Skocz do zawartości

Wędki Mikado

boseib

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie czy używa ktoś na forum kijka MIKADO BLOCKS HOMIE 240 3-15g?

Interesuje mnie czy opis jest zaniżony jak to często bywa dla wędek z tej fimy i od ilu gram faktycznie zaczyna się czuć opad...

Czy kijek mocno leci na pysk i jakiej wagi kołowrotek poprawnie go wyważa?

Szukam takiego uniwersalnego kijka co by sobie jeździł w bagażniku pod uwagę biorę jeszcze Kamisori Perch do 12g.

Panowie trzymał ktoś w łapkach oba kije:

Kamisori Perch 240 do 12g  vs. Sicario 238 do 15g. Który lepiej sprawdzi się jako taki lekki uniwersał.

Jakie przelotki są w tym Sicario, wszędzie w opisach jest tylko że lekkie i bardzo dobrej jakości, nawet w katalogu nie ma o tym informacji.

Mam sicario 223 do 15gr jako lekki uniwersal jako najbardziej z zylka nada sie na pstraga moze i klenia, z pletka spokojnie sandacz szczupak na lekko okon sredniociezko przelotki nie mam pojecia kto to robi ale 2 lata smigam nanofilem i nic sie nie dzieje

Dzięki za informacje. Mógłbyś jeszcze napisać jak z realnym ciężarem jaki da się obsłużyć tym kijkiem, będzie czuć główkę 3-4 gramy z gumką 2" i przy jakim ciężarze klęka i nie da się już podbić gumy? Da radę główka 12-15 gram z mała gumką? Jak w nurcie radzi sobie z wobkami i obrotówkami nr 2?

Z góry dzięki za informacje. Pozdrawiam.

Koledzy powiedzcie czy  Mikado Nihonto Light Spin 14g mogło by posłużyć jako kijek pod kleniojazie?  Mają u mnie w sklepie jakiś leżak magazynowy i sprzedawca namawia mnie na niego , że spełni oczekiwania. (mi wydawał się trochę sztywny - ale nie mam doświadczenia z takimi wykałaczkami)  W tym modelu producent nie podanej dolnej wagi CW.   Pieniądze śmieszne no ale nie chciałbym kolejnego kijka do szafy( bo okaże się że się nie nadaje)  Kleni nigdy nie łowiłem i nie wiem , czy mi się spodoba -  dlatego decyzja , żeby na początek kupić coś taniego i spróbować - jak się spodoba , to kupię coś konkret  (do tej pory orałem Wisłę za sandałem i szczupłym OBR 10-35g)

Dzięki za informacje. Mógłbyś jeszcze napisać jak z realnym ciężarem jaki da się obsłużyć tym kijkiem, będzie czuć główkę 3-4 gramy z gumką 2" i przy jakim ciężarze klęka i nie da się już podbić gumy? Da radę główka 12-15 gram z mała gumką? Jak w nurcie radzi sobie z wobkami i obrotówkami nr 2?

Z góry dzięki za informacje. Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Mikado Nihonto  14g odpuściłem , gdyż okazało się , że to wklejka.

Zainteresuj się http://sgbaits.pl/mikado-wedka-specialized-chubster-275m-212g-p-13496.html. Moja Pani ma Chubstera 305cm/3-15g, co prawda kupiony zimą i jeszcze nie przeszedł mokrego chrztu, ale na sucho sprawia doskonałe wrażenie.

@binio1111 Ja mam też chubstera 305 cm do 15 ( i żeby było jasne, nie jestem panią Alexspin'a :) ), użytkowałem też 2,75 do 12g.

Kija na kelnio jazie idealny - super sie łowi wszystkim od małych wobków po obrotówki 1-2 na zyłce 0,14 czy 0,16 mega lata. I to na dużej rzece jaka jest San.

Cena koło 200pln na wyprzedażach. Na olx bywały po 100 kilka pln.

Czasem też używam na dużej rzece do poszukiwań kropków, leci z tego jak z katapulty.

Faktem jest ze trochę leci "na pysk" ale można dociążyć dolnik, albo się przyzwyczaić i muskulaturę reki wyrabiać.

• Like 3

Haha ;)

Czy ktoś wie jaka jest realna waga tych Chubsterów?

Ciężkie przelotki bardzo negatywnie wpływają na wyważenie tych wędek.

Na mnie lepsze wrażenie zrobiła Mikado Excellence 2-10g - blank ze świetnym ugięciem i lżej uzbrojony w podróby Fuji KR.

Moim zdaniem lepiej jest dołożyć do dolnika nawet 20-30g ołowiu (do zrobienia nawet bezinwazyjnie, np. wykonać krążek z ołowiu i zakleić taśmą izolacyjną) niż męczyć sie z 'lecącym na pysk' trzy metrowym kijem. Kijek kleniowy takiej długości razcej trzyma się wysoko bez animowania przynęty, więc dodatkowej wagi aż tak się nie odczuje, a napięcie w nadgarstku od trzymania źle wyważonej wędki już tak.

• Like 1

3,05 do 15 g wazy +/- 155 g

Co prawda z red arc 4001 wyważa sie nie tak daleko, od właściwego miejsca.

Myślę ze lekki tuning i kijek będzie idealnie wyważony.

No i moim zdaniem nie jest też aż tak ciężko uzbrojony, nie są to co prawda minimy, ale nie jest źle jak na 200 pln

post-51107-0-28567100-1552065507_thumb.jpg

post-51107-0-55120600-1552065518_thumb.jpg

• Like 2

Dzięki za fotki. 154g to bardzo dobra waga dla tak długiego patyka - myślę, że ok. 20g dodane do kapsla rozwiąże problem.

Zgadza się, nie jest źle, napisałem tak, bo pewnie sam ubrałbym go w tytany :)

O mikado Excellence contact 3-15 pisałem kilka stron temu.