demowsky Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 Napaliłem się na:http://www.mefistofishing.pl/shimano-soare-bb-c2000pgss-p-1173.htmlZbieram i kupuję. Decyzja zapadła...Żałował będę w trumnie Bardzo ciekawie się prezentuje Ja zakupiłem Daiwa Legalis 2000 na razie jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzyk Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 Napaliłem się na:http://www.mefistofishing.pl/shimano-soare-bb-c2000pgss-p-1173.htmlZbieram i kupuję. Decyzja zapadła...Żałował będę w trumnie Ile czasu trzeba teraz na niego czekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prawie30 Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 Ile czasu trzeba teraz na niego czekać?Niestety nie wiem. Będę dopytywał kiedy będę bliżej zgromadzenia kasy. Startuję z niskiego pułapu, na razie dopiero co kupiłem Fire Wizarda 248/7, więc mój budżet się skurczył. W dodatku chrześnik 17 maja ma komunię, a 4 czerwca kumpel bierze ślub. Cieszę się tym wszystkim, ale portfel mi krwawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Werem Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 Prawie30 , a pojemność szpuli Ci nie przeszkadza w zakupie.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prawie30 Opublikowano 2 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 Werem, mi właśnie chodzi o jak najpłytszą szpulę. Ta jest dla mnie w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makimek Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Jeżeli ktoś szuka kołowrotka do Ul to mogę polecić okume rtx 25, nie widziałem rzeby ktoś o tym młynku pisał a jest o Czym, pracuje z moim mhx'em juz prawie Przez pół roku (około 5 razy w tygodniu) i nadal pracuje świetnie, waga 188g, cena około 400zl POLECAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radmac5 Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 http://allegro.pl/ultra-lekki-daiwa-crossfire-1000a-nowosc-2013-i5055703544.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Jakiś komentaż ? Czy będziemy się domyślać co kolega miał na myśli wstawiając tego linka ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 21 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2016 Jeżeli ktoś szuka kołowrotka do Ul to mogę polecić okume rtx 25, nie widziałem rzeby ktoś o tym młynku pisał a jest o Czym, pracuje z moim mhx'em juz prawie Przez pół roku (około 5 razy w tygodniu) i nadal pracuje świetnie, waga 188g, cena około 400zl POLECAM Ja też mam ten młynek od ponad roku i współpracuje u mnie z pstrągowym kijem.Lekki, spasowany, płynny hamulec ogólnie nie ma się do czego przyczepić.Ja miałem farta i udało mi się nówkę sztukę za 200 zł kupić Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alaryk Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Widziałem kiedyś u kolegi i nawet trochę kręciłem shimano cardiff, dla mnie to super, bardzo lekki idealny kołowrotek do takich lekkich wędek, nawet chciałem kupić, ale cena mocno zniechęcająca, bo wysoka, za taka małą rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymar Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Jeżeli ktoś szuka kołowrotka do Ul to mogę polecić okume rtx 25, nie widziałem rzeby ktoś o tym młynku pisał a jest o Czym, pracuje z moim mhx'em juz prawie Przez pół roku (około 5 razy w tygodniu) i nadal pracuje świetnie, waga 188g, cena około 400zl POLECAM Witam Też wypatrzyłem ten kołowrotek,ale nigdzie nie mam możliwości dotknięcia 1 jaka jest średnica szpuli wersji 25/30(już ustaliłem,że różnią się tylko głębokością) 2 czy kręci lekko-wiem pojęcie względne ale np w porównaniu do popularnego Exage Lubię to Cytuj Cytuj wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁYSY0312 Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Średnica szpuli rtx25 to 42mm. Jak dla mnie to kręci lżej od exage. A mam oba kręcioły. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymar Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radmac5 Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Jakiś komentaż ? Czy będziemy się domyślać co kolega miał na myśli wstawiając tego linka ?komentarz : niby bardzo lekki i nawet troche tani (specjalnie dla kolegi GoLoManoLo napisalem tą "recenzje" kolowrotka z linku który podałem - mam nadzieje ze pomogłem i kolega jest zadowolony ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 25 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 (edytowane) Dziękuję i zwracam honor , a co do kołowrotka to w rękach nie miałem a model jak za te pieniądze godny uwagi. Edytowane 25 Marca 2016 przez GoLoManoLo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek7575 Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Ja używam Shimano soare Ci4+ C2000PGSS waga około 160G już 3 sezon.Okazjonalnie służy do spławika .Smaruję jedynie przez otwór a śladów zużycia mechaniki nie zauważyłem.Średnica szpuli porównywalna do Rarenium 2500.Tanio nie było ale polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Szpulka w soare 2000pgss ci4+ ma średnicę 42mm a w rarenium 2500fb jest średnica 46mm więc różnica jest spora, poza tym to już inna wielkość kołowrotka.Jednak rarenium 1000 ma średnicę szpuli 40mm więc przy tej samej wielkości co soare rozmiar szpuli jest na korzyść soare. Tyle, że rarenium jest o połowę tańszy od soare W razie czego szpula od soare 2000pgss ci4+ pasuje do rarenium 1000fb tyle że nie koniecznie kolorystycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek7575 Opublikowano 27 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2016 Wagowo podobnie wypada soare W stosunku do rarki 1000?kumpel zaglądał w mechanizm soare stwierdzając mechanizmy podobne do TP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomad Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Jako, że to mój pierwszy post, witam wszystkich.Podpinam się pod temat , bo stoję przed podobnym wyborem. Upatrzyłem juz sobie okoniówkę Graphiteleader 0,6-8g i wadze 95 gr. Szukając do niej kołowrotka , natknąłem się na Mitchell 300 Pro . Nie znalazłem żadnych informacji o nim na forum, cena wynosi ok 260 zł. Ma 10 łożysk . Może ktoś użytkuje ten młynek i mógłby cos o nim powiedzieć . Troche danych producenta:10 łożysk ze stali nierdzewnej (w tym natychmiastowe łożysko oporowe)Innowacyjny system BAIL HALO = niezwykle silny rotor + idealny nawój linkiKorpus wykonany z zaawansowanych polimerów = lżejszy od aluminium, mocniejszy niż grafitWielotarczowy, węglowy hamulec w technologii CARBON HYBRIDPodwójnie anodyzowana szpula aluminiowaPodwójnie anodyzowana rączka aluminiowaAluminiowa szpula zapasowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciavez Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 (edytowane) Może być trochę przyciężkawy jak do kijka o wadze 95 gr. Ktoś przetestował może krecioła DAM windair ? Miałem dzisiaj w rękach i całkiem przyjemnie krecił,lekki, dobra alternatywa dla Slama. Sam jestem przed zakupem kołowrotka do UL i może ktoś z kolegów podpowie. Dodam że szukam czegoś do 400 PLN,im lżej tym lepiej. Edytowane 29 Marca 2016 przez GoLoManoLo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal.Bednarkiewicz Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Jako że głównie używam UL ciężko mi było znaleźć odpowiedni młynek. Mogę polecić Shimano Cardiff Area 2000 HGS używanego od ponad sezonu po przesiadce z Certate 1003. Przy najbliższej okazji kupię drugiego Może nie jest najtańszy ale za 800-900zł można go przyciągnąć do Polski a jest na pewno wart tych pieniążków. http://www.digitaka.com/item.php?item=42228 Pomijając jak ładnie komponuje się z wędką 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DAMIR Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Od dwóch sezonów do UL używam Rarenium 2500 FB i przyznam, że do tej pory nie miałem z nim problemów. Być może trafiłem na wyjątkowo dobrze spasowany egzemplarz - do wyboru miałem 3 sztuki. Na koniec sezonu zrobiłem przegląd i teraz dopiero ma maślaną pracę. Przy większym obciążeniu nie zauważyłem aby występowały jakieś niepożądane zaburzenia pracy kołowrotka. Miałem kilka przyłowów w postaci szczupaków 75 cmm i zachował płynność jak podczas holu wymiarowego okonia. Zastanawiam się w tym roku nad kupnem do drugiej wędki TP 2500S tylko trochę blokuje mnie cena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macieqbw Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 kolego wyżej napisz mi proszę jakie wieksze obciążenia masz przy UL ?takie żeby mogły rozpiepszyć kołowrotek 2500 tysiąca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymar Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Jestem przed podobnym wyboremW zasadzie już zamawiałem Rarenium 3000, ale przeczytałem o możliwych tarciach i szumach w zależności od egzemplarza.Nie mam możliwości zobaczyć i wybrać np z 3 egzemplarzy jak niektórzy polecają.Trochę mnie to powstrzymało przed wydaniem tych 700-800 w sieci i czekaniem czy przyjdzie akurat dobrze spasowany.Skoro mam kupować w ciemno w sklepie internetowym zacząłem szukać jakiejś tańszej alternatywy.Szukam modeli light, ale z góry odrzucam wersje 1000 -(kto czymś takim łowił wie dlaczego przy jigach 1-2 gr)Na ten moment interesuje mnie/ chce wybrać między DAM Quick Carbonite 830Okuma inspira 40-x model 30-może ktoś wie jaka jest średnica tej szpuli (modelu 20 nawet nie rozważam bo u okumy zapewne średnica bardzo mała) Tak przy okazji waga podana w katalogu często jest zaniżona- np z tych którymi kręciłem najlepsze wrażenie zrobił Mitchel Mag Premier,ale zamiast 219g jest 235g a z zapasowa szpulą 240g,Gdyby nie troszkę przymała szpula jak na tę wagę(43 mm) tu chyba najprzyjemniejsza zabawka z ostatnio oglądanych.Tak się bujam między wagą,średnicą i ceną(jak pewnie wielu z nas) ale zostaje jeszcze ważna sprawa nawoju( u mnie ma być do cieniutkiej pletki ok 0,04-0,06)Jeśli ktoś zna wymienione przeze mnie młynki (Okuma,DAM)ostrzeżcie przed ewentualną wtopą, bo tu Rarenium podobno? najlepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Trafił Ci się jakiś felerny egzemplarz - w moim nie ma luzów, używałem na solance i śródlądziu na trocie oraz szczupaki. Na razie nic się nie dzieje prócz jednej brody jak nawinąłem za dużo plećki - po zdjęciu części podkładu problem znikł. W porównaniu do pierwszego Fishmakera - nie stwierdziełm by plećka wpadała pod pokrętło hamulca lub pod szpulę jak to miało miejsce w I serii. Używam od zeszłego roku i na razie nie sprawia żadnych problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi