Skocz do zawartości

Kołowrotek - mały , dobry , niedrogi. (?)

samwieszkto

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Witam! Czy ktoś z Was koledzy i koleżanki miał styczność z Mikado S.O.S? Szukam czegoś budżetowego do wklejki. Dużo osób poleca Spro Passion, ale jest on niedostępny w mojej okolicy. Kręciołek jednak trzeba przypasować do kijka. Poniżej link, w którym opisana jest ta maszynka. Będę wdzięczny za opinie.

Pozdrawiam!

zwiraz

http://www.mikado.pl/kolowrotek-s-o-s/

Edytowane przez zwiraz

Idź do sklepu z wędką. Podepnij kołowrotek i sprawdź jaka waga wyważa kijek. Potem zamów Pasiona w odpowiedniej wadze. Według mnie, o ile wędki Mikado ma całkiem całkiem, o tyle kołowrotki to jakieś nieporozumienie. Szkoda by mi było nawet 50zł na to wydać. Nie wiem ile chcesz wydać na kręciołek, ale polecam Daiwa Ninja do UL. Kupiłem z ciekawości na zapas, a tak mi się spodobała, że targa garbuski aż miło.

• 2 tygodnie później...

Spro Passion będzie bezpieczniejszym wyborem. Całkiem dobry, przetestowany przez wiele osób kołowrotek.

W podobnej cenie jest Ryobi Ecusima, ale nie wiem jak wypada w porównaniu do Spro, Zaubery spadły na jakości, Ecusimy? nie wiem. 

Mam oba, Spro passion jest dużo bardziej trafnym wyborem. Używam go do UL, ładnie nawija cienką plecionkę.

Ryobi "buja się" z każdej strony :) mimo ze nigdy nie był przeciążany i plecionkę nawija tak sobie...

Do plecionki/żyłki polecam Shimano Exage 2500 FD(model 2014r) z przednim hamulcem,lub do żyłki budżetowo :P  Shimano Catana 2500 z przednim hamulcem.

Exage miał wcześniejsze wersje z nawojem Variaspeed a modele od 2014r mają nawój Variaspeed2 i są lżejsze od starszych roczników.

Ważne dla mnie jest,aby przy rzutach nie było żadnych supłów a te kołowrotki mają szpulę AR-C.

Koniec rantu szpuli jest wyprofilowany pod kątem tak,że nie tworzą się przy zarzucaniu brody,czy supły a przynęty lecą przyzwoicie.

Moim zdaniem są dzięki temu na przedniej pozycji w stosunku do innych kołowrotków w podobnym przedziale cenowym. :mellow:

Edytowane przez Extraspiner