Skocz do zawartości

Wędki Mikado

boseib

Rekomendowane odpowiedzi

To fakt.

Ze starych czasów miło wspominam kij mikado z wskaźnikiem szklanym ok15cm.Był problem że te wskaźniki pękały ale jak się super na niego łowiło, było widać na wskaźniku branie ryby, ripostowało się zacięciem i ryba "wisiała".

Kij wychwytywał najdrobniejsze skubnięcia, nie trzeba był super czułego blanku.

Mam jeszcze taki kijek z wymiennymi szczytami.Dobrze sie sprawdza przy delikatnych braniach, podszczypywaniach.

Nawet nie słuchajcie Alexspin pisze o wszystkim i o niczym, jakby się na wszystkim znał i na niczym. 

Dla niego się liczy tylko okuma back rock i storm a inne to be.(...)

Wyraziłem moją subiektywną opinię i mam do tego prawo, a Ty nie musisz się z nią zgadzać i też masz do tego prawo. Natomiast nie masz prawa do bezczelnego i chamskiego atakowania mnie, do tego jesteś za krótki.

Pozdrawiam.

Miał już ktoś w rękach nową serię Progressive? Najbardziej interesują mnie modele 28/35 g o długości 275cm. Czekam niecierpliwie na nie odkąd w listopadzie pojawiły się w nowym katalogu. A informacji w tym momencie jest jak na lekarstwo. Także jeżeli komuś było dane je już obmacać, bardzo proszę o jakiś krótki opis.

Miał już ktoś w rękach nową serię Progressive? Najbardziej interesują mnie modele 28/35 g o długości 275cm. Czekam niecierpliwie na nie odkąd w listopadzie pojawiły się w nowym katalogu. A informacji w tym momencie jest jak na lekarstwo. Także jeżeli komuś było dane je już obmacać, bardzo proszę o jakiś krótki opis.

Podpinam się pod pytanie. Poza jakimiś krótkimi filmami na yt brak informacji. Mnie interesują wersję 16g-21g. Nie ma z nami na pokładzie jakiegoś Testera od Mikado? [emoji3]

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Ja macałem na sucho tą 16g w długości 255, fajny kijek. Kolega kupił chyba w Eldorado na klenie. Wykonany ładnie, z akcji trochę przypomina Parabelum od SG, wydaje się nawet trochę szybszy tylko nie wiem czy tak samo jest w dłuższych wersjach. Dolnik sporo przed łokieć miałem ale mam długie ręce :) 

Ja macałem na sucho tą 16g w długości 255, fajny kijek. Kolega kupił chyba w Eldorado na klenie. Wykonany ładnie, z akcji trochę przypomina Parabelum od SG, wydaje się nawet trochę szybszy tylko nie wiem czy tak samo jest w dłuższych wersjach. Dolnik sporo przed łokieć miałem ale mam długie ręce :)

Kupił? To one już dostępne?

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Ostry, on 21 Jan 2022 - 08:46, said:snapback.png

Ja macałem na sucho tą 16g w długości 255, fajny kijek. Kolega kupił chyba w Eldorado na klenie. Wykonany ładnie, z akcji trochę przypomina Parabelum od SG, wydaje się nawet trochę szybszy tylko nie wiem czy tak samo jest w dłuższych wersjach. Dolnik sporo przed łokieć miałem ale mam długie ręce  :)

Kupił? To one już dostępne?

Sprawdziłem w Eldorado - jest cała seria. 
Edytowane przez wiwaldi1970
  • Like 1

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Czasem mikado puści na rynek naprawdę porządne wędki .Niestety ostatnio co raz krótsze . Zacząłęm od lexusa lata temu , były competition ebro i wiele innych po drodze ,ostatnio przypasowały mi dwie catapult i heavy duty z serii river flow szczególnie ta ostatnia pozwala penetrować hakiem sandaczowe pyski . 

Tak, ja używam od roku.

Ojciec ma 360/90.

Jakie byś miał pytania?

Używam na jednym łowisku, i do klasy i do metody w zależności od nastroju mojego i ryb. 

Miotam swobodnie 50m. 3kg leszcze dobrze kontroluje.

Urzekła nas ta seria stosunkiem mocy do smukłości.

Wcześniej używaliśmy Flagmana S-Canal 360 ale brakowało w nich mocy w dolniku (czasem trzeba siłowo nad krzakami ryb targać).

• Like 1

Używam Katsudo Slim Method bo chciałem 330 - a nie dlatego, że karpiuję czy metoduję :)

Teraz troszkę żałuję - na jeziorze, przy wietrze wolałbym 360 - plus długość transportowa 330 in minus.

Jak się kijek spisze przy karpikach? Nie wiem... ale czemu miałby się nie spisać? Mięcho w dolniku ma.

Katsudo Slim Spin to kluska. Oprócz tego, że kije są wpisane w taką samą serię to nie można ich porównać.

Method Feeder to normalny dobry feeder, plus miło wykończony. Żadna tam Daiwowska parabola - ma swoją szybkość i sztywność. 

• Like 1

Na ktsudo 330 metod feder i 360 wyciagalem karpie powyzej 16-17 kg na metode.. Sumiki ponad 110cm..

Ale w wodzie gdzie nie ma zaczepow.

Dawaly rade jesiotrom 120cm.

Jedyne co w jednym nie wytrzymalo to koloweotek.. Nie polecam marki Sonic.

Kilka miesiecy nie mize sie wydostac z serwisu..

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez MarcinZ
  • Like 2

• 2 miesiące temu...

Podłącze się do pytania :) interesuje mnie ten do 28g

Kupiłem sobie model 275 cm do 28 gram, sparowałem go z Daiwa BG 2500 ale jednak lepiej wyważyłoby go coś delikatnie cięższego. Chorowałem na niego odkąd pojawiły się zapowiedzi w katalogu więc moja opinia nie będzie subiektywna  :D

Wykonanie bardzo ładne, chociaż jedną przelotkę mam delikatnie nadlaną. Wbrew pozorom zrobiłem sobie z tego zestaw który będę mógł zabrać ad każdą wodę i każdy gatunek ryby. Od dołu rzucałem najmniej 3g + 3" easy shiner. Górna granica komfortowego rzucania to Slider 10F (36g). Daje spokojnie radę z prowadzeniem obrotówek nr 5.Wędzisko nie jest jakąś kluską, ot po prostu coś pomiędzy med a fast. Nie ma co się nastawiać na łowienie gumami tym kijem, przez charakterystykę ten kij po prostu nie przekazuje wszystkiego co dzieje się na dnie. Świetnie ładuje wszystkie nieloty, a jeszcze bardziej kapitalnie rzuca przynętami ze skupioną masą. 

Nie złowiłem zbyt wiele ryb na niego, jednak brania czuć wyraźnie i nie trzeba się zastanawiać co właściwie się stało z przynętą. Wędka posiada duży zapas mocy i szalejący szczupak +/- 75 cm nie robi na nim żadnego wrażenia. 

Konkretniejszą recenzję mogę napisać jak spędzę więcej czasu z tym kijem nad wodą. 

287d342ae2786.jpg

• Like 2