darks86 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 @adrionn911Ja wiem, że nie jest źle, bo przecież do tego właśnie Excelera podczepiałem 2000 Jaxona VX Machine, a w sklepie Zaubera 3000. Sęk w tym, że poczujesz różnicę, jeśli do takiej wędki zapniesz kręciołek 210 gram. Zrobiłem to kupując Excelera w wersji 1,95m i wtedy dotarło do mnie jak powinien w ręku leżeć lekki zestaw. Swoją drogą też mam właśnie problem z tymi malutkimi szpulami w Shimano. Tego Spro z Twojego linku widziałem już wczoraj - niestety jeszcze nie byłem w sklepie obmacać na żywo. Mnie interesuje jednak wersja najmniejsza, a tutaj może być problem z ilością żyłki (preferuję 14tkę). Z innych ciekawych znalazłem jeszcze np. Abu Garcia Cardinal EX Pro. Jest model 500 i 1000. O dziwo 500tka jest ponoć cięższa. W wersji 1000 waga to fajne 180 gram i mieści 140m żyłki 0,20mm. Ta ostatnia informacja każe przypuszczać, że szpula musi być w miarę normalnych rozmiarów. Niestety nie mam gdzie diabelstwa zmacać, a zdjęć w sieci też niewiele (wszystkie od wersji 4000 i 3000). Co do przełożenia - nie wiem dlaczego narodził się mit o zbyt dużym przełożeniu do danego spinningu. Kurcze, wolniej kręcić zawsze można i nie jest to żaden problem. W drugą stronę ok - do boleniowania zabawa młynkiem ze szpulą o małej średnicy i niewielkim przełożeniu będzie bardzo nieprzyjemna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 To ja się przerzucam na tego Spro Addiction w rozmiarze 10300 waga 270g. Plecionki 0,15 mieści się 140m. Żyłki wchodzi zazwyczaj mniej czy więcej od plecionki? A może tak samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 @adrionn911To zależy od plecionki / żyłki. Producenci często lecą w kulki z podawaniem przekrojów. Możesz trafić na przegrubioną żyłkę i realnie określoną plecionkę, a wtedy więcej wskoczy plecionki. Zwykle jednak będzie dokładnie na odwrót. Jeśli chcesz koniecznie cięższy kręciołek, to rozwać klasyczne konstrukcje w rozmiarze 2000 - tego na rynku jest od groma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Jeśli chcesz koniecznie cięższy kręciołek, to rozwać klasyczne konstrukcje w rozmiarze 2000 - tego na rynku jest od groma.Nie chcę koniecznie cięższego ale te 270gr mi nie będzie przeszkadzać, zależy mi na płytkiej szerokiej szpuli, a w tej cenie takich kołowrotków jest mało. Ten Addiction i tak będzie lepszy od Passion'a Match którego wcześniej wspominałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Sprawdź kołowrotki Quantum Trax 15. Ze zdjęć wydaje mi się, że ma sporą choć płytką szpulę. Waga 208 gram i cena 170 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 To nie to ma raczej zwykłą szpule, 108m/0,24mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 (edytowane) darks86 znalazłem: http://allegro.pl/kolowrotek-abu-garcia-cardinal-sx-20fd-i4977096102.htmlPod uwagę brałbym dwa najmniejsze modele.Tylko że jeśli ma być tak wąska i głęboka jak na zdjęciu z tego linku to odpada: http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/abu-garcia-cardinal-sx-g2-a17-p652-k13504.html Edytowane 18 Stycznia 2015 przez adrionn911 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg1407 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 No to podbijamy. Podobnie pytanie jak wcześniej, czyli kręciołek do ul'a, tak do 150 zł. Wędeczka waży około 110 gram, 2,2m długa. Szukam czegoś o wadze maksymalnie 220 gram, chętniej 200. Zarówno polecane tutaj Spro Passion 710 jak i Ecusima 1000, to wagowo 260 gram. Nie tędy droga. Znalazłem jak dotąd takie coś:- Shimano Catana 1000- Shimano Sienna 1000- Shimano Nexave 1000- Quantum Vibe 15 Z powyższych najlepiej mi leżała Sienna... Co jeszcze ciekawego jest w tym budżecie ? Byłoby super, gdyby kręciołek miał możliwie szeroką szpulę - tutaj te Shimano mnie trochę przeraża swoją miniaturyzacją.Czesc Ja do Mikrosa posiadam Catane 1000,Nexave 1000 Obydwa mozna powiedziec ze jest to jedno i to samo tylko Nexave ma jedno łozysko więcej i zapasowa szpulke aluminiową.Łowie nimi od 2007 i i jest git Pisales o Sienie pamietaj ze jest to wersja na USA i niema zapasowej szpulki w zestawie ,a konstrukcyjnie jest podobna do ww kolowrotkow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 @Greg1407Tutaj zapasowa szpula mi niepotrzebna. Prawdę mówiąc w chwili obecnej muszę gdzieś zmacać Quantum Trax 15, a także Abu Garcia Cardinal EX Pro. Kijka jeszcze nie kupiłem, więc mam czas na rozeznanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg1407 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Qantumem kęciłem na sucho u siebie nawet niezły ale jednak wole Shimano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Kijek zakupiony i pozostał temat kręciołka.Do rozważań i tego tematu można dopisać 2 modele:- Mitchell Avocet Gold- Okuma Dead EyeW najmniejszych rozmiarach ważą po około 210-220g, więc w kwestii wagi jest ok. Cenowo to samo, bo oba mam dostępne po 135 zł. Okuma niby najdłuższa gwarancja, ale kręciłem niedawno jakimś większym Mitchellem za bodajże 280 zł i był lepiej spasowany niż wszelkie Zaubery, Quicki czy Exage w zbliżonej cenie. O żadnym z nich nic na forum nie znalazłem, a Google też nie chce współpracować. Spro Addiction w rozmiarze 1000 nigdzie nie ma, a dodatkowo jest nieścisłość opisu pojemności szpuli (raz podają, że dotyczy on żyłki, a innym razem, że plecionki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Mitchell Mag Pro Extreme 200 od wiosny chodzi u mnie sparowany z UUL 196cm 44g wyważa dobrze, z pracy jak na razie jestem bardziej niż zadowolony, tzn. układanie cienkich plecionek (Techron 0,03) b. dobrze, hamulec b. dobrze, praca OK, było kilka większych przyłowów, też nie kaprysił.Dla mnie OKco to za kij kolego jeśli można zapytać? piękna waga 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybspinn Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Z czystym sumieniem mogę polecić Okumę Impact 20, jest w dobrej wadze jak i cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyczkasport1 Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Mitchell mag pro extreme 200 jeśli ktoś zainteresowany posiadam na sprzedaż stan mechaniczny bdb wizualny db odpryski na stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszD Opublikowano 16 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 co to za kij kolego jeśli można zapytać? piękna waga Pytać można zawsze Kij robiony na blanku FX 601- 1. Phenix ale bez tytanów skundlony na minimach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MUCHA23 Opublikowano 17 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2015 A może wpadnie koledze w oko takie cacko wygrzebane w siecihttp://wedkarz.pro/kolowrotek-nordic,sp,37,242http://wedkarz.pro/kolowrotek-scot-fd-7-1bb-mistrall,sp,37,1215Ten drugi zdecydowanie lepsejszy się wydaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulsar Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Panowie, macał ktoś a być może kręcił Daiwą Crossfire A 1000, albo ciut większymi rozmiarami?Waga fajna bo przy rozmiarze 500 i 1000 jest to 145g a przy 1500 i 2000 kolejno 218 i 215g.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Ta Daiwa nie ma chyba oporówki, a przynajmniej tak wynika z opisów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 Ja zamówiłem Spro addiction micro bite 1000 - około 212 gram - dla mojej dziewczyny bo kolor odpowiedni jak dojdzie to napisze coś więcej. Ciekawi mnie jeszcze Ryobi spiritual dx 500 - 165 gram http://www.kiwok.pl/ryobi-spiritual-dx-500-kolowrotek-podlodowy-61-p-912.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 25 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2015 To będzie już za małe. Podlodówki, to straszne mikrusy. W budżecie poniżej 600 zł nie zejdziemy z wagą aż tak bardzo. 200-220 gram jest według mnie rozsądne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 To będzie już za małe. Podlodówki, to straszne mikrusy. W budżecie poniżej 600 zł nie zejdziemy z wagą aż tak bardzo. 200-220 gram jest według mnie rozsądne.poniżej 600zł jest mitchel mag pro extreme: rozmiar 200 - waży 160g (ale możesz stwierdzić że to podlodówka) ale rozmiar 500 waży 180g a on już nie jest taki malutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanBzura Opublikowano 26 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Witam,Może któryś z kolegów, poleci mi kołowrotek w cenie do 200zł. Chciałbym żeby kołowrotek nadawał się do spinningowania cienkimi plecionkami 0,10-0,14.Kołowrotek będzie podpięty pod spinning Areks Warrior 5-15g. Interesuje mnie rozmiar 1000. Spinning pod okonia i klenia.PozdrawiamDaniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 (edytowane) Po dzisiejszej wycieczce przez bydgoskie sklepy wracam z porcją informacji. Spro Addiction są strasznie nierówne. 2 tygodnie temu oglądałem model 3000 i był ok, ale obecne dwie sztuki, które przyszły na sklep mają duże luzy na przekładni / mocowaniu łożyska przy korbce. Niestety są to luzy kilka rzędów większe niż w Shimano Nexave czy Spro Passion. Szkoda, bo sporych rozmiarów płytka (i długa) szpula wyglądała nader zachęcająco. Okuma Dead Eye wypadła pozytywnie, chociaż praca nie jest tak jedwabista jak u Shimano. Kabłąk zbija się mocno, coś bliżej Zauberów niż delikatnie zrzucającego Exage. Dziwnie wygląda też regulacja hamulca. Klik sugeruje, że za każdym przekręceniem mamy spory przeskok, ale to tylko iluzja. Da się go płynnie ustawiać, a maksymalna siła hamulca robi wrażenie jak na tak lekki młynek. W cenie, za którą wystawia tą Okumę bydgoski sklep nadal rozważam zakup, chociaż serce kieruje ku Shimano. W jednym sklepie dorwałem Nexave i Exage, oba w rozmiarze 1000. No i szok, bo Exage ma o wiele krótszą stópkę. Na tyle krótką, że nawet minimalne poluzowanie uchwytu powoduje, że kabłąk stuka mi o kość palca wskazującego. Mimo iż działa on pięknie, to nie zdecydowałem się na zakup właśnie z tego powodu. Nexave o dziwo nie ma tej przypadłości. EDIT:=========Mała errata odnośnie Exage. Przeszukałem zdjęcia dostępne w sieci i wychodzi na to, że ten kociokwik ze stopką Shimano wprowadziło w serii FD. Nexave, których w sklepach pełno, to nadal FC. Gdy wyszukałem Exage 1000 FC, to wygląda tak, jak i Nexave. Jeden z bydgoskich sklepów ponoć ma starą wersje, więc jutro śmigam się upewnić. Edytowane 28 Lutego 2015 przez darks86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 27 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 Tu się zgodzę, luzy ma i czasem dziwnie przeskakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg1407 Opublikowano 28 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Ja mam Nexavke 1000 FC jak dla mnie wystarczający do UL mój kompletuje na zamiane z Mikrosem i od niedawna z Elvisem, Wiadomo ze mozna łowic bardziej Burżuazujnym kęciołkiem... ale mi narazie wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi