1ns4n1ty Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) witam, prosilby o pomoc w zkupie wędki kleniowo-pstrągowej lowie głównie naduzym zbiorniku zaporowym -zarówno z brzegu jak i żadziej z łódki -pstrag tęczowy(1,5-2kg to norma)srednia rzeka o powolnym nurcie - z brzegu - pstrag potokowy, kleńprzynety to głownie obrotówki do rozmiaru 2, male woblery, male gumki wedki które wpadły mi w oko to : Fenwick HMX 2,6/5-14g HMX-S862L-MFDaiwa Infinity Q 2.40/ 3-15gDragon Nano Lite 245/3-14GAMAKATSU AKILAS 80ML MINI CRANK & SOFTBAIT 2,40M 3-15G ps. używam plecionki Edytowane 23 Stycznia 2015 przez 1ns4n1ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Locutus85 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Infinity odpada moim zdaniem, to kije do łowienia z opadu, tego Fenwicka nie znam, Dragona to ja nie lubie, mysle ze warto zaufac firmie Gamakatsu Edytowane 23 Stycznia 2015 przez Locutus85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1ns4n1ty Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) dla mnie Gamakatsu jest faworytem, tylko problemem jest znalezienie opinii odnosnie daiwy to znalazlem jeszcze cos takiego TEAM DAIWA MODE 3.0 UL JIGGER 2,40 3,5-21 Edytowane 23 Stycznia 2015 przez 1ns4n1ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 st croix LTWS80MLF2 240cm ML Fast 3,5-11g 106g. Łowie nim klenie w Odrze na nanofil. Fajny kij Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 st croix LTWS80MLF2 240cm ML Fast 3,5-11g 106g. Łowie nim klenie w Odrze na nanofil. Fajny kijI ładnie się gnie. Ile realnie ogarnia? Nie za szybki pod kleniojazie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 za szybki nie jest. szpiegu łowi na xfasta i tez daje rade. Ile obsłuży? Myślę że max 17gr+guma. Wszystko co powyżej to już mniej komfortowo. Obrotowki 3 gr ładnie latają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Locutus85 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 odnosnie daiwy to znalazlem jeszcze cos takiego TEAM DAIWA MODE 3.0 UL JIGGER 2,40 3,5-21 To jest wklejanka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert67 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Nie za szybki pod kleniojazie? "Szybki" (jak szybki ) kij , przeszkadza holować klenie ? Pytam bo, nie wiem .Blue Rapid (uznawany za szybki) jest nieodpowiednim narzędziem do połowu kleni? (Kolejny dobry temat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Kijki z tej serii raczej kojarzą się większości z sandaczowym opadingiem chodzi o katapultowanie niezbyt lotnych wabików i trzymanie słabo zapiętych rybek w nurcie, zwłaszcza na sztywnej lince. Szpiegu chyba avidem macha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert67 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Kamilu, widziałeś , źle zapiętego klenia "pod nogami" ? Owszem, bywają wyjątki , być muszą.C.D. w moim zastosowaniu to, kij wszechstronny...od ...trudno powiedzieć do +/- 30g. Bardziej, boli "wychlapany" przyłów dużego szczupaka "nad wodą"... Dla moich wyobrażeń i życzeń, nic lepiej nie trzymało klenia od (mojego ) Blue Rapida 7/28 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uvex Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) Infinity odpada moim zdaniem, to kije do łowienia z opadu, tego Fenwicka nie znam, Dragona to ja nie lubie, mysle ze warto zaufac firmie Gamakatsu A widzisz kolego Iinfinity 240 3/15 ostatniej serii, jest szybka ale pięknie pracuje już przy okoniku 15 cm i moim zdaniem będzie jak znalazł na pstrąga i klenia. W dole świetnie współpracuje już z przynętą 1,5 grama, rewelacyjna jest do mni woblerków, obrotówek i wahadełek. Świetnie gra z jigami. Za to u góry moim zdaniem pojechali zbytnio z 15 gramami. Da się machnąć takim ciężarem, jednakże poza bocznym trokiem, czuć straszny dyskomfort. Kopytko relaksa 6,2 cm na główce 8 gram to już zbyt wiele.Dla mnie gumka 5 cm + 6 gram ołowiu, woblerek do 5 cm obrotówka nr 2 to max dla tej wędki. Za to w dole jak już pisałem, pracę woblerka 1,5 cm FishB na plecionce czuć w łokciu.Akcja progresywna z naprawdę dużum zapasem w dolniku. I tylko jedna paskudna wada. KOREK na dolniku, to porażka na całego. Bardziej wygląda na okleinę korkową. Mówiąc szczerze w żadnej wędce nie widzałem gorzej wykonanej rękojeści. Jednakże osobiście z tych wędek zakupiłbym HMXa chyba, że kolega lubi bardzo krótkie dolniki to polecam Kongerowskiego Equsa Bravo. Pozdrawiam ;)szczer Edytowane 24 Stycznia 2015 przez uvex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 "Szybki" (jak szybki ) kij , przeszkadza holować klenie ? Pytam bo, nie wiem .Blue Rapid (uznawany za szybki) jest nieodpowiednim narzędziem do połowu kleni? (Kolejny dobry temat)Co się Pan dziwuje takim mniemaniom...?Tak ze 3/4 do 4/5 "młodych ekspertów od wszystkiego" nie odróżnia akcji od ugięcia... Sztywny kołek=szybki, a parabolik musowo jest wolny... Tak to jest jak się nie czyta nic poza esemesami od narzeczonych i "łopinii" po forach, a potem się je przepisuje w innych wątkach na innych forach, a potem inna gąska znowu gdzieś przepisze... 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Infinity odpada moim zdaniem, to kije do łowienia z opadu, tego Fenwicka nie znam, Dragona to ja nie lubie, mysle ze warto zaufac firmie Gamakatsu I Ty śmiesz cokolwiek polecać?!Tego nie znasz, tego nie lubisz (nie za cechy użytkowe), a za markę dajesz ostatniego. To jakaś kpina z pytającego jest!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Locutus85 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 I Ty śmiesz cokolwiek polecać?!Tego nie znasz, tego nie lubisz (nie za cechy użytkowe), a za markę dajesz ostatniego. To jakaś kpina z pytającego jest!!!Jak byś miał IQ powyżej 60 to może byś zrozumiał ze to tylko i wyłącznie moje zdanie na temat pytanych kijów. A chyba żyjemy w wolnym kraju i możemy wyrażać dowolne opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 temat znajomy jakis, odpowiedzi nawet podobne ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Jak byś miał IQ powyżej 60 to może byś zrozumiał ze to tylko i wyłącznie moje zdanie na temat pytanych kijów. A chyba żyjemy w wolnym kraju i możemy wyrażać dowolne opinie.Gdybym miał więcej niż 60 to merytorycznie bym Cię zniszczył, a tak mogę tylko wytykać głupstwa. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 (...)Tak ze 3/4 do 4/5 "młodych ekspertów od wszystkiego" nie odróżnia akcji od ugięcia... (...) nie wypisuj takich herezji zorro, bo jeszcze ci ktos po facjacie naoklada ... btw. nie tylko mlodych 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czerwcowy0520 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zobacz sobie serię Dragon moderate, tam jest kilka patykow idealnie nadających sie do Twoich potrzeb Wysyłane z mojego GT-S5830i za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Locutus85 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Gdybym miał więcej niż 60 to merytorycznie bym Cię zniszczył, a tak mogę tylko wytykać głupstwa. Kolega zmieni lekarza, bo juz zaczyna myslec o niszczeniu, a takich zamykają dziś w zamkniętych ośrodkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Kamilu, widziałeś , źle zapiętego klenia "pod nogami" ? Owszem, bywają wyjątki , być muszą.C.D. w moim zastosowaniu to, kij wszechstronny...od ...trudno powiedzieć do +/- 30g. Bardziej, boli "wychlapany" przyłów dużego szczupaka "nad wodą"... Dla moich wyobrażeń i życzeń, nic lepiej nie trzymało klenia od (mojego ) Blue Rapida 7/28 .Z reguły te największe zapinają się najdelikatniej. Klenie z reguły łowię na Brombę i kotwice mam solidne, łowię głęboko pracującym kijem i żyłką. Ale już przy krótszym kijku, plecionce i delikatnych kotwiczkach przy jaziowych cukierkach, mogło by być różnie. Stąd moje pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Locutus85 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 A widzisz kolego Iinfinity 240 3/15 ostatniej serii, jest szybka ale pięknie pracuje już przy okoniku 15 cm i moim zdaniem będzie jak znalazł na pstrąga i klenia. W dole świetnie współpracuje już z przynętą 1,5 grama, rewelacyjna jest do mni woblerków, obrotówek i wahadełek. Świetnie gra z jigami. Za to u góry moim zdaniem pojechali zbytnio z 15 gramami. Da się machnąć takim ciężarem, jednakże poza bocznym trokiem, czuć straszny dyskomfort. Kopytko relaksa 6,2 cm na główce 8 gram to już zbyt wiele.Dla mnie gumka 5 cm + 6 gram ołowiu, woblerek do 5 cm obrotówka nr 2 to max dla tej wędki. Za to w dole jak już pisałem, pracę woblerka 1,5 cm FishB na plecionce czuć w łokciu.Akcja progresywna z naprawdę dużum zapasem w dolniku. I tylko jedna paskudna wada. KOREK na dolniku, to porażka na całego. Bardziej wygląda na okleinę korkową. Mówiąc szczeże w żadnej wędce nie widzałem gorzej wykonanej rękojeści. Jednakże osobiście z tych wędek zakupiłbym HMXa chyba, że kolega lubi bardzo krótkie dolniki to polecam Kongerowskiego Equsa Bravo. Pozdrawiam Dokładnie kolego, pierwsze Infinity to wzór jakości, kolejne to tylko schodzenie z jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1ns4n1ty Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 odnośnie wedki Gamakatsu w opisie znajduje sie stwierdzenie "sensitive tip with a medium-heavy butt section", czy mogę założyc że kij posiada ugiecie półparaboliczne ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 nie wypisuj takich herezji zorro, bo jeszcze ci ktos po facjacie naoklada ... btw. nie tylko mlodych Najpierw trzeba mnie złapać... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert67 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Z reguły te największe zapinają się najdelikatniej. Klenie z reguły łowię na Brombę i kotwice mam solidne, łowię głęboko pracującym kijem i żyłką. Ale już przy krótszym kijku, plecionce i delikatnych kotwiczkach przy jaziowych cukierkach, mogło by być różnie. Stąd moje pytanie No, to nie mam szans na te największe .Uważam, że za bardzo skupiamy się na kosmicznych walorach sprzętu "niezbędnego" do łowienia kleni .A, może jest dużo rożnych gatunków kleni ? . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil Z. Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 U mnie występuje wyjątkowy gatunek klenius-bolenius. Jakbym miał z dwoma kijami przez sajgon zasuwać, to chyba by mnie szlag jasny na miejscu trafił Na szczęście kleniom nie przeszkadza żyłka 0,22 i spokojnie mogę je łowić nieco grubiej. Co innego w małych ciekach, ale to już zgoła odmienny temat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi