Ostry Opublikowano 25 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 Dzięki wielkie za odpowiedź. Kurde nhskalem, że trochę niżej już będzie go lepiej czuć. 3g to trochę za wysoko, jak na to co potrzebuję. Weź wersje 0,5-7 albo 0,5-5. Ta 1-9 to jak pisałem, od 3g jest już fajnie, od 2g trzeba się skupić żeby czuć opad itd... Ta 0,5-5 mega działa od samego dołu, 1g +gumeczka to już baja, lata daleko i fajnie wszystko czuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mav3rick Opublikowano 25 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2020 Tylko moja ultegra 2500 może już słabo zgrać się z tym kijem, a nie chcę kręcioła wymieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirkal Opublikowano 26 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2020 Czy ktoś miał już w rękach mikado bixlite medium light jig lub bixlite light spin? Interesuje mnie wersja medium light jig do 15g 222cm długości i light spin 3-18 i 2-14.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2020 Czy ktoś jest może w posiadaniu lub posiada wiedzę o kijku Mikado Sensual N.G. UL Spin 3-18g w długościach 244cm oraz 260cm?Byłem dziś w sklepie pomacać Mikado Bixlite 3-14g w długości 244 i 260cm. Niestety tych nie było, ale w podobnej cenie pokazano mi tego Sensual w długości 244cm.Ja jako początkujący nawet jak kij w ręku trzymam to niewiele umiem o nim powiedzieć z braku doświadczenia i obeznania.Powiedziano mi że ten Sensual byłby lepszym wyborem bo ma większy zapas mocy w dolniku i jest kijkiem bardziej "elektrycznym"... mniej spolegliwym i dającym lepsze czucie przynęty względem Bixlite które ponoć są bardziej miękie/kluskowate.Ogólnie szukałem kilka pod okonia, jazia i z dużą możliwością przyłowu szczupłego w okolicy 35-50cm ( a czy są większe wędkarze na razie nie wiedzą).Powiedziano mi, że o ile Bixlite nie bardzo się nadaje na szczupaka na lekko, to już sensual w tej wersji cw jak najbardziej poradzi sobie z przyłowem nawet wiekszego szczupłego a na tzw. lekko można się nastawiać jako kierunek połowu a jak mi przyjdzie ochota na pstraga kiedyś to też się lepiej zachowa niż bixlite.Cena podobna, obydwa kije będę mógł pomacać we wtorek bo przychodzi dostawa.Tylko co mi z macania jak ja nowicjusz jestem.Mam też mały dylemat z długością bo nie wiem czy 2,44 czy 2,60m?Łowisko na które głównie uczęszczam ma głębokość do 2,7m. Woda około metra niżej niż miejsce gdzie się stoi. Trzciny zostały wykoszone, ale pierwsze 1,5-2m wody od brzegu to sporo "zielska" podwodnego.Ryby to okoń w nie dużej ilości, jaź w sporej i małe szczupaki ( te z którymi miałem przyjemność w okolicy 35-40cm) które ostatnio regularnie odcinają mi przypony ze spławikówki lub atakują howolane do brzegu mniejsze okonie i jazie.Co byście doradzili? Który kijek optymalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszLazi92 Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 (edytowane) Witam, ktoś na ten kij łapał-mikado blocks dealer 2.4m 7-28g? myślę o łapaniu szczupaka Edytowane 6 Maja 2020 przez MateuszLazi92 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bootleg Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2020 Kuzyn ma ten kij i daje radę. Na majówce szczupak 75 cm wyjechał w 30 sekund. Do szczupaka nada się jak najbardziej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kirkal Opublikowano 21 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 •Mikado bixlite fast spin 4-18gr 225cm•Mikado Sensual NG Ultra light spin 3-18gr 244cmCzy ktoś może powiedzieć coś więcej o tych wędkach? Może je porównać? Poszukuje kijka który pogodzi okonie na ciężko i szczupaki na lekko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 22 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 Posiadam tego sensuala NG 3-18g tyle że w długości 260cm od niedawna a do sklepu jechałem z myślą zakupu bixlite :-)Zaliczyłem z nim kilka wypadów nad wodę i jak na razie jestem bardzo zadowolony. Kijek o dosyć szybkiej akcji, jak na tak niską cenę bardzo dobrze czuję pod palcem na blanku każde puknięcie czy to ryby czy roślinności. Dzięki niemu nauczyłem się "mapy dna" swojego łowiska.Miałem na nim okonia od 10cm do około 30cm , szczupaczki w okolicy 40-50cm i na kilkadziesiąt brań tylko trzech szczupaków nie udało mi się wyjąć ale to była moja wina. Kijek pracuje na całej długości blanku pod obciążeniem przechodząc w parabolę. Nie jest kluchowaty.W sklepie gdzie kupowałem obydwa kije były dostępne. Sprzedawca ( znajomy ) zasugerował bym właśnie wybrał sensuala jako niewiele droższy (10zł ) ale lepiej wykonany. I faktycznie już przy trzymaniu okazał się lepiej leżeć mi w ręku. Do tego żadnych nadlewek lakieru na przelotkach ( bixlite miał ) , ciut większe i robiące wrażenie solidniejszych przelotki, bardzo przyjemny dolnik, lakier na całym blanku w przeciwieństwie do bixlite.Sensual już w sklepie wywarł na mnie wrażenie że ma jakby więcej zapasu mocy w blanku i tak jest. Tyle mogę na razie powiedzieć po około 10 dniach :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jim Lahey Opublikowano 22 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 Koledzy, Czy wędka Mikado Kamasori Zander 229cm do 22g komfortowo mi obsłuży woblerki typu Siek Uklejka, ukleja Igła(6cm) itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stone Opublikowano 22 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 (edytowane) Czy są tutaj użytkownicy Inazuma Pro Zander? Edytowane 22 Maja 2020 przez stone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fladra Opublikowano 22 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 Czy są tutaj użytkownicy Inazuma Pro Zander?Co chcesz wiedzieć? Moja jest obecnie w reklamacji bo na majówce przy sprawdzaniu hamulca pękła szczytówka, ale dwa dni połowiłem. Mam również zwykłą do 28 i x-plode do 22gr. także jakieś. Porównanie mam. Pytaj na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karpiu95 Opublikowano 22 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 podziel się wrażeniami w wątku a nie priv chętnie poczytamy jak wypada nowa odsłona inazumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piterson Opublikowano 23 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 Mam ten kij, ale dopiero od czerwca sprawdzę go... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 23 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 Tak na macanego to po przewaleniu calego centrum wedkaratwa uwage przykul tylko mft do 10g bardzo przyjemny blank , tylko mogli to lepiej okuc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fladra Opublikowano 24 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 podziel się wrażeniami w wątku a nie priv chętnie poczytamy jak wypada nowa odsłona inazumyW jednym zdaniu powiedział bym, że jest OK, ale nie zdążyłem się z nią zaprzyjaźnić bo w sumie to za dużo ją nie połowiłem, na majówkę zabrałem jeszcze nowo kupionego casta oraz spin beastmastera a że łowiłem grubiej to one były głównie używane. Wyjechały na nią chyba dwa lub trzy szczupaki, moje odczucia to czułość za którą cenię inazumę na tym samym poziomie i mam wrażenie, ale to jeszcze do potestowania na sandaczach w czerwcu, że jest bardziej progresywna mniej pałowata jak pierwsza - moim zdaniem nie jest to ten sam blank. Odniosłem też wrażenie, że nie jest przeszacowana tak mocno jak pierwsza wersja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
girogio Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Kupię coś lepszego niż Mikado Inazuma Pro Zander 244cm / 30gŁowię z brzegu szczupaki 1-2 kg, przynęty to głównie cannibale 7-10-12,5 na główkach 8-10g oraz pulse shady 11 cm na takich samych główkach, więc kij musi być do ~30g. Długość raczej 2.4m, bo wg mnie lepiej się wyważają.Mam obecnie Jaxon grey stream 8-30g 2.85m i nie powala, bardzo się nią męczę, bo jest źle wyważona, a ładowanie masywnego kołowrotka mija się z sensem.Cena ~400 zł, mogę dołożyć, nie ma większego znaczenia jak będzie rzeczywiście odczuwalna różnica na droższym kiju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 W jednym zdaniu powiedział bym, że jest OK, ale nie zdążyłem się z nią zaprzyjaźnić bo w sumie to za dużo ją nie połowiłem, na majówkę zabrałem jeszcze nowo kupionego casta oraz spin beastmastera a że łowiłem grubiej to one były głównie używane. Wyjechały na nią chyba dwa lub trzy szczupaki, moje odczucia to czułość za którą cenię inazumę na tym samym poziomie i mam wrażenie, ale to jeszcze do potestowania na sandaczach w czerwcu, że jest bardziej progresywna mniej pałowata jak pierwsza - moim zdaniem nie jest to ten sam blank. Odniosłem też wrażenie, że nie jest przeszacowana tak mocno jak pierwsza wersja.Mozesz napisac jaka opisujesz,tzn. dl. gramatura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fladra Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 214 do 28 gram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gnat Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Czy ktoś z kolegów posiada SENSUAL N.G. ULTRA LIGHT SPIN 198 C.W. 1-8 G ? Jak się ma ten kij do Bixlite 1-7g ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Czy ktoś z kolegów posiada SENSUAL N.G. ULTRA LIGHT SPIN 198 C.W. 1-8 G ? Jak się ma ten kij do Bixlite 1-7g ?Tu nie pomogę ale mam N.G. 260cm 3-18g i po prostu bajka. A miałem brać bixlite tylko znajomy sprzedawca wyciągnął tego sensuala doradzając jako o 10zł droższą a fajniejszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hvast Opublikowano 12 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2020 Ma ktoś kij River Flow Finesse? Wydaje się fajny pod klenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rej Opublikowano 12 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2020 Tu nie pomogę ale mam N.G. 260cm 3-18g i po prostu bajka. A miałem brać bixlite tylko znajomy sprzedawca wyciągnął tego sensuala doradzając jako o 10zł droższą a fajniejszą.A czy ciężar wyrzutowy opisany prawidłowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Norbas7 Opublikowano 12 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2020 Przynęty 3g czuć ładnie i na odpowoedniej pletce latają daleko. Założyłem też coś 17.5g i miałem wrażenie, że kijek nie powiedział jeszcze ostatniego słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rej Opublikowano 12 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2020 Przynęty 3g czuć ładnie i na odpowoedniej pletce latają daleko. Założyłem też coś 17.5g i miałem wrażenie, że kijek nie powiedział jeszcze ostatniego słowa.ok-dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hwost Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 Chcę kupić sumówkę Mikado MFT Bogey 185 cm 250 cw do vertykala przynęty 150-200g z łodzi , Zabawę z sumem dopiero zaczynam ,proszę doświadczonych sumiarzy o opinię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi