Skocz do zawartości

Kołowrotek - mały , dobry , niedrogi. (?)

samwieszkto

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka razy do roku zdarza mi się zdradzić casting i przesiąść się na wędkę spinningową.

Właśnie wczesna wiosna i wogóle wiosna to ten czas w którym dopuszczam się tych zdrad.

W tym okresie łowi się delikatnie i małymi przynętami .... casting do takiego łowienia ( bądźmy szczerzy ) zupełnie się nie nadaje - za drogo wychodzi .

Zwykle tych kilka wyjść na ryby opędzałem jakimś naprawdę bylejakim sprzętem podpiętym do wędki , jednak w zeszłym roku ten " noname " się rozleciał.

Wobec tego chciałbym dokupić coś co warte jest tych ( powiedzmy ...) trzech stówek.

Wędka jaką dysponuję to :

Quantum Crypton shotgun - 240cm . cw: 2-20 gr.

Wędka jest cieńka , lekka , u szczytu czuła i delikatna , niżej sztywna i sprężysta... Idealna na pstrągi , okonie , klenie , jazie ...i wszystko co się nawinie a jest lżejsze niż 3-4 kg.

No to co kupić i za ile ?

Panowie i Panie.

Spro Passion 720! :rolleyes: Dokup szpulkę i jeszcze Ci na groszki zostanie :P

Jeżeli rzeczywiście tylko od czasu do czasu "zdradzasz" casting, to ja też proponuję, żebyś poszedł w tę stronę. 

Kołowrotek raczej dość pewny, jeśli nie ma ciężko, to też niezawodny i niedrogi.

No to jak widać narazie , Passion 720 dystansuje całą resztę. Dodatkowo jego cena jest taka że nie opłaca się go naprawiać.

Przed założeniem tego wątku zakładałem że kupię najmniejszego RedArca który (coprawda) ma 9 czy 10 łożysk , ale kosztuje ok. 360 zł.

RedArc bardziej by mi pasował do koloru wędki ( ale nie jest to aż tak istotne ) .

Czy różnica jakości pomiędzy kołowrotkami Passion a RedArc jest tak duża jak różnica w cenie ?

Teoretycznie nie ,Red ma Więcej lożysk ale bynajmniej nie sa to łozyska lipnej jakości chociaz wyjątki sie zdazaja ,niema to jak Redy z przed 10 lat...napewno mniejsze luzy na korbie,uchwyt korbki jest specyficzny bo odlany z aluminium alternatywą na to jest dodwana w zestawie gumowa nasadka ...ot taki śmieszny wymysl marketningowy... ;)  spasowanie elementów ciut lepiej dla Reda...itd...pozdr

Zależy jaka waga przyszłego nabytku Cię interesuje, ale jeśli wyważa go lekka korba a patrząc na zdjęcie śmiałbym to przypuszaczać to ja brałbym albo małego quantuma do kompletu żeby było kolorowo, a jeszcze prędzej mitchell'a mag pro extreme, który podobnież jest kopią solidnego pflueger'a. Był kiedyś nawet na giełdzie maluch 160gr, jednak raczej bym celował w wersję "500" 179gr.

To inna półka cenowa niż red arc czy passion, ale w pierszym poście półka nie była nakreślona :)

• Like 1

Ryobi Excia 2000- bardzo dobry kołowrotek, full metal, ładnie nawija linkę, płynny hamulec, pracuje całkiem przyzwoicie i cena też atrakcyjna i masz też szpulkę zapasową :-)

http://allegro.pl/kolowrotek-ryobi-excia-2000-szpula-zapasowa-i4956845367.html

TOMIS ale Maxima ma troche spore przełożenie 1;6 ponad...do lekkich przynet lepiej mniejsze

Maxima jest zarąbista na Bolki i do Feedera ,kumpel ma i testowałem... ;)

Mogłbyś rozwinać swoja myśl? Dlaczego uwazasz ze lepiej miec mniejsze przelozenie do malych przynęt?

Wracajac do temetu mozna wziac zaubera na 5 letniej gwarancji,spokojnie da rade

Mogłbyś rozwinać swoja myśl? Dlaczego uwazasz ze lepiej miec mniejsze przelozenie do malych przynęt?

Wracajac do temetu mozna wziac zaubera na 5 letniej gwarancji,spokojnie da rade

Moze nie tyle wysokie przelozenie w stosunku do wszystkich modeli,bardziej chodzilo mi o wczesniej wspomniana Maxime ma szeroki obrot korbkki I jest poprostu niewygodniie do malych przynet niezbyt szybko prowadzonych co innego jak trzeba szybciej zakrecic ale to bardziej przy bolkowaniu EW agresywniejszy jig....

Loeilem Nia kilka razy malymi gumkami I niewielkimi woblerkami I denerwowala mnie ale niektorym moze to nie przeszkadza