Skocz do zawartości

Kołowrotek - mały , dobry , niedrogi. (?)

samwieszkto

Rekomendowane odpowiedzi

A może inna droga ;) ...od dwóch sezonów do okoniowania używam kołowrotka podlodowego Konger  Moris 410 FD. Łowię głównie na plecionkę a w tym roku bez problemu wyjąłem na Mikrosie kilka ładnych przyłowów w tym szczupaka 80+ i młynek ciągle jak nowy, no fakt poszła sprężyna ale za 15 zyla jest nowa i dalej łowię :)

Ja ze swojej strony mogę polecić Abu cardinal 102i FD.cenowo 150 zł łowię na identyczny już 8 lat i nadal pracuje jak 8 lat temu przez ten okres nic mi bardziej nie podpasowało jeżeli chodzi o delikatne łowienie...

Pozdrawiam :)

Poszukaj Team Dragona 920iZ ze starej serii.Bardzo trwałe maszynki.Obudowa alu.

Jeśli liczy się budżet, to możesz rozważyć również wersję 720. Jest tańszy od 920, a do lekkiego łowienia spokojnie się nadaje. Dobry hamulec, ładnie nawija linkę i zapas identyczny jak szpula główna.

• 2 tygodnie później...

Ryobi Zauber 2000 - mogę polecić w 100% (tylko, że z nieskładaną rączką). ;) Pełno zresztą o nim informacji i opinii w internecie.

Mam - czasem łowię i nie narzekam. Jeśli ma być tani i trochę polatać , to polecam z czystym sumieniem. Żadnego ścierwa pokroju mikado czy tam inne chińskie g.....

A skąd wiesz, że może "trochę polatać" jak używasz go tylko czasem :blink: aby coś takiego autorytatywnie stwierdzić trzeba wiele, bardzo wiele godzin-dni-tygodni-lat coś używać.

A co do drugiej części Twojej wypowiedzi to zupełnie się nie zgadzam, opisałem to we wcześniejszym poście.

Edytowane przez FidoAngel

Nawet wśród wyżej wspomnianego "ścierwa" znajdzie się perełka, która wdzięcznie służy nam  kilka lat i do której mamy później sentyment. Poza tym obecnie coraz trudniej znaleźć produkty masowe, które od chińskich rączek nie pochodzą, więc taką opinię uważam za grubą przesadę - musielibyśmy zdyskwalifikować zbyt wiele markowych produktów...

Co do Zaubera, owszem, kołowrotki bardzo dobre w stosunku cena/jakość (świetny hamulec i nawijanie linki), osobiście mam model 4000 i jestem w pełni zadowolony. Zapewne mniejszy rozmiar gorszy nie jest.

A skąd wiesz, że może "trochę polatać" jak używasz go tylko czasem :blink: aby coś takiego autorytatywnie stwierdzić trzeba wiele, bardzo wiele godzin-dni-tygodni-lat coś używać.

A co do drugiej części Twojej wypowiedzi to zupełnie się nie zgadzam, opisałem to we wcześniejszym poście.

Własnie to jest fajne, Ty masz inne zdanie niż ja ..tak to jest skonstruowane ....

Tak samo jak ja ,masz prawo myśleć inaczej...

Dla mnie kołowrotki firmy M to gó...dla Ciebie nie . Cóż ,co kraj to obyczaj :)

• 4 miesiące temu...

Spro Passion będzie bezpieczniejszym wyborem. Całkiem dobry, przetestowany przez wiele osób kołowrotek.

W podobnej cenie jest Ryobi Ecusima, ale nie wiem jak wypada w porównaniu do Spro, Zaubery spadły na jakości, Ecusimy? nie wiem.

Jak coś czegoś nie ma to jak może z tego spaść?

Jak coś czegoś nie ma to jak może z tego spaść?

Haha, słuszne pytanie, ale tak na poważnie, Zauber dawniej miał zdecydowanie lepszą opinię.

Czy ten trend jest tylko tutaj? A czy obecne samochody sa lepsze? Kołowrotki z 1995r i starsze pracują do dzisiaj bez większych zastrzeżeń, auta z lat 80 jeżdzą do dzisiaj bez większych zastrzeżeń. Kołowrotki z 2014r są często już stare... i czuć przekładnie, auta po przebiegu 100kkm potrafią się psuć...

Tak mogły spaść z jakości.