Skocz do zawartości
  • 0

Jaką kupić dobrą echosondę - humminibird Onix ?

gregkrak

Pytanie

Witam,

Zastanawiam się nad zakupem nowej echosondy do tej pory używałem HDS8 + Structurescan LSS1.

Zastanawiam się nad echosondą humminibird Onix – czy ktoś z Was wie jaki są róznice między poniższymi modelami:

CI SI,

Ci NT SI,

CI

Teraz kilka pytań:

1. Czy kupując któryś z powyższych modeli mam w komplecie przetworniki ( jeśli tak to jakie ) ?
  2. Czy w komplecie jest program do tworzenia map batymetrycznych ? Przy lowrance używałem DrDepth.
  3. Czy echosondy humminibird mają blokadę geofencing. Echosony Lowrance kupione w USA i po włączeniu w europie tracą menu w języku polskim, oraz europejskie jednostki miary ( metry, temperatura w Celsjuszach, itd. ).

Zakupu chcę dokonać w USA ale chciałbym ieć pewność że po uruchomieniu w kraju nie spotka mnie przykra niespodzianka dotycząca blokad

Jeśli uważacie że można kupić inny model który również jest dobry a tańszy to proszę o wasze propozycje.

Z góry dzięki za pomoc

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

X tego co widzę to:

1. ci NT Combo i ci Combo nie mają stukture skan

2. ci SI Combo  i ci NT SI Combo mają strukture skan.

3. Co prawda ONIX'a nie kupowałem, ale parę echosond Humminbird'a mam i zawsze był w komplecie przetworni. Przy wyższych modelach ( 1198 był DualBeam PLUS z funkcją strukture skan + oczywiście antena do GPS ).

Z tego co było do tej pory, właśnie do modelu1198 nie było blokady regionalnej; za to z USA były amerykańskie jednostki miar

• 0

Żaden Humminbird nie ma blokady GPS ale za to pracuje tylko w miarach imperial oraz języku angielskim. ONIX będzie tworzył mapy batymetryczne w programie Autochart Pro Europe plus Zero Line (jeden i drugi wymaga oddzielnego zakupu)jak również w DrDepth. Z tym że ten pierwszy zdaje się może to robić bezpośrednio na echu z pominięciem komputera. Przetworniki są w zależności od wersji i na to należy zwrócić uwagę przy zakupie, bo można równie dobrze kupić sam ekran-jednostkę centralną. Zawsze pytaj sprzedawcy jak nie masz pewności co kupujesz.

• 0

... Autochart Pro Europe plus Zero Line (jeden i drugi wymaga oddzielnego zakupu)...

Zero Line jest w komplecie z Auto Chart:

ZERO LINES MAP CARD

The Zero Line is the place where the water meets the shore.

Humminbird AutoChart includes a map card loaded with Zero Lines for millions of water bodies.

Żródło: http://www.scubastore.com/scuba-diving/humminbird-autochart-pro-europe/646272/p

• 0

Żaden Humminbird nie ma blokady GPS ale za to pracuje tylko w miarach imperial oraz języku angielskim. bo można równie dobrze kupić sam ekran-jednostkę centralną. Zawsze pytaj sprzedawcy jak nie masz pewności co kupujesz.

Jesteś pewien ?

Widziałem wiele echosond Humminibirda z menu w języku polskim ale nie wiem jak jest z Onixem :(

Nie wiem ile w tym prawdy i dlatego szukam informacji że onix jest produkowany na rynek amerykański i w wersji "zagranicznej" a tam ma menu w języku polskim.

• 0

@Immortal wiem że Autochart Pro jest w zestawie z ZeroLine ale są też wersje Autochart bez karty ZeroLine np. Autochart N dlatego dla porządku napisałem, że wymagają oddzielnego zakupu.

@gregkrak, Humminbird zawsze robił modele na rynek amerykański oraz International. Prosto możemy je rozróżnić po oznaczeniu -1M Z tym , że International w zasadzie nie jest dostępny w US.

Widzę Panie Grzegorzu że nabrał Pan ochoty na Humminbirda na którego  od lat namawiałem ;)  

• 0

Widzę Panie Grzegorzu że nabrał Pan ochoty na Humminbirda na którego  od lat namawiałem ;)  

Panie Krzysztofie,

pozwolę sobie na telefon do Pana w dniu jutrzejszym - raz nasza transakcja nie doszła do skutku ( zaliczkę wpłaciłem, instrukcję w języku polskim dostałem ale towaru za oceanem nie było ), może teraz się uda  :)

Potrzebuję mocny silnik elektryczny i echo :)

Pozdrawiam serdecznie Grzegorz

Edytowane przez gregkrak