Skocz do zawartości

Kołowrotek na suma

rapa10

Rekomendowane odpowiedzi

Mam tt power ale 5000, od kawałka zeszłego sezonu.

Kilka większych rybek wyjął.

Kilometry plecionki nawinął.

Ciągał większe woblery w Odrze i większe gumy na cięższych główkach.

Hamulec niby 5kg, ale wystarczający żeby większe rybki przytrzymać.

Przy większej rybie i forsownym holu luzuje się korbka, a dokładniej trzeba dokręcać śrubkę od ramienia korbki, nie wiem czemu, może to ten mój typ tak ma.

Tak poza tym to chula, na ten sezon go przesmaruje bo słychać jak by smaru nie było w kołowrotku.

Za te pieniądze całkiem udany kręcioł.

• 3 tygodnie później...

Daiwa bg 4000. Spójrz na wagę kołowrotka oraz pojemność szpuli, ideał na suma w tym budżecie. Nie zamordujesz ręki, a wykorzystasz go również przy szczupakach na ciężko.

Jesli ma byc specjalistycznie (sumowo) lepiej jest  jednak moim zdaniem siegnac po 4500 z JP ;) bo od tego rozmiaru jest zapadka czyli tzw podwojna oporowka znana z Saltigi, Forca i jeszcze starszych kanciakow, no i nizsze przelozenie co oznacza grubsze zeby przekladni ;).

Trzeba dla pelnego obrazu jeszcze dodac, ze waga w porownaniu z 4000 jest co prawda o 50% wyzsza, ale 4500 ma mocniejszy hamulec, dluzsza korbe itd.

Nie moge nazywac sie sumiarzem, dlatego zastrzegam sie, ze to tylko moj poglad, czyli osoby lowiacej sumy sporadycznie i tylko w sprzyjajacych warunkach lubiacej miec komfort ze cos nie popierdzi w najmniej oczekiwanym momencie...

Mozna tez powiedziec ze waga proponowanej przeze mnie BG 4500 nie odbiega zbytnio od topowych konstrukcji Daiwy i Shimano o podobnej znanej z praktyki wytrzymalosc.

https://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/en/manufacturers_id/10/products_id/31906/daiwa/daiwa-bg-4500-free-shipping.html

Edytowane przez Rheinangler

Kołowrotek (dodatkowy) potrzebny jest mi na Norwegię (przepraszam, że to w wątku sumowym) do kijka Fladen Maxximus Nano Jigging 150cm 30-50 lbs. 

Teraz nie ma pośpiechu z wiadomych względów :( Był zamiar wyjazdu w czerwcu na miesiąc.

Myślałem o Fin - Nor Tidal, Lethal, Ryobi TT Power. Teraz w moim rankingu prowadzi Daiwa BG 4000. Od 5 lat mam Okumę Raw II 40. Wytrzymała Norwegię i Bałtyk oraz wody "normalne", czyli jeziora.

Edytowane przez Janusszr

• 3 miesiące temu...