Skocz do zawartości

Drut ołowiany do wobleròw

Rekomendowane odpowiedzi

Może wlać ołów do jakiejś rurki stalowej, prostej o odcinku np. 1m która ma wewnętrzną średnicę między  5-8mm.
Najpierw zatkać jedną stronę, rurke pionowo, zalać po sam szczyt i jeżeli ołów zastygnie może przy pomocy jakiegoś "punktaka", gwoździa i młotka dało by radę wybić ten "ołowiany drut" który powstał ?

Może wlać ołów do jakiejś rurki stalowej, prostej o odcinku np. 1m która ma wewnętrzną średnicę między  5-8mm.

Najpierw zatkać jedną stronę, rurke pionowo, zalać po sam szczyt i jeżeli ołów zastygnie może przy pomocy jakiegoś "punktaka", gwoździa i młotka dało by radę wybić ten "ołowiany drut" który powstał ?

Niestety nie. Niby ołów po ostygnięciu zmniejsza swoją objętość, ale nie sposób go z takiej rurki wybić. Przy większych średnicach i mniejszych odcinkach można próbować, ale przy takiej skali niestety nie da rady.

Najlepiej do odlewania prętów z ołowiu nadaje się sztabka sprasowanego grafitu w której, wiercimy sobie otwór,pożądanej średnicy.

Wychodzi bez najmniejszego problemu. Jedyny kłopot to zdobycie takiego grafitu.

Jak dobrze poszukać to można znaleźć. Ktoś czasami sprzedaje cóś takiego.

post-50052-0-02005500-1422302663_thumb.jpg

Coś tam widać :)

http://jerkbait.pl/topic/16592-warsztat-rybsona-78/?p=1148413

Jak kiedyś odlewałem cykady to zrobiłem formę z 2 kawałków twardego drewna ( stara deska do krojenia)  Najpierw złożyłem je do siebie i na dwie śruby dokręciłem  . Miejsce łączenia rozwierciłem cienkim wiertłem a następnie o średnicy jaka mnie interesowała .Taka forma to prowizorka ale zrobisz ją w jednej chwili i na kilkadziesiąt odlewów wystarczy      pozdrawiam Tomek 

Edytowane przez rybson

"Tylko samemu trudno powiercić, chyba że masz bardzo dobrą wiertarkę stołową."

Nie ma takiej możliwości !!! Urwie więcej wierteł niż to wartuje.

Lepiej przy odlewaniu wkładać drucik miedziany w miejsce gdzie ma być otworek i po zalaniu ołowiem natychmiast wyciągać. Ja tak robię i przechodzi.

"Tylko samemu trudno powiercić, chyba że masz bardzo dobrą wiertarkę stołową."

Nie ma takiej możliwości !!! Urwie więcej wierteł niż to wartuje.

Lepiej przy odlewaniu wkładać drucik miedziany w miejsce gdzie ma być otworek i po zalaniu ołowiem natychmiast wyciągać. Ja tak robię i przechodzi.

Robiłem już spory czas temu i dokładnie nie pamiętam jak to było ale na pewno na początku dwa wiertła urwało a potem dobrałem obroty i chyba dałem chłodzenie i poszło bez problemu. No i podstawa to dobra wiertarka stołowa.