Skocz do zawartości

Wędki Mikado

boseib

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś łowi na Sky Dream ML 2.44, 5-28 i może podzielić się doświadczeniami? Szczególnie interesuje mnie realny dolny cw (od ilu gram główki przy gumie powiedzmy 8 cm czuć opad) oraz moc tej wędki. Z góry dzięki za pomoc.

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Panowie podpowiedzcie. Jaką obecnie okoniówkę można kupić z Mikado? Trochę wypadłem z obiegu i liczę na pomoc. Okonie łowię sporadycznie i dlatego nie chcę kijka za milion. Mam jaxona gray stream 2-12 i jako tako dawał radę ale to kluska i chciałem bardziej fast/x-fast. Możecie polecić coś do powiedzmy 200÷300pln? Na super ultra light też mi nie zależy. Łowię tylko na gumy ( główka z gumą łącznie 5-10g). Dodam, że często na łowisku mam przyłowy szczupaka 50-70cm. (I tu Jaxon daje radę bez jęknięcia, bo kij jest bardzo niedoszacowany)

Dlaczego Mikado? A no bo mam kilka ich kijów ( kamisori, inazuma itd) I sobie je chwalę.

Myślałem o kamisori perch do 12g. Nie będzie za mocna? Ogólnie Mikado niedoszacowuje CW.

Na olx idzie wyrwać Black Crystal 1-6g w dobrej cenie. Miałem kij, ma dobre parametry techniczne. Jak pisałeś jest faktycznie niedoszacowany, rzuca niemal wszystkim. Nie boi się Polskich ryb, problemy mogą być przy halibutach i żaglicach. Wszystkie Polskie szczury z wody wyciąga na lekkim flaku.

• 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Kupiłem nowość na ten rok od Mikado, Jaws Light Game do 5g. Krótka wklejka, kijek prezentuje się bardzo fajnie. W porównaniu do LX Shappire Fazlite jest o wiele delikatniejszy, tamten to sztywny kij z pracującą szczytówką, tu cały blank jest o wieje bardziej filigranowy. Rzucałem 1,5-3g czeburaszką z małą gumką. Odległości rzutowe zadowalające. Fajnie czuć i widać opad. Plecionka SunlineSiglon x4 0.4

post-49245-0-54892800-1741683478_thumb.jpg

post-49245-0-86461400-1741683487_thumb.jpg

post-49245-0-15282000-1741683497_thumb.jpg

Wędka do 5g ma tak długi dolnik pod suma ? Czy to tylko na zdjęciu wygląda na 35cm.

Szczerze to nie mierzyłem, przykładałem tylko do Black Crystal do 6 gram i jest krótszy dosłownie o kilka centymetrów. Tylko BC ma 208 cm, ten 190 cm. 

Pytanie na temat BC o c.w 2-8 oraz 2-10. Interesuje mnie średnica blanku przy przelotce startowej oraz w dolniku. Naczytałem i nasłuchałem się skrajnych opinii na temat ciężaru wyrzutowego tych wędzisk, a robię małą przymiarkę do tego wędziska i zastanawiam się, który model wybrać.

Edytowane przez WedkarzIncognito

• 2 tygodnie później...

MIKADO Jaws Light Game / 2.40m / 0-10g - ktoś, coś napisze o tym kijku?

aws

JAWS Light Game to seria finezyjnych i delikatnych wędzisk o akcji typu fast i progresywnym ugięciu podczas holu, zaprojektowanych specjalnie do połowu okoni na małe przynęty. Dzięki tytanowym przelotkom oraz carbonowemu uchwytowi kołowrotka, te wędki oferują niezwykłą czułość i wygodę, zapewniając niezapomniane wrażenia z łowienia.

Specyfikacja:

✅ Wysokomodułowe, japońskie maty węglowe – lekkość, czułość i wytrzymałość.

✅ Tytanowe przelotki z wkładem SiC – trwałość i płynne prowadzenie żyłki.

✅ Karbonowy uchwyt kołowrotka – zwiększona czułość i komfort.

✅ Neoprenowy pokrowiec – ochrona wędziska podczas transportu.

✅ Uchwyt na przynętę – praktyczny dodatek podczas łowienia.

✅ Nakrętka do uchwytu kołowrotka marki Fuji – trwałość i precyzja.

✅ Szczytówka typu solid – wytrzymałość i precyzja podczas holu.

✅ Akcja typu fast – szybka i dynamiczna, idealna do precyzyjnego łowienia.

ZALETY:

✅ Finezyjne i delikatne – idealne do łowienia okoni na małe przynęty.

✅ Progresywne ugięcie – bezpieczny i kontrolowany hol.

✅ Tytanowe przelotki z wkładem SiC – zwiększony zasięg rzutów i trwałość.

✅ Carbonowy uchwyt kołowrotka – zwiększona czułość i wygoda.

✅ Nowoczesny design – połączenie stylu i funkcjonalności.

Light Game to wędziska, które łączą w sobie najwyższą jakość, precyzję i wygodę, idealne dla wędkarzy poszukujących niezawodnego sprzętu do delikatnego łowienia.

????

aws

JAWS Light Game to seria finezyjnych i delikatnych wędzisk o akcji typu fast i progresywnym ugięciu podczas holu, zaprojektowanych specjalnie do połowu okoni na małe przynęty. Dzięki tytanowym przelotkom oraz carbonowemu uchwytowi kołowrotka, te wędki oferują niezwykłą czułość i wygodę, zapewniając niezapomniane wrażenia z łowienia.

Specyfikacja:

✅ Wysokomodułowe, japońskie maty węglowe – lekkość, czułość i wytrzymałość.

✅ Tytanowe przelotki z wkładem SiC – trwałość i płynne prowadzenie żyłki.

✅ Karbonowy uchwyt kołowrotka – zwiększona czułość i komfort.

✅ Neoprenowy pokrowiec – ochrona wędziska podczas transportu.

✅ Uchwyt na przynętę – praktyczny dodatek podczas łowienia.

✅ Nakrętka do uchwytu kołowrotka marki Fuji – trwałość i precyzja.

✅ Szczytówka typu solid – wytrzymałość i precyzja podczas holu.

✅ Akcja typu fast – szybka i dynamiczna, idealna do precyzyjnego łowienia.

ZALETY:

✅ Finezyjne i delikatne – idealne do łowienia okoni na małe przynęty.

✅ Progresywne ugięcie – bezpieczny i kontrolowany hol.

✅ Tytanowe przelotki z wkładem SiC – zwiększony zasięg rzutów i trwałość.

✅ Carbonowy uchwyt kołowrotka – zwiększona czułość i wygoda.

✅ Nowoczesny design – połączenie stylu i funkcjonalności.

Light Game to wędziska, które łączą w sobie najwyższą jakość, precyzję i wygodę, idealne dla wędkarzy poszukujących niezawodnego sprzętu do delikatnego łowienia.

????

Kawał porządnego, nikomu nie potrzebnego bełkotu marketingowego xD
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

Posiada ktoś może black crystal 7-28g? Szukam uniwersał szczupakowo-sandaczowy. Ciekawi mnie od jakiej gramatury realnie wyczuwalny jest opad i jak ciężkie przynęty (w granicach rozsądku) można tym patykiem posłać do wody. Kij uzbrojony przyzwoicie i cena też nie najgorsza. Pozdrawiam.

• 2 miesiące temu...

Witajcie. 

Z lekkich spinningów posiadam Grey Stream 1-7g 228cm oraz Dragon Finesse Jig 7  245cm 0,5-7g.

Kolejny pod względem cw jest Sansual NG 3-18g oraz Savage Gear Custom Predator Fast Shad 258cm 3-16g

Brakuje mi czegoś pomiędzy co pozwoli zarówno obsłużyć okonia, jak i poradzić sobie z sandaczem/szczupakiem max 50cm.

Łowię zarówno na gumy jak i wobki do 5cm, czasem mniejsze obrotówki.

Polecono mi kijek Mikado Bixlite 235cm 2-11. Czy warto? Może ktoś go posiada i podzielił by się wrażeniami?

A może w podobnej cenie są lepsze kijki???