Skocz do zawartości

kołowrotek do ultra lekkiego spinningu

Sebastian Stasiuk

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich,

dobieram kolowrotek do wedki o dlugosci 1,7m i ciezarze ok 70g.

St. Croix Premier PS56LF.

zastanawiam sie jaka moze byc (powinna byc) minimalna i maksymalna waga takiego kolowrotka aby wedka byla dobrze wywazona

czy ktos z Was ma doswiadczenie z podobnym zestawem?

nie chce zepsuc takiej wedki nieodpowiednim kolowrotkiem

drugie pytanie dotyczy tego, czy mozna zastosowac do takiego spinningu kolowrotek podlodowy (takie z reguly maja ponizej 200g)?

wiadomo, ze rzuty nie beda dalekie i ryby malo potezne, wiec czy kolowrotek podlodowy (jesli okaze sie, ze najlepiej wywazy zestaw) sobie poradzi no i ja nie bede sie meczyl?

z gory dziekuje za konstruktywne porady

pozdrawiam,

sebastian stasiuk

Moim zdaniem kolowrotek podlodowy nie ma miejsca w spiningu.

Chyba ze nie bedziesz go uzywal podczas prowadzenia przynety :unsure:

Musisz rozejrzec sie za kolowrotkiem o wadze w okolicach 200 gramow.

Sa magnezowe (obudowy) konstrukcje zarowno u Shimano jak i Daiwy...

Guzu

dziekuje za sugestie,

z jakiego powodu kolowrotek podlodowy odpada i co decyduje o tym, ze kolowrotek jest jeszcze spinningowy a nie juz podlodowy albo na odwrot?

jakie kryterium jest tu podstawowe jesli nie waga

czy moze ktos z Was podac przyklad najlszejszego kolowrotka spinningowego, ktory nie jest podlodowy?

sebastian

ehhh...Seban jest duzo takich kołowortków, które sa w wielkości ok. 2500 i ważą niewiele...Daiwa Luvias 2500, 2506, Exist 2500,2508,2506, Exist Steez Custom 2506, Ignis 2506... z Shimano Sephia CI4 C3000S, Soare 1000HGS i inne...zalezy ile kasy chcesz na to wydać. Kołowowrtek w wielkości np. 1000...ma badzo mała średnice szpuli, króciutka korbeczę...pod lód akurat. Choć do króciutkiej wedki jednoczęściowej typu paproch w sumie chyba nie byłby zły Wtedy trzeba wziąc pod uwage mniejsze rozmiary w/w modeli czyli 1003, 2004, itp. Pozdrawiam

hmmm...może jednak...lepiej do takiej witki dać mniejsze modele w wielkości 2004 lub C2000S shimano. Płytka szpula wskazana w takim komplecie. Kilometra zyłki przeciez nawijac nie będziesz :D

Shimano Twin power Mg C2000S - 180 gram

Shimano Cardiff C2000S - 180 gram

Shimano Rarenium CI4 C200S - 175 gram

Daiwa Luvias 2004 - 190 gram

Daiwa Exist 2004 - 180 gram

Daiwa Exist Steez Custom 2004 - 175 gram

Daiwa Ignis 2004 - 185 gram

Witam,

lowilem przez ponad rok krotkim spinningiem o dlugosci 180cm.

Uzywalem kolowrotka wielkosci 1000 f. Shimano. Moim zdaniem wystarczajaca wielkosc. Nie ma sie co pchac w wieksze, tym bardziej ze szukasz w miare lekkiej konstrukcji.

Pozdrawiam

Tomek

Mysle, ze rozpatrujesz rzecz od d...drugiej strony.

Najpierw trzeba by sie zastanowic nad sytuacjami znad wody, do ktorych przeznaczy sie wedke i do tego ja dobrac. Kolowrotek najczesciej wychodzi z tego niejako automatycznie.

No ale skoro ta wedke juz masz to nic prostrzego, bierzesz kolowrotek do takiego lowienia nizbyt duzy gabarytowo i patrzysz jak jest z wywazeniem. Jezeli ok to kupujesz taki o zblizonej wadze.

Z mojego doswiadczenia wynika, ze nawet gdy rzuty maja byc niezbyt dlugie a i ryby niezbyt wielkie to dobrze jest nie zjezdzac z wielkoscia ponizej 2000. Wplywa to dobrze na plynnosc a co za tym idzie celnosc, zwlaszzca jak wabiki maja byc niezbyt ciezkie.

Gumo

Ja do Kongera World Champion Mikrosa (2,15m i cw 0,2-5g) przykręciłem Shimano w rozmiarze 1000(łowię akurat Nexave-kupiłem nóweczkę za pół ceny) i mi pasuje. Przy takich paproszkach kołowrotek nie musi być specjalnie mocarną konstrukcją, bo przeciążenia aż tak wielkie nie występują. Ma równo układać żyłkę, równo pracować, wyważać kijek i....chyba tyle :D (no może kwestia designu jest aż tak ważna, to jeszcze czy kolor szpulki pasuje z kolorem omotek )

Pozdrawiam

Kamil

Mysle, ze rozpatrujesz rzecz od d...drugiej strony.

Najpierw trzeba by sie zastanowic nad sytuacjami znad wody, do ktorych przeznaczy sie wedke i do tego ja dobrac. Kolowrotek najczesciej wychodzi z tego niejako automatycznie.

Gumo

dziekuje za pomoc

ale skad przeswiadczenie, ze nie przemyslalem do czego potrzebna bedzie mi wedka?

poza tym pytalem o dobor kolowrotka do wedki a nie rady co do tego jaka wedke mam wybrac

bardzo prosze o konstruktywne rady

sebastian

Ja do Kongera World Champion Mikrosa (2,15m i cw 0,2-5g) przykręciłem Shimano w rozmiarze 1000(łowię akurat Nexave-kupiłem nóweczkę za pół ceny) i mi pasuje. Przy takich paproszkach kołowrotek nie musi być specjalnie mocarną konstrukcją, bo przeciążenia aż tak wielkie nie występują. Ma równo układać żyłkę, równo pracować, wyważać kijek i....chyba tyle :D (no może kwestia designu jest aż tak ważna, to jeszcze czy kolor szpulki pasuje z kolorem omotek )

Pozdrawiam

Kamil

wlasnie o tego typu rady mi chodzi

czy ktos z was ma moze wiedze czy doswiadczenie jaki kolowrotek moze dobrze wywazyc ta dokladnie wedke?

jesli nie ma takiej osoby to prosze o powstrzymanie sie od wpisow typu Gumofilc, bo one nie sa konstruktywne i nikomu kto bedzie czytal ten watek w przyszlosci nic nie dadza

pozdrawiam,

sebastian

No coz, duzo zalezy rowniez od konstruktywnosci podejscia tej drugiej osoby, ktora bedzie czytac...

Skoro pojawia sie wedka 1,7m, ktora jest narzedziem dosc specjalistycznym, w zestawieniu z kolowrotkiem podlodowym i proba liczenia zestawiania zestawu na poszzcegolne gramy to wlasnie z powodu, ze beda to czytac inni, wymaga podrążenia tematu.

Traktowanie dyskutanktow tylko i wylacznie jako slepe instrumentum, sluzace jedynie do odpowiedzi tak lub nie nie musi im odpowieadac, przynajmniej mnie nie odpowiada.

Gumo

• Like 2

A nie lepiej wziąć wędkę do najbliższego sklepu wędkarskiego, poprosić o różne kołowrotki i poprzez selekcje odrzucać te które, go nie wyważają. Dobrać ten, który pasuje i później zostaje tylko dylemat, czy młynek ma być za 100zł czy za 500zł i więcej. To jest proste, wystarczy tylko chcieć.

• Like 1

Pozdrawiam

Kamil

wlasnie o tego typu rady mi chodzi

czy ktos z was ma moze wiedze czy doswiadczenie jaki kolowrotek moze dobrze wywazyc ta dokladnie wedke?

jesli nie ma takiej osoby to prosze o powstrzymanie sie od wpisow typu Gumofilc, bo one nie sa konstruktywne i nikomu kto bedzie czytal ten watek w przyszlosci nic nie dadza

pozdrawiam,

sebastian

Ja do tej konkretnej wędeczki używam Shimano Symetre 750FI z żyłką i według mnie, zestaw jest dobrze wyważony.

No coz, duzo zalezy rowniez od konstruktywnosci podejscia tej drugiej osoby, ktora bedzie czytac...

Skoro pojawia sie wedka 1,7m, ktora jest narzedziem dosc specjalistycznym, w zestawieniu z kolowrotkiem podlodowym i proba liczenia zestawiania zestawu na poszzcegolne gramy to wlasnie z powodu, ze beda to czytac inni, wymaga podrążenia tematu.

Traktowanie dyskutanktow tylko i wylacznie jako slepe instrumentum, sluzace jedynie do odpowiedzi tak lub nie nie musi im odpowieadac, przynajmniej mnie nie odpowiada.

Gumo

Witaj,

nie musi Ci odpowiadac temat i pytania;

jesli Ci nie odpowiadaja nie ma sensu odpowiadanie nie na temat;

lepiej zalozyc nowy watek

i zwracam uwage, ze krytycznie odnosze sie nie do calosci Twoich wpisow, bo z czesci Twoich uwag i sugestii na pewno skorzystam ja i inni, ktorzy beda je czytali. Wiec za te konstruktywne uwagi i sugestie Ci dziekuje.

Mam jedeynie watpliowsci do wpisu, ze zaczalem sprawe od dupy strony, bo powinienem najpierw dobrac wedke do warunkow nad woda. Oswiadczam, ze wedke juz mam i dobralem ja do warunkow nad woda :D. Teraz chce do niej dobrac kolowrotek.

sebastian

• 4 lata później...

Witam,

podepnę się pod nieco stary temat, aby nowego nie zakładać. Szukam kręciołka do lekkiego spinningu (0-7g). Niestety kołowrotek ma być niedrogi :-( tzn. do 150 zł. Na chwilę obecną biorę pod uwagę: Ryobi Ecusima, Spro Passion, Ryobi Tresor oczywiście w najmniejszych rozmiarach. Co sądzicie o powyższych kołowrotkach lub ewentualnie jakie inne propozycje byście proponowali? ...

Dwa pierwsze wymienione przez Ciebie powinny spełnić Twoje wymagania, miałem Spro w tym budżecie dobry kołowrotek, wymieniłem na gwarancji szumiące łożysko w rolce, poza tym kilka sezonów spokojnej pracy, Ecusima na sucho u mnie tylko była, wrażenie pozytywne, ostatniego nie znam.

witam wszystkich,

dobieram kolowrotek do wedki o dlugosci 1,7m i ciezarze ok 70g.

St. Croix Premier PS56LF.

zastanawiam sie jaka moze byc (powinna byc) minimalna i maksymalna waga takiego kolowrotka aby wedka byla dobrze wywazona

czy ktos z Was ma doswiadczenie z podobnym zestawem?

nie chce zepsuc takiej wedki nieodpowiednim kolowrotkiem

drugie pytanie dotyczy tego, czy mozna zastosowac do takiego spinningu kolowrotek podlodowy (takie z reguly maja ponizej 200g)?

wiadomo, ze rzuty nie beda dalekie i ryby malo potezne, wiec czy kolowrotek podlodowy (jesli okaze sie, ze najlepiej wywazy zestaw) sobie poradzi no i ja nie bede sie meczyl?

z gory dziekuje za konstruktywne porady

pozdrawiam,

sebastian stasiuk

Jak chcesz wyważyć to tylko przykręcanie kołowrotka do kija da pogląd.Najlepszym rozwiązaniem będzie przykręcenie lekkiego młynka i jak nie będzie wyważony możesz dokładać ołowiu i wówczas sprawdzisz jakiej wagi powinien być młynek.

Optymalnie byłoby mieć w sklepie kilka różnych wagowo ale to nie zawsze można mieć.Do takiego kijka shimano czy daiwa 1000 czy 2000 spokojnie wystarczy.Na takie łowy używam stelki 1000 i biomastera 2000.Oba mają średnicę szpuli 40mm-w zupełności taki Ci wystarczy do tak cienkich linek.

Witam,

podepnę się pod nieco stary temat, aby nowego nie zakładać. Szukam kręciołka do lekkiego spinningu (0-7g). Niestety kołowrotek ma być niedrogi :-( tzn. do 150 zł. Na chwilę obecną biorę pod uwagę: Ryobi Ecusima, Spro Passion, Ryobi Tresor oczywiście w najmniejszych rozmiarach. Co sądzicie o powyższych kołowrotkach lub ewentualnie jakie inne propozycje byście proponowali? ...

Popieram wybór dwóch pierwszych kołowrotków. Passiona mam i używam z powodzeniem do okoniówki. Przyjemny kręcioł w tej cenie :)