pory wszystko gra ;) Dała sobie radę ze szczupakiem 85, okoniami 40+, w tym jednym rodzynkiem 45.Nie mniej jednak lepiej dołożyć i zaopatrzyć się w kamisiori, posiadam też taką do 12g i jest to piękna wędka na grubszego okonia.