Skocz do zawartości

kołowrotek do ultra lekkiego spinningu

Sebastian Stasiuk

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Ostatnio poszukiwałem młynek do UL i trafiłem na Mitchell'a Mag Pro Extreme 2-setka waży 160gr, muszę gdzieś go dorwać i pokręcić ew. zajrzeć do środka. Cudów wytrzymałości się nie spodziewam, ale parę sezonów za te pieniążki pasowałoby żeby w UL wytrzymał, wielkich przeciążeń się przy takim łowieniu nie serwuje, ale różnie z tym bywa, przyłowy się trafiają :)

Pflueger Patriarch :) w odpowiednim rozmiarze ok 180g, super hamulec do cienkich żyłek i plecionek, solidna konstrukcja w lekkim łowieniu nie do zajechania.

Wygląd to sprawa indywidualna,- mnie sie podoba ;) ,- cena bardzo przystępna :)

• Like 2

Pflueger Patriarch :) w odpowiednim rozmiarze ok 180g, super hamulec do cienkich żyłek i plecionek, solidna konstrukcja w lekkim łowieniu nie do zajechania.

Ciekawy, ciekawy... jednak z wagą wychodzi na to, że jest jeszcze lepiej :)

http://www.pfluegerfishing.com/Pflueger%C2%AE-Patriarch-Spinning-Reel/1280290,default,pd.html

5,6 uncji jakoś niespełna 160gr wychodzi ;)

Przy takim samym przełożeniu 5,2 ma o 4cm większy nawój, co sugeruje większą szpulę więc też na plus, żyłka mniej skręcona :)

Ciekawe czy padną jakieś konkurencyjne propozycje w takiej wadze.

Edytowane przez Tomek88

Zdecydowanie polecam Okuma Helios Gold, bardzo dobrze zrobiony kołowrotek i ładnie pracuje pod przynętą i rybą - posiadam go i używam nad wodą. Obudowa i rotor są bardzo sztywne, zrobione z nowoczesnego kompozytu C40X. najmniejszy model idealnie nadaje się do spinningu ultra light.

Którego kopią jest Mitchell Mag Pro Extreme.

Mitchell Mag Pro Extreme 200 od wiosny chodzi u mnie sparowany z UUL 196cm 44g wyważa dobrze, z pracy jak na razie jestem bardziej niż zadowolony, tzn. układanie cienkich plecionek (Techron 0,03) b. dobrze, hamulec b. dobrze, praca OK, było kilka większych przyłowów, też nie kaprysił.

Dla mnie OK

• Like 1

Mitchell Mag Pro Extreme 200 od wiosny chodzi u mnie sparowany z UUL 196cm 44g wyważa dobrze, z pracy jak na razie jestem bardziej niż zadowolony, tzn. układanie cienkich plecionek (Techron 0,03) b. dobrze, hamulec b. dobrze, praca OK, było kilka większych przyłowów, też nie kaprysił.

Dla mnie OK

O takie opinie mi chodziło ;)

Coś więcej, jakieś niuanse, które powinien poznać potencjalny użytkownik przed zakupem? :)

O takie opinie mi chodziło ;)

Coś więcej, jakieś niuanse, które powinien poznać potencjalny użytkownik przed zakupem? :)

Hmm, trochę krótko, bo od wiosny. Ale gdyby były minusy to na pewno bym pisał. Z dystrybucją nic mnie nie łączy. Sprzedawca pewny (tam gdzie ABU ma dobrą cenę). korpus i spasowanie sztywne, praca przyjemna (nie ząbkuje). Opinii rzeczowych b. mało, więc kupiłem na własne ryzyko. Na razie bardzo :)

Hmm, trochę krótko, bo od wiosny. Ale gdyby były minusy to na pewno bym pisał. Z dystrybucją nic mnie nie łączy. Sprzedawca pewny (tam gdzie ABU ma dobrą cenę). korpus i spasowanie sztywne, praca przyjemna (nie ząbkuje). Opinii rzeczowych b. mało, więc kupiłem na własne ryzyko. Na razie bardzo :)

Sprzedawca z Ursynowa taki starszy gościu? :)

• 3 miesiące temu...

No to podbijamy. Podobnie pytanie jak wcześniej, czyli kręciołek do ul'a, tak do 150 zł. Wędeczka waży około 110 gram, 2,2m długa. Szukam czegoś o wadze maksymalnie 220 gram, chętniej 200.

Zarówno polecane tutaj Spro Passion 710 jak i Ecusima 1000, to wagowo 260 gram. Nie tędy droga. Znalazłem jak dotąd takie coś:

- Shimano Catana 1000

- Shimano Sienna 1000

- Shimano Nexave 1000

- Quantum Vibe 15

Z powyższych najlepiej mi leżała Sienna... Co jeszcze ciekawego jest w tym budżecie ? Byłoby super, gdyby kręciołek miał możliwie szeroką szpulę - tutaj te Shimano mnie trochę przeraża swoją miniaturyzacją.

Hmm, fajny kręciołek ten Spro. Nieco droższy niż zakładane 150 zł, ale dopłata drobna. Patrząc jednak na parametry, to 9 łożysk i oporówka ? W tej cenie ? Red Arc kosztuje prawie 2x tyle. Obawiam się, że nawsadzali tam szrotu. No i ta płytka szpula - w opisie modelu 1000 na bank jest błąd (400m/0.10mm). Model większy ma 150m 12tki. Kurcze, jak dla mnie to za mało. W praktyce na szpulę nigdy nie weszło mi tyle linki, co deklarował producent, więc tutaj zakładam 120m 12tki, co przy żyłce 0,14mm da pewnie z 90 m. Biorąc pod uwagę w miarę daleki rzut i strzał czegoś silniejszego, rezerwa będzie niewielka. Podobnie zerwanie żyłki powyżej 30-40m w zasadzie zakończy łowienie do czasu nawinięcia nowej.

Żeby nie zakładać podobnego tematu napiszę tutaj.

Szukam kołowrotka do Daiwy Exceler 2.4m 2-10g w cenie do 200zł. Z tych które mi wpadły w oko to Spro Passion FD 740 Match. Nie znalazłem podobnego w tej cenie z płytką i szeroką szpulą. Może macie coś innego do polecenia?

Edytowane przez adrionn911

Ale nie znalazłem nic innego z podobna szpula w takiej cenie, 290 gram to chyba nie tak dużo.

Założyłem na próbę swojego Vipera 835i i nie jest źle, a według info z sieci jest odrobinę cięższy od wspomnianego wcześniej Spro.

Znalazłem jeszcze taki: http://allegro.pl/2015-spro-addiction-micro-cast-lozysk-10x-fd-3000-i4962342841.html

Tylko przełożenie 6,0:1 chyba za duże ? 

Edytowane przez adrionn911