Vodzu Opublikowano 23 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Potrzebuje kołowrotka do spinningu woblerami. Potrzebny mi sprzęt który sobie poradzi ze ściąganiem sumowych wobków a przy tym ręka nie odpadnie od kręcenia. Biorę pod uwagę slammera 460, ryobi applause 6000, okume raw/saline. Przełożenia znam ale na łatwość ściągania wpływ będzie miała jeszcze nawój za jednym obrotem korbki i długość ramienia korbki. Do tej pory używałem slammera 360 ale ściąganie sumowego sdr-a to tragedia i najlepiej po prostu pompować woblera. Miał ktoś do czynienia z tymi kołowrotkami, ewentualnej przydatności pod względem spinningu woblerami??Ewentualnie inne propozycje do 500zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
explorator73 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Wybrałbym RAW II 55 choć Salina i Azores też są ok. RAW ma te same mechanizmy a z racji zastosowania lżejszej obudowy jest w rozmiarze 55 lżejszy od Saliny o 60 gram. Przy spiningu "z ręki" ta różnica może być odczuwalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 RAW II 55 nie będzie ciekawą alternatywą dla Slammera 460? Jest lżejszy i wystarczająco mocny.Nie ułatwiasz mi wyboru Nie brałem Okumy pod uwagę, bo nie mam doświadczenia z jej produktami, ale być może to okazja żeby się poznać. Raw ma zaniżoną przez dystrybutora wagę, zresztą masa nie jest dla mnie głównym kryterium wyboru, bo taki kręcioł musi ważyć, ja nie idę z nim na fitness tylko na ciężkie łowienie Tutaj jest dyskusja o Okuma Raw II Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
explorator73 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgadza się - realna waga RAW II jest wyższa, co nie zmienia faktu, że to chyba najlżejszy kołowrotek w swojej klasie. Jeśli preferujesz cięższe konstrukcje to Okuma ma jeszcze Salinę i Azores - te są porównywalne do Penna.Kołowrotki Okumy o kórych piszę są sprawdzone na morzach i oceanach - na rybach o sile równej i większej od sumów. Do tego jeśli kupisz towar z oficjalnej dystrybucji będziesz objęty gwarancją 5 lat.Bardzo mi się podobają kołowrotki Penna (Slammer czy Spinnfisher V) czy Quantuma (Cabo), ale zdecydowałem się na RAW II z powodu najniższej ceny i najdłuższej gwarancji.Parametry użytkowe w/w kołowrotków są bardzo zbliżone więc jak to było kiedyś w reklamie proszku "jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać" .P.S.Nie jestem przedstawicielem handlowym importera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeBas Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 ahaba 8 polecam reszta to... cukierki , tu nie chodzi o gładkość przekładni ni o jakość nawoju , tu chodzi czy da radę , no a jeszcze rybeńka zakąsi i co dalej ? toż ma wciągnąć!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
explorator73 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Jak tak dalej pójdzie to skończymy na Daiwie Saltiga Dogfight albo na innym "potworze". Miało być na suma a nie na tuńczyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeBas Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 (edytowane) a 8 jest na sumka , patrzaj na rozmiar , ja często spinuję 16 ooo wtedy jest co robić... Edytowane 24 Czerwca 2015 przez ZeBas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brambor Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 (edytowane) Daiwa Exceler Oceano 4500J, waga 470g, przełożenie 1:4,8 , pojemność szpuli 315m - 0,35mm Edytowane 24 Czerwca 2015 przez Brambor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe_79 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 (edytowane) To jeszcze bardziej zamieszam Z tego typu młynków miałem Okumę RAW II 55 oraz Abu Soron STX 60.Gdybym miał do któregoś wrócić to zdecydowanie do Sorona Aczkolwiek jeśli mowa o młynku na suma (do tyrania) to stary poczciwy Slammer jest dla mnie nieśmiertelny. Edytowane 25 Czerwca 2015 przez pepe_79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
explorator73 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 Macałem Abu Sorona w wielkości 40 i bardzo dobre wrażenie na mnie zrobił. Niestety na niego nie łowiłem.Dodatkowo w cenie dostajemy szpulę zapasową (którą do Penna czy Okuma trzeba dokupić za ok. 100 PLN) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4rtolek Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Czy może w ostatnim czasie pojawił się jakiś młynek godny polecenia do zastosowania spiningowego na suma z brzegu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
urasenty Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Daiwa BG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4rtolek Opublikowano 19 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2017 Z tego co widzę to kołowrotek dopiero na ten rok... Także jest to raczej niewiadoma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit1982 Opublikowano 24 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Witam kolegów doświadczonych w boju sumowym ???? mam pytanie Do spina z brzegu a czasami z pontony będzie lepszy :Penh Salmmar 360 CzyOkume Raw II 40 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
urasenty Opublikowano 24 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Jedno i drugie da radę. Na pewno okuma będzie lepiej nawijała plecionke. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisspin Opublikowano 24 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Okumy mają niezgodny ciężar w stosunku do katalogu. Moja Raw II 55 miała ważyć 420 gram a waży prawie 500 po nawinięciu plecionki zrobiło się 547 g. Więc warto to wsiąść to pod uwagę. Dla porównania Shimano Technium 6000 FB miał ważyć 374 gramy a moja waga pokazała 373. O ile przy trollingu nie będzie to miało znaczenia o tyle przy spinning-owaniu już tak. Bo co ta za przyjemność machać zestawem, który ma ok 1000 gram. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4rtolek Opublikowano 24 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Witam kolegów doświadczonych w boju sumowym mam pytanieDo spina z brzegu a czasami z pontony będzie lepszy :Penh Salmmar 360CzyOkume Raw II 40Moim zdaniem szpule tych kołowrotków pomieszczą zbyt mało plecionki dedykowanej pod sumy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit1982 Opublikowano 24 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 To może modele o oczko wyższe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisspin Opublikowano 24 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 To może modele o oczko wyższe ?Okuma oczko wyżej to Raw II 55 jest to kawał betoniary ale pamiętaj, że z plecionką to prawie 550 gram. Ja kupiłem z myślą o spinningu i uważam, że jest za ciężki. Jeśli miał bym wziąć Raw II to wziął bym rozmiar 40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pit1982 Opublikowano 24 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 No właśnie 70% -80% będe łowił z ręki wiec waga jest istotna A czy na tegą 40tke wejdzie 200m plecionki 0,30-0,33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
B4rtolek Opublikowano 24 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 (edytowane) No właśnie 70% -80% będe łowił z ręki wiec waga jest istotna A czy na tegą 40tke wejdzie 200m plecionki 0,30-0,33Nie wejdzie... Jeżeli ma by coś lekkiego i pojemnego to applause 5000. Z tym, że to nie jest kołowrotek na sumy tak jak i 2 przez Ciebie wymienione. Jednak coś za coś... Edytowane 24 Marca 2017 przez 3arteK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 24 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 W ubiegłym sezonie ''męczyłem'' SHADOW SPIN 840 BLACK CAT - łowienie z ręki oraz do trollingu o oczko większego 860Wytrzymają spokojnie , pojemność szpulki ok , płynny hamulec , waga do zaakceptowania , ogólnie konstrukcja sprawdzona w dość ciężkich warunkach ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bencur Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2018 Odnowie troszkę temat. Potrzebuje budżetową mini betoniarke pod suma na spinning z brzegu. Mój typ to penn slammer 560 lub ryobi applause 6000. Który wybrać ? A może jakieś inne propozycje cena ok 300zł i żeby wlazło 275m PP 0.32mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bencur Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Nikt nic nie doradzi ☺? Sumiarzy tu chyba nie brakuje ???? Obawiam się trochę slammera z powodu niezbyt ładnego zawijania linki i czy nie przeszkadza to w łowieniu A dokładnie czy nie robią się brody i czy ma precyzyjny hamulec, linka się nie wcina pod dużym obciążeniem? Nie ukrywam że wygląd odstrasza hehe ale to ma być silna betoniarka A nie piękności ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luk_80 Opublikowano 13 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2018 (edytowane) Nikt nic nie doradzi ☺? Sumiarzy tu chyba nie brakuje Obawiam się trochę slammera z powodu niezbyt ładnego zawijania linki i czy nie przeszkadza to w łowieniu A dokładnie czy nie robią się brody i czy ma precyzyjny hamulec, linka się nie wcina pod dużym obciążeniem? Nie ukrywam że wygląd odstrasza hehe ale to ma być silna betoniarka A nie piękności ☺ Penn Slammer zawsze będzie dobrym rozwiązaniem. Owszem robi brody ale w sytuacji nawinięcia linki pod sam rant, gdy zostawi się trochę wolnego miejsca jest ok. Hamulec ma precyzyjny. Raczej mało prawdopodobne by cię zawiódł, wygląd odstrasza ale jego prosta konstrukcja jest jego największą zaletą. Edytowane 13 Sierpnia 2018 przez luk_80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi