Skocz do zawartości

Wędki Mikado

boseib

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Kupiłem jakiś czas temu Mikado River Flow 3-15 Finesse.
Wykonanie: Nie jestem zadowolony. Klej od omotek na przelotkach, badziewny uchwyt kołowrotka który wiecznie się odkręca. Największa przelotka ma małą średnicę co wg mnie gasi linkę i nie pomaga w rzutach.
Akcja: ja bym powiedział że to jest prawie fast. Trochę dziwna ta akcja. W każdym bądź razie ta wędka ładuje się dopiero od 5g-6g. Nie spodziewaj się dobrego wyrzutu przynęt poniżej 5g.

Moc: Bez problemu przyłowy szczupaka 70+ powinien wytrzymać. W dolniku jest ciut mocy - jak na klenia z przyłowami to spokojnie wystarczy.

Ogólne wrażenie - gdyby nie słaba czułość (daleko jej do parabellum 3-10), maleńkie "modne" przelotki które gaszą rzuty to kij był by całkiem całkiem. Mam wrażenie że to jest wędka która została źle zaprojektowana - dużo obiecuje, mało tych obietnic spełnia. Nie mogę powiedzieć że jest całkiem do bani, bo pod większym kluskiem czy szczupakiem fajnie pracuje, ale to na pewno nie jest kij do superlekkiego łowienia, nie pomaga również przy słabym żerowaniu i skubaniu przynęty. To jest raczej kij na wiosnę, większe przynęty - obrotówki "2", woblerki powyżej 5cm, wahadłówki - wszystko powyżej 5g. Ot. taki sobie tani kijaszek na 3+. Nic więcej.

No i chyba zemściła się na mnie karma za tą opinie. Będąc nad Wisłą w niedziele, podczas łowienia na przelewie kleni na microwahadłówki wędka pękła podczas wyrzutu jakieś 20 cm powyżej łączenia. Nie wiem czy są jakieś szanse na reklamacje.... jak sądzicie?

• Like 1

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Testuję model do 6 i 26 gramów. Ten pierwszy to uniwersalny model do łowienia na mniejsze przynęty. Czuły, szybki i ładnie pracujący pod rybami. Max to jaskółka Saira 4 cale na 5g główce.

Model do 26g typowa sandaczówka, której szczytówka odskakuje po kontakcie z dnem. Sprawdzi się ten dla osób które lubią szybkie kije na szczupaki. Obsłuży górą 35 gramów spokojnie.

• 2 tygodnie później...

Czy inazuma pro zender 2.28 do 30g podejdzie pod koguty (14-25g).?

Mam kamisori 2.39 do 22g ale przy podbijaniu koguta jest trochę zbyt spolegliwa (rzucałem 15kami). Trochę też słabo mi się nią wcina(na 3 zacięte "zedy" tylko jeden wyholowany. Dwa spadły po chwili. Za to szczupaki pięknie trzyma i hol super. 70- 80 bez problemu a i 40ki nie spadają.

Edit. Wędka wycofana z produkcji, brak możliwości zakupu cześci ;/

info od mikado  " Dobra informacja jest jednak taka, że w sezonie 2021 wprowadzamy serię Black Crystal, która ma zbliżone parametry do wędek Sicario."

pozdrawiam

Też czekam na  serię Black Crystal bo, ma być hi tech/top.

• Like 1