Skocz do zawartości

Wędki Mikado

boseib

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Witam mam pytanie do użytkowników Mikado katsudo 1-9 grama. Będę kupował kijek okoniowy i waham sie między tym a Damem Microflexem do 10 gram. Może ma ktoś porównanie miedzy nimi. Ja po prostu nie mam gdzie przetestować. I drugie pytanie jak z cw Mikado jakie gramatury spokojnie obsłuży.?

@Korzon95

Miałem KatsudoSlim do 5g. Czy lepszy od Dam to nie wiem, ale na pewno wygodniejszy. W Mikado masz dolnik 20cm, w DAM chyba ze 35 jak nie dalej. Mikado o wiele cieńszy blank, niczym słomka. Mój do 5 gram mogłem zginać już przy dolniku. Miał jedną przelotkę mniej niż bliźniacze konstrukcję przez co moim zdaniem dalej rzucał. Fakt to lejąca się wędka, po wyrzucie chwilkę buja się, ale za to rybę trzyma jak złoto. Bardzo fajny skrócony z przodu uchwyt SKSS. Można trzymać kołowrotek między palcami wskazujacym i środkowym wtedy wskazujący idzie na blank lub miedzy środkowym a serdecznym wtedy jesteś w stanie złapać i trzymać blank kciukiem i wskazującym (wtedy ściskasz sobie blank i mega czucie jest). Dla mnie trochę za miekki był jednak, ale zachowywał super gramaturę : rzucałem od 0,9g do 3g + guma i trzymał wyznaczony CW. Nigdy nie rzucałem wyżej, myśle że 5g to był max, może 6, nie dalej. Ten do 9g będzie zbliżony ino część szczytowa będzie chyba mocniejsza.

Witam mam pytanie do użytkowników Mikado katsudo 1-9 grama. Będę kupował kijek okoniowy i waham sie między tym a Damem Microflexem do 10 gram. Może ma ktoś porównanie miedzy nimi. Ja po prostu nie mam gdzie przetestować. I drugie pytanie jak z cw Mikado jakie gramatury spokojnie obsłuży.?

Używam katsudo od kiedy tylko pojawił się na rynku właśnie 1-9g i powiem szczerze, że to był świetny wybór, super mi się nim łowi a łowiłem na jeziorach, rzekach z łódki i z brzegu. Ogólnie kij wydaje się być kluchą na pierwszy rzut oka ale tak nie jest, szczytówka jest miekka lecz w kiju drzemie spora moc i dopiero pod wiekszym obciążeniem przechodzi w parabolę. Myślę, że nie masz się nad czym zastanawiać bo microflex to nie ta półka

Edytowane przez Damis88
  • Like 1

• 3 tygodnie później...

Mam/odebrałem inazuma pro zander do 28. Jako, że jestem fanem starej serii musiałem ją kupić. Moim zdaniem to jest wędka różniąca się od inazumy. Mam 220 do 28 i 214 w jednoskładzie do 22. Podwieszałem obciążenie i stare inazumy pracowały bardziej szczytem w nowej ugięcie jest cieplejsze. Wykonanie ok, ale bez fajerwerków. Zobaczymy jak w boju, ale to dopiero w maju.

Mam/odebrałem inazuma pro zander do 28. Jako, że jestem fanem starej serii musiałem ją kupić. Moim zdaniem to jest wędka różniąca się od inazumy. Mam 220 do 28 i 214 w jednoskładzie do 22. Podwieszałem obciążenie i stare inazumy pracowały bardziej szczytem w nowej ugięcie jest cieplejsze. Wykonanie ok, ale bez fajerwerków. Zobaczymy jak w boju, ale to dopiero w maju.

Jeśli nie jest za ciepła do zacięcia zandera z odległości (a nie sądzę, żeby tak było), to raczej na plus, bo pełniejszym ugięciem lepiej będzie trzymała ryby

Ja odebrałem w tygodniu LX Sapphire Fazlite 220 cm do 7 gram. Miałem kiedyś kijek z pierwszej serii i do dziś żałuje że go sprzedałem. Wędka fajna, poprawnie uzbrojona, przelotki wklejone równo bez nadlewek lakieru itd…

Szkoda tylko że nie ma jakiegoś lepszego uchwytu ale za taką kasę nie co się spodziewać cudów.

Ja ogólnie rzadko łowię na wklejki ale tą postanowiłem kupić bardziej z sentymentu. W weekend testy jak ktoś potrzebuje jakiś informacji to śmiało.

post-49245-0-40117600-1582182427_thumb.jpg

post-49245-0-20064800-1582182432_thumb.jpg

post-49245-0-06326900-1582182437_thumb.jpg

post-49245-0-32716700-1582182444_thumb.jpg

• Like 1

Ja odebrałem w tygodniu LX Sapphire Fazlite 220 cm do 7 gram. Miałem kiedyś kijek z pierwszej serii i do dziś żałuje że go sprzedałem. Wędka fajna, poprawnie uzbrojona, przelotki wklejone równo bez nadlewek lakieru itd…

Szkoda tylko że nie ma jakiegoś lepszego uchwytu ale za taką kasę nie co się spodziewać cudów.

Ja ogólnie rzadko łowię na wklejki ale tą postanowiłem kupić bardziej z sentymentu. W weekend testy jak ktoś potrzebuje jakiś informacji to śmiało.

Czekamy na więcej szczegółów ????.

• Like 2

Ja w końcu znalazłem chwilę i zabrałem wędkę na testy. Pierwsze wrażenia mega pozytywne choć porzucałem niecałe dwie godziny.

Jak pisałem wcześniej wędka jak za to kasę wykonana poprawnie, przelotki wklejone równo, brak nadlewek lakieru itd.. Łowiłem z rzecznej odnodze bez nurtu osłoniętej od wiatru, kołowrotek 1000 + pletka 0,04.

Czuć opad zaczynałem od 2 gram + mała gumka ale trzeba było się skupić od 3 gram już widać wszystko elegancko, najciężej łowiłem 7 gram + gumka i myślę ze kijek pociągnął by jeszcze trochę ale już z mniejszym komfortem.  

Brania nie miałem więc ciężko coś więcej powiedzieć. Jak ktoś szuka taniej wklejanki to rozczarowany nie będzie.

• Like 2

Marcin, a jak z wyważeniem patyka ? Jaki kołowrotek podpiąłeś i jak wygląda wyważenie zestawu...?

Z Twojego opisu wnioskuję, że gumiś 5cm (taki trochę mięsisty jak np. fishunter 5cm) + główka 5g nie powoduje nadmiernego mięknięcia wklejki...tak ?

Marcin, a jak z wyważeniem patyka ? Jaki kołowrotek podpiąłeś i jak wygląda wyważenie zestawu...?

Z Twojego opisu wnioskuję, że gumiś 5cm (taki trochę mięsisty jak np. fishunter 5cm) + główka 5g nie powoduje nadmiernego mięknięcia wklejki...tak ?

Pierwsze miałem nasci 2500 (250g) później przykręciłem nexave 1000 (215g), lepiej mi się łowiło z tym mniejszym, wrzucę jutro foty gdzie wypada wyważenie ale różnica jest niewielka, ja trzymam stopkę między małym i serdecznym i dodatkowo palec na blanku. Docelowo chce kupić jakiś rozmiar 2000 i myślę ze będzie bajka.

Taka głowka 5g i gumiś to najlepsze łowienie tym kijem wg mnie. Niżej na fotce ugięcie wklejki pod 7g +gumka 4cm.

post-49245-0-90339800-1583139859_thumb.jpg

• Like 1

Dzięki wielkie :) Ta wiedza bardzo ułatwia sprawę ;)  ...Ja rozważam zakup 2.08 / 5g albo właśnie 2.20 / 7g

Jeżeli ta wersja 2.08 komfortowo zacznie gadać od twisterka 3/4" z główką 1.5g a skończy z komfortem na 5cm + 5g to chyba skuszę się na ten patyk.

Szkoda, że Twoje 2.20 z kręćkiem 250g nie leci bardziej na dupkę :/ Mikado mogło jeszcze bardziej się przyłożyć do wyważenia kija...

• 3 tygodnie później...