Skocz do zawartości

Wody w okolicy Olsztyna

hasior

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Witajcie koledzy,

Na początku chciałbym się przywitać bo to mój pierwszy post.

Chciałbym też skorzystać z Waszej wiedzy i doświadczenia i zapytać na którym większym jeziorze w okolicach Olsztyna (z zasobów GRO) warto postawić na stałe łódkę aby połowić głównie okonie i w drugiej kolejności szczupaki? Myślałem o jeziorach Dadaj, Wadąg czy Blanki - które byście wybrali?

W chwili obecnej mam z kolegą postawioną łódkę na jeziorze Dejguny, jezioro przyzwoite, można tam połowić szczupaka, szczególnie późną jesienią ale wyjazdy po 100 km w jedną stronę już trochę męczą i chcielibyśmy przestawić się bliżej. 

P.S. Nie piszcie też, że w jeziorach GRO nie ma wiele ryb bo to już wiem. Na stronie GRO gospodarz wody pisze, że to podobno Pani Janina która ma 72 lata, zwyrodnienie stawów, cukrzycę i problemy z układem krążenia wszystkie ryby zjadła. Możemy tylko czekać aż Pani Janina zacznie mieć problemy z żołądkiem wtedy populacja ryb może się odbuduje.

Witajcie koledzy,

Na początku chciałbym się przywitać bo to mój pierwszy post.

Chciałbym też skorzystać z Waszej wiedzy i doświadczenia i zapytać na którym większym jeziorze w okolicach Olsztyna (z zasobów GRO) warto postawić na stałe łódkę aby połowić głównie okonie i w drugiej kolejności szczupaki? Myślałem o jeziorach Dadaj, Wadąg czy Blanki - które byście wybrali?

W chwili obecnej mam z kolegą postawioną łódkę na jeziorze Dejguny, jezioro przyzwoite, można tam połowić szczupaka, szczególnie późną jesienią ale wyjazdy po 100 km w jedną stronę już trochę męczą i chcielibyśmy przestawić się bliżej.

P.S. Nie piszcie też, że w jeziorach GRO nie ma wiele ryb bo to już wiem. Na stronie GRO gospodarz wody pisze, że to podobno Pani Janina która ma 72 lata, zwyrodnienie stawów, cukrzycę i problemy z układem krążenia wszystkie ryby zjadła. Możemy tylko czekać aż Pani Janina zacznie mieć problemy z żołądkiem wtedy populacja ryb może się odbuduje.

A jeszcze pare lat temu było tak pięknie na Dejgunach...... Piękne garbusy w potwornych ilościach:-)Można było poobserwować jak stada żerowały na drobnicy prawie niczym piranie:-)

A jeśli chodzi o jakieś łowisko bliżej to może spróbuj na Lutrach albo Tejstymach????

Edytowane przez wichu79

Dziękuję za opinie i podpowiedzi. Na Blanki mnie ciągnie bo kilka razy tam łowiłem ale to już 15-20 lat temu, był tam ładny okoń a pod trzcinką łowiliśmy duże wzdręgi które mam nadzieję jeszcze zostały i może będzie je okazja spróbować skusić na UL.

Dziękuje też wichu79 za podpowiedź w sprawie Luterskiego i Tejstymów, nigdy tam nie byłem i dopiero po Twojej podpowiedzi zacząłem o nich czytać, pewnie w najbliższych dniach wsiądę w auto i podjadę sprawdzić organoleptycznie co to za woda  :)

A Dejguny to nadal ładne jezioro, szczupak jeszcze jest ale mam wrażenie że co roku go ubywa i rzadziej trafiają się ładniejsze okazy. Podobnie z okoniem, głównie skubią palczaki.

Jestem pełen podziwu,że chce Ci się z Olsztyna dojeżdżać na Dejguny.Ja z Kętrzyna mam rzut beretem,ale łódka stoi niewykorzystana (aż w końcu podczas sobotniej wichury spadło na nią drzewo). Jezioro umiera za sprawą dzierżawcy-z roku na rok jest gorzej. Jeśli pytasz o jezioro to sugeruję Tejstymy.

Witaj,

Stawiaj na Blanki, tam jest dużo dużych ryb, a pani Janina pochcodzi z Olsztyna więc tu w okolicy same ości.

ZH

Nad Blankami jest działająca rybaczówka... Stawiałbym na Wadągu, tym bardziej, że w pierwszych dniach czerwca zacne zandery tam połowiono. 

Nad Blankami jest działająca rybaczówka... Stawiałbym na Wadągu, tym bardziej, że w pierwszych dniach czerwca zacne zandery tam połowiono. 

YHY... zacne zandery powiadasz, bywam tam dosyć często i nie potwierdzam tej informacji,

z roku na rok jest zdecydowanie gorzej, i jak to z początkiem czerwca łódek przybywa, tak pod jego

koniec wszyscy przewożą na inne zbiorniki. Kłusoli w chu....y , siaty już 3 w tym roku wyłowione

pajów praktycznie brak, okonie również słabo.

Więc kolego zanim zaczniesz doradzać, proponuję przyjechać, pomachać bazią, wyjajować kilka razy

i zapraszać.

Zapraszam!!!!

ZH

Jestem pełen podziwu,że chce Ci się z Olsztyna dojeżdżać na Dejguny.Ja z Kętrzyna mam rzut beretem,ale łódka stoi niewykorzystana (aż w końcu podczas sobotniej wichury spadło na nią drzewo). Jezioro umiera za sprawą dzierżawcy-z roku na rok jest gorzej. Jeśli pytasz o jezioro to sugeruję Tejstymy.

Niestety na Tejstymach od 3 lat panuje straszna pustka.Wczesniej okonie 1-1,5 kg to była normalka:')

Dziękuję za podpowiedzi, plan mam taki aby w tym tygodniu podjechać i obejrzeć dokładniej Blanki i Tejstymy i prawdopodobnie łódka stanie na jednych z tych jezior. Dziękuję też za inne podpowiedzi:

Limajno - często tam bywam i mam możliwość dostępu do łódki, śliczne jezioro, udaje się złowić szczupaka i okonia a dosłownie tydzień temu w jednej z zatok widziałem olbrzymie liny które prawdopodobnie zebrały się na tarło (na oko 4-5 kg)

Krzywe - jak dla mnie trochę za dużo hałasu i strach aby mojej skorupy jakaś motorówka nie staranowała :-)

Wadąg - do przemyślenia, polecane głównie na sandacza lecz ja na sandaczach się nie znam.