Skocz do zawartości

Wody w okolicy Olsztyna

hasior

Rekomendowane odpowiedzi

ktoś pływał tą łódką i może się podzielić wrażeniami ? może są inne łodzie pływające na zatokę warte polecenia ?

może @yokozuna coś by napisał  :)

http://www.salmon-trolling.blogspot.com/

Edytowane przez rybak109

• 2 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...

Spędzam właśnie urlop nad Leleskim- opinie na forach internetowych w pełni zasłużone. Jezioro jest konkretnie przetrzepane przez rybaków i poza pasiastą drobnicą i mikroszczupakami (jest taka ryba- występuje na Leleskim) niewiele się dzieje. Okoń 35 cm wzbudza sensację w okolicy  :( Pewnie z echosondą można by coś jeszcze wydłubać... Jutro maszeruję na inne jeziorko, które być może z racji położenia i wielkości umknęło szczególnemu zainteresowaniu lokalnej grupy. Mam pytanie czy ktoś z Was łowił na tym zbiorniku i może coś na jego temat powiedzieć. Sprawa ważna bo mam na jezioro ok 7 km na nogach więc jakakolwiek informacja będzie bezcenna. Jezioro nazywa się Okrągłe- mapa poniżej.

post-50550-0-85352800-1406752819_thumb.png

Piotrek od 10 lat wędkuje nad Leleskim, co rok gorzej ale nie tak źle. Powędkuj koło przepompowni masz duże szanse na ładnego okonia. Za przepompownia

ze 300 m masz piękne miejsce liny z grążelami. Kolejne 100 m i ładne szczupaki. Ładne miejsce do połowienia masz też przy pomoście , niestety prywatnym TrzejMy ( pomost rancza, w Elganowie ). No i oczywiście górki, ale zawsze obsadzone. Powodzenia i nie poddawaj się. :)

• Like 1

Chłopaki, jedyne co mi przypomina przepompownię patrząc na mapy googla to ten teren. Nie wiem czy dobrze trafiam, ewentualnie dajcie mi jakieś wskazówki współrzędne etc. to jeszcze przed wieczorem poczłapię w tą okolicę (z Leleszek).

post-50550-0-92993100-1406872064_thumb.png

• 4 miesiące temu...

Niebawem będzie można znów połazić nad pstrągowymi rzekami. Przeglądam sobie zatem stany rzek i mam pytanie które nurtuje mnie od jakiegoś czasu. Mianowicie chodzi mi o rzekę Pasłękę, wg. Instytutu Meteo stan na dziś w miejscowości Tomaryny wynosi 160cm ale jak? Skąd? Tam i w podlejkach jest wody po kostki, po kolana najgłębiej..  wg. http://monitor.pogodynka.pl/hydro/map#/Zalew_Wislany/153200040jest tak samo 160cm :blink:  Czy ktoś wie gdzie jest ten wodowskaz? 

niedawno gdzieś czytałem coś o wodowskazach i było że te np.160cm to nie głębokość w najgłębszym miejscu, a jakiś punkt odniesienia względem obranego punktu pod rzeką

Obserwuję również stan rzeki Łyny nad którą jestem bardzo często i wskazania na stronach www zgadzają się ze stanem faktycznym a wodowskazy wyglądają tak (miejscowość Smolajny)

15939774925_6f8a5edb31_z.jpg

na kawałku prostki wbity jest po prostu wodowskaz - miarka.