Skocz do zawartości

wędka kleniowo-pstrągowa

1ns4n1ty

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

prosilby o pomoc w zkupie wędki kleniowo-pstrągowej :) lowie głównie na

duzym zbiorniku zaporowym -zarówno z brzegu jak i żadziej z łódki -pstrag tęczowy(1,5-2kg to norma)

srednia rzeka o powolnym nurcie - z brzegu - pstrag potokowy, kleń

przynety to głownie obrotówki do rozmiaru 2, male woblery, male gumki

wedki które wpadły mi w oko to :

Fenwick HMX 2,6/5-14g HMX-S862L-MF
Daiwa Infinity Q 2.40/ 3-15g
Dragon Nano Lite 245/3-14
GAMAKATSU AKILAS 80ML MINI CRANK & SOFTBAIT 2,40M 3-15G

ps.

używam plecionki
Edytowane przez 1ns4n1ty

Kamilu, widziałeś , źle zapiętego klenia "pod nogami" ? :)

Owszem, bywają wyjątki , być muszą.

C.D. w moim zastosowaniu to, kij wszechstronny...od ...trudno powiedzieć do +/- 30g. Bardziej, boli "wychlapany" przyłów dużego szczupaka "nad wodą"... :D

Dla moich wyobrażeń i życzeń, nic lepiej nie trzymało klenia od  (mojego :D ) Blue Rapida 7/28 ;) .

Infinity odpada moim zdaniem, to kije do łowienia z opadu, tego Fenwicka nie znam, Dragona to ja nie lubie, mysle ze warto zaufac firmie Gamakatsu :)

A widzisz kolego Iinfinity 240 3/15 ostatniej serii, jest szybka ale pięknie pracuje już przy okoniku 15 cm i moim zdaniem będzie jak znalazł na pstrąga i klenia. W dole świetnie współpracuje już z przynętą 1,5 grama, rewelacyjna jest do mni woblerków, obrotówek i wahadełek. Świetnie gra z jigami. Za to u góry moim zdaniem pojechali zbytnio z 15 gramami. Da się machnąć takim ciężarem, jednakże poza bocznym trokiem, czuć straszny dyskomfort. Kopytko relaksa 6,2 cm na główce 8 gram to już zbyt wiele.

Dla mnie gumka 5 cm + 6 gram ołowiu, woblerek do 5 cm obrotówka nr 2 to max dla tej wędki. Za to w dole jak już pisałem, pracę woblerka 1,5 cm FishB na plecionce czuć w łokciu.

Akcja progresywna z naprawdę dużum zapasem w dolniku. I tylko jedna paskudna wada. KOREK na dolniku, to porażka na całego. Bardziej wygląda na okleinę korkową. Mówiąc szczerze w żadnej wędce nie widzałem gorzej wykonanej rękojeści.

Jednakże osobiście z tych wędek zakupiłbym HMXa chyba, że kolega lubi bardzo krótkie dolniki to polecam Kongerowskiego Equsa Bravo.

Pozdrawiam ;)szczer

Edytowane przez uvex

"Szybki" (jak szybki :) ) kij , przeszkadza holować klenie ? Pytam bo, nie wiem :) .

Blue Rapid (uznawany za szybki) jest nieodpowiednim narzędziem do połowu kleni?

(Kolejny dobry temat)

Co się Pan dziwuje takim mniemaniom...?

Tak ze 3/4 do 4/5 "młodych ekspertów od wszystkiego" nie odróżnia akcji od ugięcia... :rolleyes:

Sztywny kołek=szybki, a parabolik musowo jest wolny... Tak to jest jak się nie czyta nic poza esemesami od narzeczonych i "łopinii" po forach, a potem się je przepisuje w innych wątkach na innych forach, a potem inna gąska znowu gdzieś przepisze...

• Like 4

Infinity odpada moim zdaniem, to kije do łowienia z opadu, tego Fenwicka nie znam, Dragona to ja nie lubie, mysle ze warto zaufac firmie Gamakatsu  :)

I Ty śmiesz cokolwiek polecać?!

Tego nie znasz, tego nie lubisz (nie za cechy użytkowe), a za markę dajesz ostatniego. To jakaś kpina z pytającego jest!!!

• Like 1

I Ty śmiesz cokolwiek polecać?!

Tego nie znasz, tego nie lubisz (nie za cechy użytkowe), a za markę dajesz ostatniego. To jakaś kpina z pytającego jest!!!

Jak byś miał IQ powyżej 60 to może byś zrozumiał ze to tylko i wyłącznie moje zdanie na temat pytanych kijów. A chyba żyjemy w wolnym kraju i możemy wyrażać dowolne opinie.

Jak byś miał IQ powyżej 60 to może byś zrozumiał ze to tylko i wyłącznie moje zdanie na temat pytanych kijów. A chyba żyjemy w wolnym kraju i możemy wyrażać dowolne opinie.

Gdybym miał więcej niż 60 to merytorycznie bym Cię zniszczył, a tak mogę tylko wytykać głupstwa.

• Like 3

Kamilu, widziałeś , źle zapiętego klenia "pod nogami" ? :)

Owszem, bywają wyjątki , być muszą.

C.D. w moim zastosowaniu to, kij wszechstronny...od ...trudno powiedzieć do +/- 30g. Bardziej, boli "wychlapany" przyłów dużego szczupaka "nad wodą"... :D

Dla moich wyobrażeń i życzeń, nic lepiej nie trzymało klenia od (mojego :D ) Blue Rapida 7/28 ;) .

Z reguły te największe zapinają się najdelikatniej. Klenie z reguły łowię na Brombę i kotwice mam solidne, łowię głęboko pracującym kijem i żyłką. Ale już przy krótszym kijku, plecionce i delikatnych kotwiczkach przy jaziowych cukierkach, mogło by być różnie. Stąd moje pytanie ;)

A widzisz kolego Iinfinity 240 3/15 ostatniej serii, jest szybka ale pięknie pracuje już przy okoniku 15 cm i moim zdaniem będzie jak znalazł na pstrąga i klenia. W dole świetnie współpracuje już z przynętą 1,5 grama, rewelacyjna jest do mni woblerków, obrotówek i wahadełek. Świetnie gra z jigami. Za to u góry moim zdaniem pojechali zbytnio z 15 gramami. Da się machnąć takim ciężarem, jednakże poza bocznym trokiem, czuć straszny dyskomfort. Kopytko relaksa 6,2 cm na główce 8 gram to już zbyt wiele.

Dla mnie gumka 5 cm + 6 gram ołowiu, woblerek do 5 cm obrotówka nr 2 to max dla tej wędki. Za to w dole jak już pisałem, pracę woblerka 1,5 cm FishB na plecionce czuć w łokciu.

Akcja progresywna z naprawdę dużum zapasem w dolniku. I tylko jedna paskudna wada. KOREK na dolniku, to porażka na całego. Bardziej wygląda na okleinę korkową. Mówiąc szczeże w żadnej wędce nie widzałem gorzej wykonanej rękojeści.

Jednakże osobiście z tych wędek zakupiłbym HMXa chyba, że kolega lubi bardzo krótkie dolniki to polecam Kongerowskiego Equsa Bravo.

Pozdrawiam ;)

Dokładnie kolego, pierwsze Infinity to wzór jakości, kolejne to tylko schodzenie z jakości.

Z reguły te największe zapinają się najdelikatniej. Klenie z reguły łowię na Brombę i kotwice mam solidne, łowię głęboko pracującym kijem i żyłką. Ale już przy krótszym kijku, plecionce i delikatnych kotwiczkach przy jaziowych cukierkach, mogło by być różnie. Stąd moje pytanie ;)

No, to nie mam szans na te największe :D .

Uważam, że za bardzo skupiamy się na kosmicznych walorach sprzętu "niezbędnego" do łowienia kleni ;) .

A, może jest dużo rożnych gatunków kleni ? :D .

U mnie występuje wyjątkowy gatunek klenius-bolenius. Jakbym miał z dwoma kijami przez sajgon zasuwać, to chyba by mnie szlag jasny na miejscu trafił ;)

Na szczęście kleniom nie przeszkadza żyłka 0,22 i spokojnie mogę je łowić nieco grubiej. Co innego w małych ciekach, ale to już zgoła odmienny temat ;)

• Like 1