Skocz do zawartości

Karp na muchę?

fomadron

Rekomendowane odpowiedzi

5-6 lat temu już robiłem muchy z przeznaczeniem na karpie, dla grona znajomych (sam nie łowie karpi). Rezultaty mają na muchy powierzchniowe, i częściowo tonące: parasol emerger, lekkie nimfy. Muchy piankowe imitujące wszelkiego rodzaju "robactwo" w róznych kształtach i kolorach.

• 3 miesiące temu...

Nie demonizowałbym ani nie stawiał muchowania na karpia jako niegodnego muszkarza, bo łatwa to sztuka nie jest. Chyba wiem nawet jak zębaty przestanie brać gdzie na nie zapoluję po wczoraj, gdy sandrę 23cm odprowadziło mi do brzegu godnie małe stadko około pół-metrowych karpików, niepotrzebnie tylko poinstruowałem miejscowego spławikowca jak się do nich dobrać, bo myślę sobie po co mi karpie w łowisku jeśli szczupak niekoniecznie na nich żeruje, ach ten długi jęzor, chyba muszę go przy najbliższej okazji negatywnie pouczyć :D :P

Edytowane przez Tomek88

karp jest ryba która sie posługuje głownie zmysłem wechu i smaku więc mysle że kulka proteinowa była by fajna przynetą wiem ze to troche profanacja i rozumiem fale krytyki w innych krajach spinninguja martwa rybka i nikt sie nie oburza a kulka proteinowa jako mucha jest zła nie rozumiem co to ma wspólnego z podrywka w tym czy podobnym temacie ktos napisał ze nęci karpie przy łowieniu na muche 

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Karp na muchę? Czemu nie, sam od czasu do czasu próbuję z różnymi efektami.

W Polsce jeszcze trochę to wszyscy będą łowili karpie. W tym świecie (łowców karpi) zabicie karpia, szczególnie dużego to samobójstwo. Znam kilka przypadków, gdzie właściciele sklepów coś takiego uczynili i się tym pochwalili. Nagle w ich sklepach zagościły pustki. Tylko pan Zenek po robaki zajrzy...

Jeśli chodzi o spinning czy muchę to coraz rzadziej, ale jednak nadal wiszą ryby czy głowy spreparowane w sklepach, ludzie się chwalą 0,5m kleniem czy ponad metrowym szczupakiem, jaki był smaczny. Nikt w naszych środowiskach specjalnie nie napiętnowuje takich osób. Także Panie i Panowie - Karp to przyszłość wędkarstwa smutne to ale prawdziwe ;)

• Like 1

Karp na muchę? Czemu nie, sam od czasu do czasu próbuję z różnymi efektami.

W Polsce jeszcze trochę to wszyscy będą łowili karpie. W tym świecie (łowców karpi) zabicie karpia, szczególnie dużego to samobójstwo. Znam kilka przypadków, gdzie właściciele sklepów coś takiego uczynili i się tym pochwalili. Nagle w ich sklepach zagościły pustki. Tylko pan Zenek po robaki zajrzy...

Jeśli chodzi o spinning czy muchę to coraz rzadziej, ale jednak nadal wiszą ryby czy głowy spreparowane w sklepach, ludzie się chwalą 0,5m kleniem czy ponad metrowym szczupakiem, jaki był smaczny. Nikt w naszych środowiskach specjalnie nie napiętnowuje takich osób. Także Panie i Panowie - Karp to przyszłość wędkarstwa smutne to ale prawdziwe ;)

Obym nie dożył takich czasów, gdzie karp ma być przyszłością wędkarstwa!... ;/

Edytowane przez Dokuś

Obym nie dożył takich czasów, gdzie karp ma być przyszłością wędkarstwa!... ;/

Już za późno... Zobacz sobie listę wystawców z jakichkolwiek targów wędkarskich. 2/3 wystawców to firmy mocno związane z karpiarstwem. Do tego PZW przy poklasku swoich członków sypie te "świnoryby" gdzie tylko się da, zmieniając jeziora w mętne bajora... Zresztą jeśli chodzi o jakiekolwiek łowiska "komercyjne", to tez są nastawione praktycznie na tan gatunek. Tak wiec muszę Cie zasmucić bo chcąc, nie chcąc dożyłeś takich czasów!

Już za późno... Zobacz sobie listę wystawców z jakichkolwiek targów wędkarskich. 2/3 wystawców to firmy mocno związane z karpiarstwem. Do tego PZW przy poklasku swoich członków sypie te "świnoryby" gdzie tylko się da, zmieniając jeziora w mętne bajora... Zresztą jeśli chodzi o jakiekolwiek łowiska "komercyjne", to tez są nastawione praktycznie na tan gatunek. Tak wiec muszę Cie zasmucić bo chcąc, nie chcąc dożyłeś takich czasów!

Helena!... ...Mam zawał!...

;)

Najgorsze jest to ze pZW odgórnie zaznacza jakie mamy ryby łowić więcej karpia to mniej drapieżnika na dany akwen (nasze drapieżniki oprócz suma sa za małe jak na taki pokarm )  a wedkarz po wielu spinningowych porażkach

w końcu przeżuci się na karpiowanie 

• 9 miesięcy temu...

Witam. Od razu zaznaczę, że jestem kompletnym laikiem i moje pytania bardziej doświadczonych mogą zwalić z nóg. Posiadam podstawowy sprzęt muchowy (taki komplet do 200zł w klasie #5) a chciałbym pobawić się w łowienie karpi latem z pływadełka. Ryby raczej duże. I nie wiem jak się sprzętowo do tego przygotwać. Czy to co mam w zupełności mi wystarczy (zakładając, że zastosuję dosyć gruby przypon koniczny). Taka podstawowa linka to wytrzyma? Coś tam o głowicach słyszałem, ale nie wiem do czego się je stosuje(?). Czy muszę przedłużyć jakoś linkę główną? Czy w ogóle cały zestaw ma być od razu w klasie 10, bo inaczej się po prostu nie da? Jeśli jakiś życzliwy wędkarz praktyk zechce wytłumaczyć mi jak podejść do zagadnienia, to będę niezmiernie wdzięczny. Pozdrawiam 
Zbigniew Kiełkowski 

Witaj, 

połączyłem temat z już istniejącym. 

Śmiało możesz spróbować łowić karpie Twoim zestawem. Zobaczysz czy ryby są zainteresowane Twoimi przynętami i sposobem prowadzenia, jak się sprawdzi to zainwestujesz w mocniejszy sprzęt. Linka wytrzyma, musisz kupić sporo podkładu, bo duży karp na pewno odjedzie. 

Do linki z jednej strony mocujesz przypon, a z drugiej łączysz ją z podkładem (backingiem). 

• Like 1

Dobre linki mają rdzeń o wytrzymałości 20lbs=9kg,także przypon nieco słabszy powiedzmy na węźle 8kg-dużo rozbiegówki +100m

raczej 30lbs/13,5kg,bo wyciągnięta linka działa jak dryfkotwa,dobrze jak kołowrotek ma szczelny hamulec-niezłe odjazdy... :)