spinnerman Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Panowie ma ktoś jakieś doświadczenia, pomysły w kwestii w czym odlać ołòw żeby powstał drut średnicy od 5 mm do powiedzmy 8 mm ? Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skin Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Mogę Ci polecić silikon do metali niskotopliwych. Wychodzi dużo taniej od form aluminiowych, ma pewne wady, ale do takich prostych zastosowań świetnie się nadaje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomus Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Może wlać ołów do jakiejś rurki stalowej, prostej o odcinku np. 1m która ma wewnętrzną średnicę między 5-8mm.Najpierw zatkać jedną stronę, rurke pionowo, zalać po sam szczyt i jeżeli ołów zastygnie może przy pomocy jakiegoś "punktaka", gwoździa i młotka dało by radę wybić ten "ołowiany drut" który powstał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek1988 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Kiedyś odlewałem w nawierconym drewienku wystarczy dobrać wiertło do średnicy jaką chcemy uzyskać, forma niestety jednorazowa,przy większej produkcji odpada. Lepiej kupić drut ołowiany i problem z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skin Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Może wlać ołów do jakiejś rurki stalowej, prostej o odcinku np. 1m która ma wewnętrzną średnicę między 5-8mm.Najpierw zatkać jedną stronę, rurke pionowo, zalać po sam szczyt i jeżeli ołów zastygnie może przy pomocy jakiegoś "punktaka", gwoździa i młotka dało by radę wybić ten "ołowiany drut" który powstał ? Niestety nie. Niby ołów po ostygnięciu zmniejsza swoją objętość, ale nie sposób go z takiej rurki wybić. Przy większych średnicach i mniejszych odcinkach można próbować, ale przy takiej skali niestety nie da rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszche Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Drut ołowiany kosztuje grosze a ołowica to straszne świństwo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Mogę Ci polecić silikon do metali niskotopliwych. Wychodzi dużo taniej od form aluminiowych, ma pewne wady, ale do takich prostych zastosowań świetnie się nadaje.To jest myśl! I bardzo łatwo zrobić formę w takim silikonie dzięki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Ja odlewałem kiedyś w rurkach bambusowych. Tniesz tak, żeby z jednej strony było kolanko, rozcinasz na pół, przez zalaniem ołowiem spinasz metalową klamerką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radbraw Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 A jakiej długości ma być ten drut ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Warto się truć ołowiem?Ja druty ołowiane kupowałem TUTAJ. Może mają też inne średnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stoner Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Najlepiej do odlewania prętów z ołowiu nadaje się sztabka sprasowanego grafitu w której, wiercimy sobie otwór,pożądanej średnicy.Wychodzi bez najmniejszego problemu. Jedyny kłopot to zdobycie takiego grafitu.Jak dobrze poszukać to można znaleźć. Ktoś czasami sprzedaje cóś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 26 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Coś tam widać http://jerkbait.pl/topic/16592-warsztat-rybsona-78/?p=1148413Jak kiedyś odlewałem cykady to zrobiłem formę z 2 kawałków twardego drewna ( stara deska do krojenia) Najpierw złożyłem je do siebie i na dwie śruby dokręciłem . Miejsce łączenia rozwierciłem cienkim wiertłem a następnie o średnicy jaka mnie interesowała .Taka forma to prowizorka ale zrobisz ją w jednej chwili i na kilkadziesiąt odlewów wystarczy pozdrawiam Tomek Edytowane 26 Stycznia 2015 przez rybson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skin Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Warto się truć ołowiem?Ja druty ołowiane kupowałem TUTAJ. Może mają też inne średnice. Ceny rzeczywiście okej. Ale dzisiaj dostałem maila, że średnice tylko takie i innych nie robią. Więc niestety mnie to nie ustawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zrobić formę stalową dzieloną i po problemie.Mam coś takiego, gdy odlewam obciążenia do wobków.Jak coś to pisz na priv. Silikon, super pomysł ale musi być ten jubilerski do wyższych temperatur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bongo731 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Lepsza będzie aluminiowa łatwiejsza do wykonania i lepiej odprowadza cieplo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Lepsza będzie aluminiowa łatwiejsza do wykonania i lepiej odprowadza cieploI tu się mylisz szybkie odprowadzenie ciepła powoduje szybsze przejście ze stanu ciekłego w stały a co za tym idzie uniemożliwi zalanie długiego gniazda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Albo zrobić coś takiego, 4, 5 ,6 mm, odlewam pałeczki do troka i wałeczki do woblerów Tylko samemu trudno powiercić, chyba że masz bardzo dobrą wiertarkę stołową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 "Tylko samemu trudno powiercić, chyba że masz bardzo dobrą wiertarkę stołową." Nie ma takiej możliwości !!! Urwie więcej wierteł niż to wartuje.Lepiej przy odlewaniu wkładać drucik miedziany w miejsce gdzie ma być otworek i po zalaniu ołowiem natychmiast wyciągać. Ja tak robię i przechodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Jeśli chodzi o wyciąganie drucika to można go posmarować grafitem (dostępny w sklepach wędkarskich) lub okopcić nad świecą - drut wtedy łatwo wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybson Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Albo talkiem ( starta kreda ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 30 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 "Tylko samemu trudno powiercić, chyba że masz bardzo dobrą wiertarkę stołową." Nie ma takiej możliwości !!! Urwie więcej wierteł niż to wartuje.Lepiej przy odlewaniu wkładać drucik miedziany w miejsce gdzie ma być otworek i po zalaniu ołowiem natychmiast wyciągać. Ja tak robię i przechodzi.Robiłem już spory czas temu i dokładnie nie pamiętam jak to było ale na pewno na początku dwa wiertła urwało a potem dobrałem obroty i chyba dałem chłodzenie i poszło bez problemu. No i podstawa to dobra wiertarka stołowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi