Skocz do zawartości

Casting z plaży

lisek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam tak się zastanawiam czy nie spróbować Castingu ale z plaży?? Tylko nie mam pojęcia jak się zabrać do tego? Myślę o zakupie wędki castingowej tak z 3m i cw w przedziale do max  60-150 g i tak sobie łowić. Ma to jakiś sens waszym zdaniem czy nie ?? Do tej pory łowiłem stałoszpulowcem i wedką surf castingową 3.90 100-250g ale z względu na to że nie lubię zbytnio siedzieć w jednym miejscu chcę na ten sezon kupić casting z multikiem i spróbować takiego sprzętu.

Jakieś porady

Witam tak się zastanawiam czy nie spróbować Castingu ale z plaży?? Tylko nie mam pojęcia jak się zabrać do tego? Myślę o zakupie wędki castingowej tak z 3m i cw w przedziale do max  60-150 g i tak sobie łowić. Ma to jakiś sens waszym zdaniem czy nie ?? Do tej pory łowiłem stałoszpulowcem i wedką surf castingową 3.90 100-250g ale z względu na to że nie lubię zbytnio siedzieć w jednym miejscu chcę na ten sezon kupić casting z multikiem i spróbować takiego sprzętu.

Jakieś porady

Moim zdaniem nie ma mimo, że łowię multikami praktycznie wyłącznie. Morze, wiatr, fala, rzuty stojąc w wodzie a co najważniejsze osiąganie możliwie dalekich odległości do tego jeszcze multik i kilka siwych włosów na czuprynie ;)

Niestety w tej dyscyplinie stałoszpulowiec przewyższa znacząco multiplikator. Przede wszystkim przy wietrze w twarz nie uchronisz się przed splątaniami linki. Przy zwykłym młynku mokry masz co najwyżej palec przytrzymujący plecionkę przy zarzucaniu. Przy łowieniu multikiem mokrą masz całą prawa rękę...Przy wietrze i niskiej temperaturze - masakra....

Jakimi przynętami chcesz łowić kijem do 150g? Przy łowieniu z brzegu przynęty mają maks. 30, może 40g. Spokojnie wystarczy kij do 50g. Mój najmocniejszy ma moc 20 lb i c.w. do 35g.

Mam paru znajomych którzy próbowali multikiem w oceanie z brzegu. Jeden poddał się po paru miesiącach ;) Drugi łowił okazyjnie, ale często wyglądało to tak:

post-45603-0-39788900-1422218274_thumb.jpg

Od kilku lat używam wylacznie mutikow w swoim lowieniu i nie narzekam na komfort :)

chociaz przyznaje uczciwie ze nie lowie na zielonych wyspach i wiatry  nas są zdecydowanie mniejsze, poza tym jest prosty blans, jesli nadupca wiatrem tak ze ciezko lowic to... stac w wodzie też raczej ciezko :P chyba ze ktoś lubi falowanie typu Kolano - oko :)

• Like 3