Skocz do zawartości

Wędki Mikado

boseib

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Ma ktoś Progressive 2-10 305 cm?

Da radę tym rzucić wobkiem 2cm?

Ile max uciągnie?

Da radę z 6cm Hektorem?

Wysłane z mojego ASUS_I006D przy użyciu Tapatalka

Jeżeli dobrze poszukasz to w tym temacie, kilka stron wstecz są moje wypociny na temat Progressive 10.

Jak dla mnie jest to kapitalny rzeczny uniwersał. Służy mi na górskiej rzece, łowi pstrągi, klenie, szczupaki a i w wyjątkowych sytuacjach łowię nim okonie oraz białoryb na mikro przynęty.

Górą radzi sobie z minnowem 7 cm postawionym w bystrym nurcie, chociaż to już raczej kres jego możliwości.

W tym sezonie wyjął już kilka pięknych pstrągów i kleni 50+

Mocy ma wystarczająco dużo do takiego łowienia.

Najfajniej używa mi się go właśnie z woblerami.

• Like 1

Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z wedką Progressive 305 4-21? lub ew. 5-28? najbardziej interesuje mnie czy jest szybka czy wolna oraz długość dolnika.

Mam wersje 5-28, 2,40m. Biorąc pod uwagę standardy obecnych wędzisk to jest wolna wędka, nawet w długości 2,40, a co dopiero 3,05

Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z wedką Progressive 305 4-21? lub ew. 5-28? najbardziej interesuje mnie czy jest szybka czy wolna oraz długość dolnika.

Zobacz MatFishing, Mateusz Tomaszewski na FB - opisał ten kijek

• Like 1

Mam wersję do 28g w długości 275 cm, jest to zdecydowanie wolniejszy kij. Taki fajny kij pod bolenia czy też szczupaka.

Długość dolnika będę mógł zmierzyć w przyszłym tygodniu.

• Like 1

Mam wersję do 28g w długości 275 cm, jest to zdecydowanie wolniejszy kij. Taki fajny kij pod bolenia czy też szczupaka.

Długość dolnika będę mógł zmierzyć w przyszłym tygodniu.

Zobacz MatFishing, Mateusz Tomaszewski na FB - opisał ten kijek

Dzięki za odpowiedzi. Post o wędce przeczytałem.

• 1 miesiąc temu...

Jak kiedyś pisałem, że muszę przetestować Sky Dream do 4g na paszokach, tak też się stało. Przerzuconych mnóstwo ryb, w tym kabany >55cm. Ani jednego spadku! Wspaniałe czucie, błyskawiczne zacięcia i niesamowite przytrzymanie ryby - wędka pod tęczakiem 50cm ugina się w pełną parabolę. Kolega wcześniej pisał o małych przelotkach - to racja, ale mam wrażenie, że używa (niepotrzebnie moim zdaniem) zbyt grubej plecionki. Na Shimano Soare SSPG 2000, który mam podpięty pod ten kij (ultraniski nawój - często się przydaje, na leniwe ryby) mam nawiniętą plecionkę Daiwa Prorex UL Finesse Braid 0,3mm i rewelacyjny FC od YGK - KVG #0,6 (0,128mm). Bez zająknięcia przechodzi przez przelotki stosując węzeł Alberto. I, powtórzę - ZERO spadków, nawet kabanów. Co do braku zaczepu na przynętę - też mnie to denerwuje, albo można temu zaradzić kupując w "sklepie u Ali" uchwycik na gumeczkach :)

Testy robiłem na przynętach z Libra Lures, uzbrojonych w haki streamerowe z główkami wolframowymi, wahadłówkach i obrotówkach. Uzyskiwane zasięgi rzutowe przerosły moje najśmielsze oczekiwania.

Jednym słowem świetna propozycja na łowienie w szerokim zakresie - od okonków po kabany z Trout Area. Z czystym sumieniem mogę polecić ten kijek.

Co do samego Mikado - niesamowicie się rozwija (Sensor, Sky Dream, Progressive, JAWS...) i dopóki będą to produkty o tak wysokiej jakości i tak dobrej pracy, to kompletnie mnie to nie obchodzi, gdzie są produkowane.

• Like 4

Wczoraj trafiły mi się większe okonie. Pierwsze na sztywną sandaczówkę. Z żółtych miałem tylko duże przynęty a nie chciałem rwać im pysków, więc twister 17g w sumie, wylądował na sky dream’ie 1-9g. I ten spoko dawał radę. Oczywiście rzucałem delikatnie, ale i tak taka bomba na plecionce pe 0,5 latała fest. Całkiem fajnie ja podbijał po kamieniach a hol okoni był już malina.

Taka sytuacja. Inaczej bym tak nie robił, bo wędki mailem wczoraj cztery  ;) ale tak wyszło. I wyszło, że się da. A ktos pytał kiedyś ile można skaja przeciążyć (i pewnie nie z myślą o aż takim przewaleniu)

Uwaga: zważyłem twister i jednak guma lżejsza niż dzisiejsze więc w sumie 17g a nie jak myślałem 20g

Edytowane przez Qh_
  • Like 2

kupione w sklepwedkarski.pl - można wyłapać 10% za zapisanie się do newslettera i przy płatności z paypo z kodem ZPAYPO można jeszcze zejść 25 zł - łącznie wychodzi +/- 406 https://paypo.pl/p/kategorie/kodypromocyjne/

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez schindler

Hej, czy łowi ktoś na Inazumę Zander Pro do 30,g 2,44m? Zastanawiam się, jakie jest realne cw i ugięcie. Potrzebuję kija do max 15cm gum na 15-20g czyli tak do 45g masy łącznej, który mialby tyle ugięcia, by awaryjnie nadawać się na szczupaka.

Edytowane przez Andżej

Na nowy sezon pstrągowy będę chciał wymienić dotyczczasowy zestaw na coś mocniejszego.

Bardzo polubiłem się z Progressive 10 305cm i chcę zostać przy tej serii.

Nastawiam się na pstrągi 50+, łowisko to górska rzeka z wartkim nurtem, przynęty to głównie woblery 6-9cm oraz obrotówki nr 1 lub 2.

Którą wersję wybrać w tym przypadku 16 czy 21?

Na nowy sezon pstrągowy będę chciał wymienić dotyczczasowy zestaw na coś mocniejszego.

Bardzo polubiłem się z Progressive 10 305cm i chcę zostać przy tej serii.

Nastawiam się na pstrągi 50+, łowisko to górska rzeka z wartkim nurtem, przynęty to głównie woblery 6-9cm oraz obrotówki nr 1 lub 2.

Którą wersję wybrać w tym przypadku 16 czy 21?

Obie pstrun 50cm w nurcie wygnie po rękojeść ????

Ale to nic, tym kijom trzeba dać zapracować. Oba będą dobre, ale jesli łowisz woblerami 9cm to skłaniałbym się jednak ku 21g.

Mam Progressive do 16 i do 28 i oba są subtelne, na pierwszy rzut oka wyglądają jakby cw. różniło się max o 5g.

Na Progressive 10 wyjąłem już kilka ładnych pstrągów w takich warunkach. Ta wędka ma naprawdę spory zapas mocy. Niestety przy tych większych rybach nie mam już pełnej kontroli nad sytuacją. Również posiadam 28 i używam jej jako szczupakówki/boleniówki, niestety ten kij nie chce ładować nielotnych przynęt pstrągowych. Zasięg rzutu też dla mnie jest bardzo ważny, ponieważ koryto miejscami ma kilkadziesiąt metrów szerokości. Od początku skłaniam się bardziej ku tej wersji 21, tylko właśnie mam obawy czy nie będę zawiedziony zasięgiem. 

• 2 tygodnie później...

Pany czy mikado sensor x area s o c.w. 0,8 - 4,5 poda te 0,5 grama przyzwoicie czy to za nisko dla tego kija ?

Wersję do 2,5g można przeciążyć do jakichś 3,5g.

Czy ten mocniejszy ogarnie w zadowalający sposób 0,5g nie mam niestety pojęcia. Choć myślę, że powinien podołać. Te kije świetnie lądują przynęty. Miałem w rękach tego do 4,5g i sprawiał wrażenie minimalnie wolniejszego od 2,5g.

Za to SkyDream 0,5-4g podaje 0,5g na równi z Sensorem do 2,5g.

Odkąd mam SkyDreama to Sensor odszedł lekko na boczny tor, pomimo tego iż jest to kosmiczny kij. Dołem rzucają bardzo porównywalnie, górą SkyDream ma przewagę.

• Like 1

Mnie interesuje jak działa od dołu do tych powiedzmy maks 3 gram. Górną granicę to (dla mnie) tak raczej profilaktycznie dobrze jest znać aby od biedy i tyle rzucić jak już koniecznie zajdzie taka potrzeba.

Dla każdego to inna granica. Ja główkę wolframową 4mm podaje z łódki na taką odległość, że zupełnie nie muszę martwić się o płoszenie wzdreg przy trzcinie. Nie wiem czy taka informacja Ci pomoże :)

Gdzieś widziałem info, że Blue Bird Nano i Sensor podają drobnicę na takie same odległości.

• Like 1

Dla każdego to inna granica. Ja główkę wolframową 4mm podaje z łódki na taką odległość, że zupełnie nie muszę martwić się o płoszenie wzdreg przy trzcinie. Nie wiem czy taka informacja Ci pomoże :)

Gdzieś widziałem info, że Blue Bird Nano i Sensor podają drobnicę na takie same odległości.

Kolega Kolorowy o tym pisał w wątku dot. łowienia białorybu, ale chodziło o model do 2,5g a nie 4g

• 4 tygodnie później...