Skocz do zawartości

Kraina pstrąga i lipienia - Gwda, Piława, Dobrzyca, Płytnica, Rurzyca, Głomia, Szczyra

Siwy342

Rekomendowane odpowiedzi

Ostro mnie wizio trafiłeś tą fotką :)

Na miętkie, że tak powiem dostałem ;)

Na tym zdjęciu ,tym zrobionym z samolotu które zamieściłeś, widać miejsce,gdzie złowiłem pierwszego lipienia w życiu. :wub:

A późniejsze studenckie potoki z okolic mostu brały też na muszkę...

post-46397-0-74974400-1423422221_thumb.jpg post-46397-0-29484700-1423422204_thumb.jpg

• Like 5

Wierze ci.. To miejsce jest mi rownierz bardzo bliskie.. spedzilem tam jedne z najlepszych chwil swojej mlodosci.. W szkolnych latach wszystkie wakacje, ferie spedzalem w Pile, a tam na rogatkach miasta byly juz tylko wrota do raju, kiedys tam wroce ;)  

• Like 3

Z góry przepraszam za przaśność ilustracji... 

ale: 

1. jeśli to jest mniej więcej ujście Płytnicy, to;

2. tu mniej więcej byłem 10 kwietnia 2010 roku na brzegu, gdzie uchodzi Płytnica;

3. tu chyba mniej więcej miałem godzinny hol, na brzegu, gdzie nie uchodzi Płytnica, nie napiszę hol życia, bo ten mnie jeszcze mam nadzieję czeka... :)

4. tu na brzegu, gdzie nie uchodzi Płytnica; wyszedł mi do woblera największy kleń jakiego osobiście w życiu widziałem, przed mostem i zwężaniem rzeka się nieco rozlewa, rzuciłem pod przeciwległy brzeg i... do dziś to pamiętam... kark jak łódź podwodna... 

post-55274-0-67649200-1423423991_thumb.jpg

• Like 2

• 3 tygodnie później...

Cześć, to  mój pierwszy post na tym forum.

Ostatnio z ciekawości sprawdzałem stan jakości rzek dorzecza Gwdy i wychodzi na to, że są czyste, bez żadnych anomalii i przekroczeń. Myślałem, że nasze rzeki są zdegradowane i stąd niskie pogłowia ryb, a to jednak przełowienie i kłusownictwo...

Odcinek Gwdy od Płytnicy do Krępska mógłbym zaliczać codziennie. Tam nawet nie musi być ryb, takie piękne widoki.

Pozdrawiam.

• 1 rok później...

Sobota -od elektrowni Żarki do Lędyczka . Woda niska w miarę czysta. W krótkich butach od Żubrówki do Młyna, brzegiem rzeki kiedyś , nie do pomyślenia . Potrzebne były długie buty lub neopreny i to ciężko było dojść. Cicho nad woda, ślady jednego wędkarza idzie  w dół rzeki . Zawsze idę w górę, ale dzisiaj zmieniłem taktykę. C 4 raz zabrzęczał ,ale po chwili ryba wypluła twistera. Potem złowiłem okonia i jednego złapałem pod dolną szczękę. Lipienie od czasu do czasu puszczały kółeczka..Widziałem trzy potoki nieduże jak czmychnęły na drugą stronę i tyle...

• 1 rok później...

Wracając do ryb w Piławie.,Gwdzie, Dobrzycy. 4 razy w tym roku byłem nad gwda i Piława i zlowilem 2 pstrągi powyżej 40 cm a resztę 28-36 CM I TO ZA każdym razem zawsze zlowiona jakąś rybka i mnóstwo wyjść do przynęty. Także chyba rzeczki się odradzają .

Edytowane przez grzegorzpo91

• 3 lata później...

Pięknie się czytało cały wątek, mega opowieści. A jak sytuacja wygląda obecnie na tych wodach koledzy? Nie wątpliwie wody w tych okolicach na przedwiośniu wyglądają pięknie... Ale jak z rybkami tam? Może ktoś podpowie czy w marcu warto tam wybrać się na wyprawę "życia" ;) za kropami, może Ktoś z kolegów poleci jakieś małe cieki w Okolicach 30-50Km ,które warto zwiezić. Nie musi być tu w wątku ,może być na priv.Będę bardzo wdzięczny 

Mialem to szczeście iż idąc po śladach publikowanych w latach 80 artykułow Sp. Mariana Paruzela i Marka Trojanowskiego  w WW zaczynałem równiez swoje pstragowanie na wszystkich tytułowych strumieniach. To były lata świetności tych rzeczek i dzis po 40 latach moge stwierdzic że także lata swietności moich zdobyczy.Tutaj " połączone" i Dobrzyca( lipień  49.5cm na obrotówkę :) )

post-58960-0-97884700-1643482938_thumb.jpg

post-58960-0-68693500-1643483625_thumb.jpg

Edytowane przez border river
  • Like 9