Skocz do zawartości

Kołowrotek na suma

rapa10

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuje kołowrotka do spinningu woblerami. Potrzebny mi sprzęt który sobie poradzi  ze ściąganiem sumowych wobków a przy tym ręka nie odpadnie od kręcenia. Biorę pod uwagę slammera 460, ryobi applause 6000, okume raw/saline. Przełożenia znam ale na łatwość ściągania wpływ będzie miała jeszcze nawój za jednym obrotem korbki i długość ramienia korbki. Do tej pory używałem slammera 360 ale ściąganie sumowego sdr-a to tragedia i najlepiej po prostu pompować woblera. Miał ktoś do czynienia z tymi kołowrotkami, ewentualnej przydatności pod względem spinningu woblerami??Ewentualnie inne propozycje do 500zł.

RAW II 55 nie będzie ciekawą alternatywą dla Slammera 460? Jest lżejszy i wystarczająco mocny.

Nie ułatwiasz mi wyboru  ;) Nie brałem Okumy pod uwagę, bo nie mam doświadczenia z jej produktami, ale być może to okazja żeby się poznać. 

Raw ma zaniżoną przez dystrybutora wagę, zresztą masa nie jest dla mnie głównym kryterium wyboru, bo taki kręcioł musi ważyć, ja nie idę z nim na fitness tylko na ciężkie łowienie  :) Tutaj jest dyskusja o Okuma Raw II

Zgadza się - realna waga RAW II jest wyższa, co nie zmienia faktu, że to chyba najlżejszy kołowrotek w swojej klasie. Jeśli preferujesz cięższe konstrukcje to Okuma ma jeszcze Salinę i Azores - te są porównywalne do Penna.

Kołowrotki Okumy o kórych piszę są sprawdzone na morzach i oceanach - na rybach o sile równej i większej od sumów. Do tego jeśli kupisz towar z oficjalnej dystrybucji będziesz objęty gwarancją 5 lat.

Bardzo mi się podobają kołowrotki Penna (Slammer czy Spinnfisher V) czy Quantuma (Cabo), ale zdecydowałem się na RAW II z powodu najniższej ceny i najdłuższej gwarancji.

Parametry użytkowe w/w kołowrotków są bardzo zbliżone więc jak to było kiedyś w reklamie proszku "jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać" ;).

P.S.

Nie jestem przedstawicielem handlowym importera

To jeszcze bardziej zamieszam :P

Z tego typu młynków miałem Okumę RAW II 55 oraz Abu Soron STX 60.

Gdybym miał do któregoś wrócić to zdecydowanie do Sorona :good:

Aczkolwiek jeśli mowa o młynku na suma (do tyrania) to stary poczciwy Slammer jest dla mnie nieśmiertelny.

Edytowane przez pepe_79

• 1 rok później...

Okumy mają niezgodny ciężar w stosunku do katalogu. Moja Raw II 55 miała ważyć 420 gram a waży prawie 500 po nawinięciu plecionki zrobiło się 547 g. Więc warto to wsiąść to pod uwagę. Dla porównania Shimano Technium 6000 FB miał ważyć 374 gramy a moja waga pokazała 373. O ile przy trollingu nie będzie to miało znaczenia o tyle przy spinning-owaniu już tak. Bo co ta za przyjemność machać zestawem, który ma ok 1000 gram.

• Like 1

No właśnie 70% -80% będe łowił z ręki wiec waga jest istotna 

A czy na tegą 40tke wejdzie 200m plecionki 0,30-0,33

Nie wejdzie... Jeżeli ma by coś lekkiego i pojemnego to applause 5000. Z tym, że to nie jest kołowrotek na sumy tak jak i 2 przez Ciebie wymienione. Jednak coś za coś...

Edytowane przez 3arteK

W ubiegłym sezonie ''męczyłem''  SHADOW SPIN 840  BLACK CAT  - łowienie z ręki oraz do trollingu o oczko większego 860

Wytrzymają spokojnie , pojemność szpulki ok , płynny hamulec , waga do zaakceptowania , ogólnie konstrukcja sprawdzona w dość ciężkich warunkach ..... 

• 1 rok później...

Odnowie troszkę temat. Potrzebuje budżetową mini betoniarke pod suma na spinning z brzegu. Mój typ to penn slammer 560 lub ryobi applause 6000. Który wybrać ? A może jakieś inne propozycje cena ok 300zł i żeby wlazło 275m PP 0.32mm

Nikt nic nie doradzi ☺? Sumiarzy tu chyba nie brakuje ???? Obawiam się trochę slammera z powodu niezbyt ładnego zawijania linki i czy nie przeszkadza to w łowieniu A dokładnie czy nie robią się brody i czy ma precyzyjny hamulec, linka się nie wcina pod dużym obciążeniem? Nie ukrywam że wygląd odstrasza hehe ale to ma być silna betoniarka A nie piękności ☺

Nikt nic nie doradzi ☺? Sumiarzy tu chyba nie brakuje Obawiam się trochę slammera z powodu niezbyt ładnego zawijania linki i czy nie przeszkadza to w łowieniu A dokładnie czy nie robią się brody i czy ma precyzyjny hamulec, linka się nie wcina pod dużym obciążeniem? Nie ukrywam że wygląd odstrasza hehe ale to ma być silna betoniarka A nie piękności ☺

Penn Slammer zawsze będzie dobrym rozwiązaniem. Owszem robi brody ale w sytuacji nawinięcia linki pod sam rant, gdy zostawi się trochę wolnego miejsca jest ok. Hamulec ma precyzyjny. Raczej mało prawdopodobne by cię zawiódł, wygląd odstrasza ale jego prosta konstrukcja jest jego największą zaletą.

Edytowane przez luk_80