Skocz do zawartości

Wędki Mikado

boseib

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki wielkie za odpowiedź. Kurde nhskalem, że trochę niżej już będzie go lepiej czuć. 3g to trochę za wysoko, jak na to co potrzebuję.

Weź wersje 0,5-7 albo 0,5-5. Ta 1-9 to jak pisałem, od 3g jest już fajnie, od 2g trzeba się skupić żeby czuć opad itd...

Ta 0,5-5 mega działa od samego dołu, 1g +gumeczka to już baja, lata daleko i fajnie wszystko czuć. 

• 5 tygodni później...

Czy ktoś jest może w posiadaniu lub posiada wiedzę o kijku Mikado Sensual N.G. UL Spin 3-18g w długościach 244cm oraz 260cm?

Byłem dziś w sklepie pomacać Mikado Bixlite 3-14g w długości 244 i 260cm. Niestety tych nie było, ale w podobnej cenie pokazano mi tego Sensual w długości 244cm.

Ja jako początkujący nawet jak kij w ręku trzymam to niewiele umiem o nim powiedzieć z braku doświadczenia i obeznania.

Powiedziano mi że ten Sensual byłby lepszym wyborem bo ma większy zapas mocy w dolniku i jest kijkiem bardziej "elektrycznym"... mniej spolegliwym i dającym lepsze czucie przynęty względem Bixlite które ponoć są bardziej miękie/kluskowate.

Ogólnie szukałem kilka pod okonia, jazia i z dużą możliwością przyłowu szczupłego w okolicy 35-50cm ( a czy są większe wędkarze na razie nie wiedzą).

Powiedziano mi, że o ile Bixlite nie bardzo się nadaje na szczupaka na lekko, to już sensual w tej wersji cw jak najbardziej poradzi sobie z przyłowem nawet wiekszego szczupłego a na tzw. lekko można się nastawiać jako kierunek połowu a jak mi przyjdzie ochota na pstraga kiedyś to też się lepiej zachowa niż bixlite.

Cena podobna, obydwa kije będę mógł pomacać we wtorek bo przychodzi dostawa.

Tylko co mi z macania jak ja nowicjusz jestem.

Mam też mały dylemat z długością bo nie wiem czy 2,44 czy 2,60m?

Łowisko na które głównie uczęszczam ma głębokość do 2,7m. Woda około metra niżej niż miejsce gdzie się stoi. Trzciny zostały wykoszone, ale pierwsze 1,5-2m wody od brzegu to sporo "zielska" podwodnego.

Ryby to okoń w nie dużej ilości, jaź w sporej i małe szczupaki ( te z którymi miałem przyjemność w okolicy 35-40cm) które ostatnio regularnie odcinają mi przypony ze spławikówki lub atakują howolane do brzegu mniejsze okonie i jazie.

Co byście doradzili? Który kijek optymalny?

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Posiadam tego sensuala NG 3-18g tyle że w długości 260cm od niedawna a do sklepu jechałem z myślą zakupu bixlite :-)

Zaliczyłem z nim kilka wypadów nad wodę i jak na razie jestem bardzo zadowolony. Kijek o dosyć szybkiej akcji, jak na tak niską cenę bardzo dobrze czuję pod palcem na blanku każde puknięcie czy to ryby czy roślinności. Dzięki niemu nauczyłem się "mapy dna" swojego łowiska.

Miałem na nim okonia od 10cm do około 30cm , szczupaczki w okolicy 40-50cm i na kilkadziesiąt brań tylko trzech szczupaków nie udało mi się wyjąć ale to była moja wina. Kijek pracuje na całej długości blanku pod obciążeniem przechodząc w parabolę. Nie jest kluchowaty.

W sklepie gdzie kupowałem obydwa kije były dostępne. Sprzedawca ( znajomy ) zasugerował bym właśnie wybrał sensuala jako niewiele droższy (10zł ) ale lepiej wykonany. I faktycznie już przy trzymaniu okazał się lepiej leżeć mi w ręku. Do tego żadnych nadlewek lakieru na przelotkach ( bixlite miał ) , ciut większe i robiące wrażenie solidniejszych przelotki, bardzo przyjemny dolnik, lakier na całym blanku w przeciwieństwie do bixlite.

Sensual już w sklepie wywarł na mnie wrażenie że ma jakby więcej zapasu mocy w blanku i tak jest. Tyle mogę na razie powiedzieć po około 10 dniach :-)

Czy są tutaj użytkownicy Inazuma Pro Zander?

Co chcesz wiedzieć? Moja jest obecnie w reklamacji bo na majówce przy sprawdzaniu hamulca pękła szczytówka, ale dwa dni połowiłem. Mam również zwykłą do 28 i x-plode do 22gr. także jakieś. Porównanie mam. Pytaj na priv

podziel się wrażeniami w wątku a nie priv :D chętnie poczytamy jak wypada nowa odsłona inazumy

W jednym zdaniu powiedział bym, że jest OK, ale nie zdążyłem się z nią zaprzyjaźnić bo w sumie to za dużo ją nie połowiłem,  na majówkę zabrałem jeszcze nowo kupionego casta oraz spin beastmastera a że łowiłem grubiej to one były głównie używane. Wyjechały na nią chyba dwa lub trzy szczupaki, moje odczucia to czułość za którą cenię inazumę  na tym samym poziomie i mam wrażenie, ale to jeszcze do potestowania na sandaczach w czerwcu, że jest bardziej progresywna mniej pałowata jak pierwsza - moim zdaniem nie jest to ten sam blank. Odniosłem też wrażenie, że nie jest przeszacowana tak mocno jak pierwsza wersja.

Kupię coś lepszego niż Mikado Inazuma Pro Zander 244cm / 30g

Łowię z brzegu szczupaki 1-2 kg, przynęty to głównie cannibale 7-10-12,5 na główkach 8-10g oraz pulse shady 11 cm na takich samych główkach, więc kij musi być do ~30g. Długość raczej 2.4m, bo wg mnie lepiej się wyważają.

Mam obecnie Jaxon grey stream 8-30g 2.85m i nie powala, bardzo się nią męczę, bo jest źle wyważona, a ładowanie masywnego kołowrotka mija się z sensem.

Cena ~400 zł, mogę dołożyć, nie ma większego znaczenia jak będzie rzeczywiście odczuwalna różnica na droższym kiju.

W jednym zdaniu powiedział bym, że jest OK, ale nie zdążyłem się z nią zaprzyjaźnić bo w sumie to za dużo ją nie połowiłem,  na majówkę zabrałem jeszcze nowo kupionego casta oraz spin beastmastera a że łowiłem grubiej to one były głównie używane. Wyjechały na nią chyba dwa lub trzy szczupaki, moje odczucia to czułość za którą cenię inazumę  na tym samym poziomie i mam wrażenie, ale to jeszcze do potestowania na sandaczach w czerwcu, że jest bardziej progresywna mniej pałowata jak pierwsza - moim zdaniem nie jest to ten sam blank. Odniosłem też wrażenie, że nie jest przeszacowana tak mocno jak pierwsza wersja.

Mozesz napisac jaka opisujesz,tzn. dl. gramatura.

• 3 tygodnie później...