Skocz do zawartości

kołowrotek do ultra lekkiego spinningu

Sebastian Stasiuk

Rekomendowane odpowiedzi

Ile czasu trzeba teraz na niego czekać?

Niestety nie wiem. Będę dopytywał kiedy będę bliżej zgromadzenia kasy. Startuję z niskiego pułapu, na razie dopiero co kupiłem Fire Wizarda 248/7, więc mój budżet się skurczył. W dodatku chrześnik 17 maja ma komunię, a 4 czerwca kumpel bierze ślub. Cieszę się tym wszystkim, ale portfel mi krwawi  :unsure:

• 3 miesiące temu...

Jeżeli ktoś szuka kołowrotka do Ul to mogę polecić okume rtx 25, nie widziałem rzeby ktoś o tym młynku pisał a jest o Czym, pracuje z moim mhx'em juz prawie Przez pół roku (około 5 razy w tygodniu) i nadal pracuje świetnie, waga 188g, cena około 400zl POLECAM

• 6 miesięcy temu...

Jeżeli ktoś szuka kołowrotka do Ul to mogę polecić okume rtx 25, nie widziałem rzeby ktoś o tym młynku pisał a jest o Czym, pracuje z moim mhx'em juz prawie Przez pół roku (około 5 razy w tygodniu) i nadal pracuje świetnie, waga 188g, cena około 400zl POLECAM

Ja też mam ten młynek od ponad roku i współpracuje u mnie z pstrągowym kijem.

Lekki, spasowany, płynny hamulec ogólnie nie ma się do czego przyczepić.

Ja miałem farta i udało mi się nówkę sztukę za 200 zł kupić :P

Polecam.

Witam

Też wypatrzyłem ten kołowrotek,ale nigdzie nie mam możliwości dotknięcia

1 jaka jest średnica szpuli wersji 25/30(już ustaliłem,że różnią się tylko głębokością) 

2 czy kręci lekko-wiem pojęcie względne  ale np w porównaniu do popularnego Exage

Jakiś komentaż ? Czy będziemy się domyślać co kolega miał na myśli wstawiając tego linka ?

komentarz : niby bardzo lekki i nawet troche tani 

(specjalnie dla kolegi GoLoManoLo napisalem tą "recenzje"  kolowrotka z linku który podałem - mam nadzieje ze pomogłem i kolega jest zadowolony :)

pozdrawiam

Szpulka w soare 2000pgss ci4+ ma średnicę 42mm a w rarenium 2500fb jest średnica 46mm więc różnica jest spora, poza tym to już inna wielkość kołowrotka.

Jednak rarenium 1000 ma średnicę szpuli 40mm więc przy tej samej wielkości co soare rozmiar szpuli jest na korzyść soare. Tyle, że rarenium jest o połowę tańszy od soare :)

W razie czego szpula od soare 2000pgss ci4+ pasuje do rarenium 1000fb tyle że nie koniecznie kolorystycznie :P

Jako, że to mój pierwszy post, witam wszystkich.

Podpinam się pod temat , bo stoję przed podobnym wyborem.

Upatrzyłem juz sobie okoniówkę Graphiteleader 0,6-8g i wadze 95 gr. Szukając do niej kołowrotka , natknąłem się na Mitchell 300 Pro . Nie znalazłem żadnych informacji o nim na forum, cena wynosi ok 260 zł. Ma 10 łożysk . Może ktoś użytkuje ten młynek i mógłby cos o nim powiedzieć .

Troche danych producenta:

10 łożysk ze stali nierdzewnej (w tym natychmiastowe łożysko oporowe)

Innowacyjny system BAIL HALO = niezwykle silny rotor + idealny nawój linki

Korpus wykonany z zaawansowanych polimerów = lżejszy od aluminium, mocniejszy niż grafit

Wielotarczowy, węglowy hamulec w technologii CARBON HYBRID

Podwójnie anodyzowana szpula aluminiowa

Podwójnie anodyzowana rączka aluminiowa

Aluminiowa szpula zapasowa.

Może być trochę przyciężkawy jak do kijka o wadze 95 gr.

Ktoś przetestował może krecioła DAM windair ? Miałem dzisiaj w rękach i całkiem przyjemnie krecił,lekki, dobra alternatywa dla Slama. Sam jestem przed zakupem kołowrotka do UL i może ktoś z kolegów podpowie. Dodam że szukam czegoś do 400 PLN,im lżej tym lepiej.

Edytowane przez GoLoManoLo

Jako że głównie używam UL ciężko mi było znaleźć odpowiedni młynek. Mogę polecić Shimano Cardiff Area 2000 HGS używanego od ponad sezonu po przesiadce z Certate 1003. Przy najbliższej okazji kupię drugiego B)

Może nie jest najtańszy ale za 800-900zł można go przyciągnąć do Polski a jest na pewno wart tych pieniążków.

http://www.digitaka.com/item.php?item=42228

Pomijając jak ładnie komponuje się z wędką :wub:

• Like 2

Od dwóch sezonów do UL używam Rarenium 2500 FB i przyznam, że do tej pory nie miałem z nim problemów. Być może trafiłem na wyjątkowo dobrze spasowany egzemplarz - do wyboru miałem 3 sztuki. Na koniec sezonu zrobiłem przegląd i teraz dopiero ma maślaną pracę. Przy większym obciążeniu nie zauważyłem aby występowały jakieś niepożądane zaburzenia pracy kołowrotka. Miałem kilka przyłowów w postaci szczupaków 75 cmm i zachował płynność jak podczas holu wymiarowego okonia. Zastanawiam się w tym roku nad kupnem do drugiej wędki TP 2500S tylko trochę blokuje mnie cena :(

Jestem przed podobnym wyborem

W zasadzie już zamawiałem Rarenium 3000, ale przeczytałem o możliwych tarciach i szumach w zależności od egzemplarza.Nie mam możliwości zobaczyć i wybrać  np z 3 egzemplarzy jak niektórzy polecają.Trochę mnie to powstrzymało przed wydaniem  tych 700-800 w sieci i czekaniem czy przyjdzie akurat dobrze spasowany.Skoro mam kupować w ciemno w sklepie internetowym zacząłem szukać jakiejś tańszej alternatywy.Szukam modeli light, ale z góry odrzucam wersje 1000 -(kto czymś takim łowił wie dlaczego przy jigach 1-2 gr)

Na ten moment interesuje mnie/ chce wybrać między 

DAM Quick Carbonite 830

Okuma inspira 40-x model 30-może ktoś wie jaka jest średnica tej szpuli (modelu 20 nawet nie rozważam  bo u okumy zapewne średnica bardzo mała)

Tak przy okazji waga podana w katalogu często jest zaniżona- np z tych którymi kręciłem najlepsze wrażenie zrobił Mitchel Mag Premier,ale zamiast 219g jest 235g a  z zapasowa szpulą 240g,Gdyby nie troszkę przymała szpula jak na tę wagę(43 mm) tu chyba najprzyjemniejsza zabawka z ostatnio oglądanych.

Tak się bujam między wagą,średnicą i ceną(jak pewnie wielu z nas) ale zostaje jeszcze ważna sprawa nawoju( u mnie ma być do cieniutkiej pletki ok 0,04-0,06)

Jeśli ktoś zna wymienione przeze mnie młynki (Okuma,DAM)ostrzeżcie przed ewentualną wtopą, bo tu Rarenium podobno? najlepszy. 

Trafił Ci się jakiś felerny egzemplarz - w moim nie ma luzów, używałem na solance i śródlądziu na trocie oraz szczupaki. Na razie nic się nie dzieje prócz jednej brody jak nawinąłem za dużo plećki - po zdjęciu części podkładu problem znikł. W porównaniu do pierwszego Fishmakera - nie stwierdziełm by plećka wpadała pod pokrętło hamulca lub pod szpulę jak to miało miejsce w I serii. Używam od zeszłego roku i na razie nie sprawia żadnych problemów.