Skocz do zawartości

Wędki Mikado

boseib

Rekomendowane odpowiedzi

Te sensuale 4-18g to bardzo podobne kije do Beastmasterów FX w wersji 4-21g, od kolorystyki i wyglądu dolnika, po akcję i c.w. Mam 210cm i 240cm, kupiłem kiedyś z potrzeby chwili i używam od czasu, do czasu. Na lekkie łowienie są rzeczywiście trochę za mocne, bliżej im do spinningów uniwersalnych na rzekę.

• Like 1

Witajcie. 

Z lekkich spinningów posiadam Grey Stream 1-7g 228cm oraz Dragon Finesse Jig 7  245cm 0,5-7g.

Kolejny pod względem cw jest Sansual NG 3-18g oraz Savage Gear Custom Predator Fast Shad 258cm 3-16g

Brakuje mi czegoś pomiędzy co pozwoli zarówno obsłużyć okonia, jak i poradzić sobie z sandaczem/szczupakiem max 50cm.

Łowię zarówno na gumy jak i wobki do 5cm, czasem mniejsze obrotówki.

Polecono mi kijek Mikado Bixlite 235cm 2-11. Czy warto? Może ktoś go posiada i podzielił by się wrażeniami?

A może w podobnej cenie są lepsze kijki???

Tylko polska dystrybucja, czy z Ali też rozważasz? Jeśli tak to polecam PureLure Novia. Kupiłem ostatnio model 762LS. Gramatura na nasze będzie w granicach poszukiwanej przez Ciebie. To jest kij opisany jako egi, więc tam moc jest podana w zakresie wielkości przynęt egi (w tym przypadku 2-3,5 mocno zawyżona) i wytrzymałości linki. Świetnie się ładuje i jest bardzo czuły. Ostatnio łowiłem na wobler około 3,5g i już grzecznie ze sobą gadały. Blank Toray, przelotki i uchwyt Fuji. Moim zdaniem warto poczekać chwilę na dostawę i wziąć właśnie ten spinning.

• 1 miesiąc temu...

Witam szanowne grono,

Czy miał już ktoś okazję korzystać z nowości Mikado czyli MFT Elite? Zastanawiam się bardzo mocno nad tym wędziskiem a dokładnie w wersji 240cm, 7-28g z przeznaczeniem pod szczupaki. Zależy mi na wędce o akcji extra fast by nie przegapić żadnego brania. Miałem okazję by chwilę połowić Dragonem ProGuide X i ta wędka pozwala faktycznie poczuć nawet oddech szczupaka zanim zdecyduje się chapnąć przynętę. Nie ma póki co żadnych opinii na forach, grupach fb czy recenzji z YT bo jest to praktycznie nowość od Mikado. ProGuide niestety jest po za moim budżetem stąd szukam wędki o akcji extra fast pod szczupaki. Jeśli macie jakieś godne polecenia wędki to proszę śmiało podawać swoje propozycje :)