lisek Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Witam tak się zastanawiam czy nie spróbować Castingu ale z plaży?? Tylko nie mam pojęcia jak się zabrać do tego? Myślę o zakupie wędki castingowej tak z 3m i cw w przedziale do max 60-150 g i tak sobie łowić. Ma to jakiś sens waszym zdaniem czy nie ?? Do tej pory łowiłem stałoszpulowcem i wedką surf castingową 3.90 100-250g ale z względu na to że nie lubię zbytnio siedzieć w jednym miejscu chcę na ten sezon kupić casting z multikiem i spróbować takiego sprzętu.Jakieś porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Chcesz łowić na spinna, czy z "gruntu'? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lisek Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 raczej spinn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Witam tak się zastanawiam czy nie spróbować Castingu ale z plaży?? Tylko nie mam pojęcia jak się zabrać do tego? Myślę o zakupie wędki castingowej tak z 3m i cw w przedziale do max 60-150 g i tak sobie łowić. Ma to jakiś sens waszym zdaniem czy nie ?? Do tej pory łowiłem stałoszpulowcem i wedką surf castingową 3.90 100-250g ale z względu na to że nie lubię zbytnio siedzieć w jednym miejscu chcę na ten sezon kupić casting z multikiem i spróbować takiego sprzętu.Jakieś poradyMoim zdaniem nie ma mimo, że łowię multikami praktycznie wyłącznie. Morze, wiatr, fala, rzuty stojąc w wodzie a co najważniejsze osiąganie możliwie dalekich odległości do tego jeszcze multik i kilka siwych włosów na czuprynie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tpe Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Niestety w tej dyscyplinie stałoszpulowiec przewyższa znacząco multiplikator. Przede wszystkim przy wietrze w twarz nie uchronisz się przed splątaniami linki. Przy zwykłym młynku mokry masz co najwyżej palec przytrzymujący plecionkę przy zarzucaniu. Przy łowieniu multikiem mokrą masz całą prawa rękę...Przy wietrze i niskiej temperaturze - masakra....Jakimi przynętami chcesz łowić kijem do 150g? Przy łowieniu z brzegu przynęty mają maks. 30, może 40g. Spokojnie wystarczy kij do 50g. Mój najmocniejszy ma moc 20 lb i c.w. do 35g. Mam paru znajomych którzy próbowali multikiem w oceanie z brzegu. Jeden poddał się po paru miesiącach Drugi łowił okazyjnie, ale często wyglądało to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Z mokrą ręką to się zgodzę,ale przy wietrze to i stała szpula nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Od kilku lat używam wylacznie mutikow w swoim lowieniu i nie narzekam na komfort chociaz przyznaje uczciwie ze nie lowie na zielonych wyspach i wiatry nas są zdecydowanie mniejsze, poza tym jest prosty blans, jesli nadupca wiatrem tak ze ciezko lowic to... stac w wodzie też raczej ciezko chyba ze ktoś lubi falowanie typu Kolano - oko 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi