Andżej Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 (edytowane) Czy jest ktoś mogący podzielić się opinią o SKY DREAM do 4g 180cm? Wędka o gramaturze 1-7 do dłubania 2-3g + 2” się nie nadaje. Do „prawdziwego” okoniowania mam kijek który gada od 4-5g.Jak się wklejka 1-7g nie nadaje do rzucania 3-4g masy łącznej przynęty, to ile cw ma realnie? Edytowane 20 Marca 2023 przez Andżej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areck Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Jak się wklejka 1-7g nie nadaje do rzucania 3-4g masy łącznej przynęty, to ile cw ma realnie?A no dla mnie nie ma pracy w komforcie. (Nie czuję, nie widzę) generalizując kijki sklepowe do 7g obsługują w mojej opinii przynęty od 3/4g + guma do 6/7g samego ołowiu. Jak lepszy kij to czuć w łapie już stuknięcie 3g. A ja potrzebuję dłubania na 2-3g główkach stąd kij oczko lżejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 20 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2023 Każdy kij do 7g, a już zwłaszcza wklejka powinien obsłużyć w komforcie na cienkiej plecionce 2g, a co dopiero 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 26 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2023 (edytowane) Panowie Bixlite 208cm 2-9g jaki realnie obsługuje zakres przynęt? Poszukuję okoniówki dla córki, im krócej, tym lepiej ale 198cm jest tylko 1-7g, co może być ciut za mało albo 3-12g, co żeby się nie okazało, ze jest np 5-15g… Edytowane 26 Marca 2023 przez PatLove Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cranberr Opublikowano 27 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2023 (edytowane) Czy jest ktoś mogący podzielić się opinią o SKY DREAM do 4g 180cm? Wędka o gramaturze 1-7 do dłubania 2-3g + 2” się nie nadaje. Do „prawdziwego” okoniowania mam kijek który gada od 4-5g. Ten kij to absolutny sztos na okonie, zarówno pod kątem wykonania, jak i pracy. Czuć tu półkę premium. Kij zachodniej firmy o takich paramterach to spokojnie 1500-2000zł. Przynętami muchowymi z główką wolframową 3mm rzuca kilkanaście metrów (rzecz jasna na cienkiej plecionce). Czeburaszka 0,85g, haczyk #6 i jakakolwiek gumka 2,5cm to już bajka. Szybki, cięty, "elektryczny" wręcz kij mimo, że to wklejanka. Branie widać na szczytówce, jak i błyskawicznie czuć na ręce nawet na pasiakach 10cm. Płynnie przechodzi w pełne ugięcie. Bardzo dobrze trzyma rybę.- o ile mnie pamięć nie myli nie zaliczyłem ani jednego spadku. Nie testowałem jeszcze na paszokach i przynętach np. z Libry. Jak stestuję, to opiszę swoje wrażenia. Póki co był na okoniach, a mi uśmiech nie schodził z twarzy, bo każda rybka na tym kijaszku niezmiernie cieszyła. Edytowane 27 Marca 2023 przez cranberr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 29 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2023 Panowie Bixlite 208cm 2-9g jaki realnie obsługuje zakres przynęt? Poszukuję okoniówki dla córki, im krócej, tym lepiej ale 198cm jest tylko 1-7g, co może być ciut za mało albo 3-12g, co żeby się nie okazało, ze jest np 5-15g…Ponawiam…Ktoś, coś na temat Bixlite? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_86 Opublikowano 30 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2023 @PatLove, według mnie wszystkie Bixlite można przeważyć. Są to mocne wędki i nie boją się użycia przynęt o 1/3 czy nawet 1/2 cięższych,niż podane cw. Okoniówka ze stajni Mikado, która mogę polecić z czystym sumieniem i przyzwoitych pieniądzach to Mikado Blocks Player 2,10 m i. 1-9 cw. Okonie od najmniejszych do takich po 40 cm, przyłowów się nie boi. Możesz zobaczyć ją w akcji na poniższych linkach : Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 30 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2023 A jak jest z dołem? Dobrze są opisane te kije, czy tez trzeba dołożyć 30%-50%? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_86 Opublikowano 30 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2023 Testowałem dwa kijki z serii Bixlite i od dołu trzeba wg mnie dodać 2-3 gramy minimum. Wędką opisaną 4-18 max rzucałem 15 gramową główką + 10 cannibal i jeszcze możnaby więcej, a od dołu startowała od 7 gramów + przynęta. W sumie z takich okoniowych niedrogich Mikado to miałem jeszcze MIKADO Sensual N.G. Ultra Light Spin 214 c.w. 2-12 i ta jest prawidłowo opisana, a kosztuje nieco ponad stówkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 30 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2023 (edytowane) Super, dzięki za info, wezmę w takim razie córce Sensual N.G, z Bixlite niezłe bym się wkopał, chyba ze moze ten 1-7g by się nadał. Edytowane 30 Marca 2023 przez PatLove Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 Testowałem dwa kijki z serii Bixlite i od dołu trzeba wg mnie dodać 2-3 gramy minimum. Wędką opisaną 4-18 max rzucałem 15 gramową główką + 10 cannibal i jeszcze możnaby więcej, a od dołu startowała od 7 gramów + przynęta. W sumie z takich okoniowych niedrogich Mikado to miałem jeszcze MIKADO Sensual N.G. Ultra Light Spin 214 c.w. 2-12 i ta jest prawidłowo opisana, a kosztuje nieco ponad stówkę.Mam ten kijek ale dłuższy 235 cm 2-14 gr . Ciekawa wędka - dla mnie na pstrągi za miękka ale na okonie - dobry zarówno do przynęt twardych jak i miękkich, do bocznego troka też a z plecionką to w zestawie bocznego troka na Wiśle pokazywał każde skubnięcie, mimo że wklejanką nie jest. Za to 244cm 3-18 gr to zupełnie inna wędka, szybka, sztywna taki "sandacz na lekko", mi nie podpasowała choć okonie na Wiśle też łowiłem ,jakiś boleń się trafił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 (edytowane) Okazuje się, ze co gramatura w tej wędce i długość, to blanki o zupełnie innej charakterystyce 1-7g jest miękki i lejący, podobnie, jak 2-9g (chociaż mniej) ale już 2-11g jest bardziej szczytowy i znacznie szybszy. Edytowane 31 Marca 2023 przez PatLove Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 31 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2023 Okazuje się, ze co gramatura w tej wędce i długość, to blanki o zupełnie innej charakterystyce 1-7g jest miękki i lejący, podobnie, jak 2-9g (chociaż mniej) ale już 2-11g jest bardziej szczytowy i znacznie szybszy. 2-14 gr 235 cm też dosyć wolny ale przy 3-18 gr 244cm można się zdziwić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michci0 Opublikowano 1 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2023 SAPPHIRE LX 30Posiada ktoś z Was ten kijek? cos więcej mógłby napisać? szukam czegoś delikatnego, to jakas limitowana edycja z torrzite w cenie 5 stowek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Wziąłem jednak ten kijek-Sensual N.G. Ultra Light Spin 214 c.w. 2-12. Bixlite bardziej mi się podobał bo lubię taki minimalistyczne uzbrojenie ale w tym Sensual dużo bardziej odpowiadała mi akcja blanku-szybszy, bardziej szczytowy ale przechodzący w pełną parabolę, ogólnie mniej lejący niż Bixlite, a przy tym podobno dużo czulszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areck Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2023 (edytowane) Ten kij to absolutny sztos na okonie, zarówno pod kątem wykonania, jak i pracy. Czuć tu półkę premium. Kij zachodniej firmy o takich paramterach to spokojnie 1500-2000zł. Przynętami muchowymi z główką wolframową 3mm rzuca kilkanaście metrów (rzecz jasna na cienkiej plecionce). Czeburaszka 0,85g, haczyk #6 i jakakolwiek gumka 2,5cm to już bajka. Szybki, cięty, "elektryczny" wręcz kij mimo, że to wklejanka. Branie widać na szczytówce, jak i błyskawicznie czuć na ręce nawet na pasiakach 10cm. Płynnie przechodzi w pełne ugięcie. Bardzo dobrze trzyma rybę.- o ile mnie pamięć nie myli nie zaliczyłem ani jednego spadku. Nie testowałem jeszcze na paszokach i przynętach np. z Libry. Jak stestuję, to opiszę swoje wrażenia. Póki co był na okoniach, a mi uśmiech nie schodził z twarzy, bo każda rybka na tym kijaszku niezmiernie cieszyła. Jednak kupiłem i potwierdzam. Genialna wędka, za 700-800 zł naprawdę jest to dobra cena. Nawet ten kij do 7 g, mimo, że znacznie od kija do 4 g sztywniejszy, to przy przygięciu na sucho ładnie pracuje cały blank. Super konstrukcja. Niestety... przyszedł mi do głowy pomysł wymiany mojego kija sandaczowego na sky dreama w monoblanku... Edytowane 2 Kwietnia 2023 przez Areck 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andru77 Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Może ten filmik odpowie na niektóre pytania? Ewentualnie poszukać na kanale Łukasza filmików ze sprzętem Mikado bo coś tam jeszcze było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PatLove Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2023 (edytowane) Dotarł Sensual N.G. Ultra Light Spin 214 c.w. 2-12g, na sucho robi całkiem dobre, a nawet bardzo wrażenie. Wiadomo, w tej cenie nie ma się co spodziewać fajerwerków w kwestii wykonczenia, komponentów itd ale nie ma tez tragedii, natomiast sam blank dość szybki i szczytowy. Jedynie co, to mógłby być dla mnie te min 16cm krótszy. Edytowane 5 Kwietnia 2023 przez PatLove 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darek1972 Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Witam.Odnośnie seri Progressive,interesuje mnie model 16 255,nie miałem jej w rękach.Czy np.główką 1,5 -2g plus mała gumka będzie się komfortowo łowiło?.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2023 Tak, mam 2,30m do 16g i normalnie łowie gumisiem + 1,5g. Lata bardzo dobrze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz/wwa Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Witam planuje zakup 1 z tych dwóch wędek może ktoś ma i może się wypowiedzieć? Będę łowił na Wiśle cykady i woblery ze sterem do 25g Wędki : Wędka MIKADO River Flow Catapult 290 c.w. 10-28 g Wędka MIKADO MFT Asp 280 c.w. 10-28 g Dzięki za opinie Wysłane z mojego 2201117SY przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Witam planuje zakup 1 z tych dwóch wędek może ktoś ma i może się wypowiedzieć? Będę łowił na Wiśle cykady i woblery ze sterem do 25g Wędki : Wędka MIKADO River Flow Catapult 290 c.w. 10-28 g Wędka MIKADO MFT Asp 280 c.w. 10-28 g Dzięki za opinie Wysłane z mojego 2201117SY przy użyciu Tapatalka Tu jest parę słów o MFT. https://youtu.be/zY_zeBOa-_M 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2023 Witam planuje zakup 1 z tych dwóch wędek może ktoś ma i może się wypowiedzieć? Będę łowił na Wiśle cykady i woblery ze sterem do 25gWędki :Wędka MIKADO River Flow Catapult 290 c.w. 10-28 g Wędka MIKADO MFT Asp 280 c.w. 10-28 g Dzięki za opinie Wysłane z mojego 2201117SY przy użyciu Tapatalka MIKADO River Flow Catapult 290 c.w. 10-28 g - jeśli lubisz szybkie wędki to ta jest szybka ale o dziwo miota daleko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateusz88 Opublikowano 23 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2023 Miałem River Flow Catapult 2,60 i szybko się pozbyłem tej wędki. Bolenia na nią nie złowiłem, ale miałem kilka razy na szczupakach. Niestety szczupaki mi się odbijały przy braniu i miałem bardzo dużo spadów na tej wędce. Łowiłem zawsze na plecionce ???? może jakiś mega sztywny egzemplarz trafiłem. Może ktoś jeszcze się wypowie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smk111 Opublikowano 27 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2023 (edytowane) Gdyby ktoś się zastanawiał nad Mikado Sky Dream 1,5-9g 224cm. Praca kija poniżej. Leszcz 3-4kg. 65cmŻeby obyło się bez hejtu zaraz. W tym miejscu można łowić i zestaw był na dropie (okonie). Weekend wcześniej nic się nie wycierało, ani nie było tarlaków. Leszcz to przyłów. Edytowane 27 Kwietnia 2023 przez smk111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi