Skocz do zawartości

STELLA 2007 JDM Proszę o opinie tego młynka

Ogniomistrz

Rekomendowane odpowiedzi

Podobno stelka 2007 jest uznawana za lepszą od 2010 :) miałem stelke 2500fe i po sezonie łożysko w rolce szumiało dlatego sprzedałem

Miałem obie Stelle w tym samym rozmiarze. Często zbierałem je razem na ryby właśnie w celu dokonania porównania. Model z 2010 roku moim zdaniem kręcił lepiej.

Pisałem o tej którą już mam :) a te nieduże pieniądze to w "" . Trochę kosztują, ale myślę że te młynki są warte swojej ceny.

Zona jak dziś zobaczyła ze je pakuje do wysyłki to przestała ze mną rozmawiac,stwierdzila ze na starość już całkiem zbzikowałem,dzis na jednym z czeskich portali ktoś wystawił do sprzedazy 2500fd,poszła w 5 minut

StellaAlpina_1000g.jpg

Słuchaj, tutaj masz aż 82%, czyli niezłe masło. Tylko to akurat wersja ALPINA. Jak z terminem spożycia to nie wiem, ale z 2007 roku myślę, że coś da radę znaleźć. A skoro JDM to nawet lepiej, bo japońce lubią jeść dziwne rzeczy, nawet po terminie. No i to nie byle jakie 250g tylko porządne kilo.

Warto dodac ze 07 nie posiada pod pinionem lozyska. Brak tego lozyska jest tez w generacji 92 oraz 04. Kazda inna generacja stelli pinion ma podparty z dwoch stron.

Konstrukcyjnie i materialowo protoplasta stelki 10, choc ma sporo gorszy t-knob. To takie dwie zasadnicze roznice na korzysc 10.

Warto dodac ze 07 nie posiada pod pinionem lozyska. Brak tego lozyska jest tez w generacji 92 oraz 04. Kazda inna generacja stelli pinion ma podparty z dwoch stron.

Konstrukcyjnie i materialowo protoplasta stelki 10, choc ma sporo gorszy t-knob. To takie dwie zasadnicze roznice na korzysc 10.

Warto dodac, ze szpulki od 07 pasuja zamiennie do 10tki. Jesli chodzi o pokretla hamulca to pasuja zamiennie miedzy 10 a 07 w rozmiarze 2500 (C3000) natomiast nie pasuja w rozmiarze 4000.

07 4000 ma drobniejszy gwint niz 10tka.

Korbki miedzy 07 a 10 nie sa wymienne. Korbka 07 ma inny gwint i nie jest to standard H2 Shimano.

W generacji 07 pasuja korbki miedzy soba miedzy rozmiarami 2500 (C3000) a 4000.

Kwestia korbek jest o tyle "uciazliwa", ze miedzy 10tka, TP 11, Vanquishem, 14tka korbki pasuja kazda do kazdego modelu (miedzy 2500 a 4000 wlacznie)