Skocz do zawartości

Kijek UL ale jaki?

Gugcio

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie szukam kijka do lekkich przynet od 2gr. Problem w tym ze, niedawno nabylem Abu Garcia Revo S i Berkley skeletor 2 cast o dlugosci 2,7m (odkupilem za grosze w swietnym stanie), i nie bardzo wiem na co zwrocic uwage przy zakupie kijka do przynet jak obrotoweczki 0 - 2 i malych wobkow, ktorych waga czesto nie przekracza 7gr. Jaka dlugosc takiego kijka jest optymalna do lowienia z brzegu? Myslalem nad kijkiem 2,4m bo nie wiem jak daleko posle przynete kijkiem 1,8 - 1,9. Caly czas chcialem Berkley'a Pulse 1-8gr i 1,9m ale wydaje mi sie ciezki w obsludze do polow z brzegu. Do nowego kijka pojdzie inny multik i tez albo cos ze stajni ABU lub Rozemeijera. Dlatego zwracam sie do Was z prosba o wskazowki i wasze spostrzerzenia co do optymalnej dl jak i CW owego kijka do lekkiego lowienia.

Z gory Dziekuje

Zdr

ABu revo S do UL castingu :huh: :o Juz poraz drugi w ciagu ostatniej godziny zapraszam do lektury watkow na forum baitcasting i strony glownej <_<

Tak sie sklada, ze jest tam swietny opis abu garcia Revo S.

castingowe kija UL i L najczesciej buduje sie na zamowienie u rodbuldera. na rynku seryjnych jest jak na lekarstwo i raczej trudno dostepne.

Jak juz przejrzysz zasoby forum i artykuly na stronie glownej bedziesz wiedzial jak dobrac wszytskie parametry zestawu aby lowienie na lekko bylo mozliwe i skuteczne ..

JW :D

Rzeczywiscie Kijkow UL i L jak na lekarstwo a jak juz cos znajde w moim przedziale cenowym tj 500zl to nie dluzsze jak 2m, a to dla mija sie z celem.chyba zainwestuje w cos w przedziale 2,4m i 4-20gr bo czasami kompromis jest nieunikniony. Z multikiem juz wam dupy zawracal nie bede, a poczytam tu i uwdzie :D dzieki panowie za szybkie i konkretne odpowiedzi.

zdr

jak pisalem w ramach kompromisu bede bral troche mocniejszy zestaw tzn cos w przedziale 4-25 max 25g. Jak narazie co znalazlem to Kolejny Skeletor z berkleya 2,4 4-20gr. Nie powinno byc tak tragicznie, a jesli bede juz na casta z powodzeniem lapal wtedy trzasne sobie kijek z pracowni i konkretny multik :D. Kijek ktory mam czyli Skeletor 2.7 15 - 40gr to nie byl planowany zakup ale za 120euro z multikiem Revo S i pletka berkleya bledu nie popelnilem. Kijaszek znalazl juz zacne zastosowanie bo tego zakresu CW mi brakowalo. Jak narazie mam 3 spinny i 1 cast o CW: 2-12, 5 - 20, 10 - 35 i 15-40. W tym roku chce wlasnie dokupic niezly kijek i solidny multik do Lzejszego lowienia

Kije Berklyeya zle nie sa :D mam spinna i teraz tego casta i jestem zadowolony, a na moje potrzeby w zupelnosci mi wystarczy. Nie jestem Kozakiem pokroju APTEKARZA czy innych wymiataczy gdzie sprzet lepszej klasy jest zrozumialy :mellow: Jak sie wprawie i wykorzystam ten sprzet co mam do maximum wtedy bede myslal na zakupem jakiegos cuda. Choc i tak ciezko bedzie bo najblizsze odcinki Menu to nie wisla czy odra

Szczupakow na Menie nie polowie castem na innych wodach nawet z dzienna karta nie wolno lapac z lodki. Po 2 wypadach smiem stwierdzic ze cast jest bardziej odpowiedni do moich warunkow jak i metod polowu. Lubie poexperymentowac z Texas rig, Carolina Rig itp. Do tego interesuja mnie ostatnio Twitchbaity a do nich multik to idealna sprawa :D Tak na marginesie ze mna jak z dzieckiem jak sie nie oparze to sie nie przekonam :D Dragon ma fajne kijki ktore by mi pasowaly ale nie wiem czy wytrzymam do grudnia :lol:

W najbliższym czasie chce spróbować kija Team Dragon Cast 2,30m 5-18g dostepnego np tutaj:

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/dragon-nowy-team-dra gon-cast-g17-a180-p819-k4162.html

Jak dla mnie krótkie kije tylko z łódki. W tym nie chodzi tylko o komfort prowadzenia przynęty ale również o walke z rybą i rzucanie, co wg. mnie jest dużo bardziej komfortowe nieco dłuższą wedką :D

Pozdrówki

Tu .... Przy UL castingu wszystko musi byc do siebie dopasowane idealnie. Inaczej sie bardzo szybko zniechecisz.

madre slowa, ktore warto rozpatrzyc! Przy UL i L castingu wszytkienparametry zestawu powinnybyc dobrane w sposob bardzo przemylany. Inaczej nie bedzie to dzialalo w sposob prawidlowy na lowisku..

jW :D

Ja bym to zrobil troszeczke inaczej Gugcio.

Wszystko zalezy od tego ile mozesz i ile chcesz przeznaczyc pieniazkow. Wyboru duzego nie ma w multikach ktore rzucaja od 2g.

Z Daiwy takie modele jak Presso albo Pixy sa bardzo ciezko dostepne i bardzo drogie z tego powodu - wiec odpadaja moim zdaniem.

Zostaje cos ze stajni Shimano, czyli takie zabaweczki jak Scorpion 1001, CC51 i inne - koledzy Ci doradza lepiej odemnie. Ja lowie Metanium MG i od 4g rzuca mi sie komfortowo.

Jak juz znajdziesz odpowiedni kolowrotek szukasz odpowiedniego kija :D Japonczycy maja kilka fajnych wedek do tych zastosowan. Obejrz sobie serie Major Craft Arrival.

Pozdrawiam

Tomek

Rzeczywiscie Kijkow UL i L jak na lekarstwo a jak juz cos znajde w moim przedziale cenowym tj 500zl to nie dluzsze jak 2m, a to dla mija sie z celem.chyba zainwestuje w cos w przedziale 2,4m i 4-20gr bo czasami kompromis jest nieunikniony. Z multikiem juz wam dupy zawracal nie bede, a poczytam tu i uwdzie :D dzieki panowie za szybkie i konkretne odpowiedzi.

zdr

Ja tam się nie znam na castingu ale w katalogu np batsona (innych producentów pewnie też) są blanki do 200pln. Chcesz wydać 500 więc może coś uzbroić jeśli jest problem z zakupem kija w sklepie? Porozmawiaj z rodbuilderami, kilku ich jest na forum.

Tomek no zstawik ktor podales to orjentacyjnie koszt kolo 600euro wiec nie dla mnie. Mam rodzine i nie jestem w stanie na jedna jedyna wedke i multika wydac tak ciezkich pieniedzy. Taki kijek z dragona lub inny o podobnych parametrach bedzie wystarczajacy z dobrze spasowanym multikiem. Na ryby ktore udaje mi sie lapac to i tak za konkretny sprzet mam :lol: Najbardziej chcialem sie dowiedziec czy ktos lapie Castem dluzszym jak 2,1 bo w wielu ofertach dluzszych nie ma. Ten dragonik by mi bardzo odpowiadal. Przejzalem katalog z multikami i mniej wiecej wiem czego mam szukac.

Dzieki wszystkim za pomoc i zdr

Teraz Tomku to juz przesadzasz troche to ze mnie nie stac na jakies japonskie wynalazki nie znaczy ze jakis nie ogarniety jestem. Fakt faktem o castingu pojecia nie mam ale skorzystalem z rady Jerzego i poczytalem katalog Multikow i mniej wiecej wiem czego szukac :D Nie uwazam sie za jakiegos super wedkarza zebym musial sprzetem z najwyzszej polki lapac zwlaszcza ze mam rodzine i inne potrzeby. W srodowisku mysliwskim jest fajne powiedzenie bron Krupa a strzelec dupa. Potrafilem lepsze ryby lapac na ruskie kijki i mlynki delfina jak kozacy ze sprzetem zagranicy wiec nadal jestem zdania ze srednia polka bedzie dla mnie odpowiednia. Do tego nie same wedki i kolowrotki lapia a wedkarz i pare innych rzeczy dlatego dziekuje CI za twoje rady ale jak juz wczesniej pisalem sa nie na moja kieszen a komppromis znajdzie sie zawsze

zdr

Ja Cie rozumiem :D Chodzi tylko o to ze jak chcesz sie bawic w UL casting to niestety laczy sie to z takimi kosztami. Bo innych multiplikatorow ktorymi rzucisz te przynety nie ma.

Ja bym kupil Abu Revo Premier i do tego nowe lozyska i szpulke Availa i powinno byc ok :D

Ja Cie rozumie :D Chodzi tylko o to ze jak chcesz sie bawic w UL casting to niestety laczy sie to z takimi kosztami. Bo innych multiplikatorow ktorymi rzucisz te przynety nie ma.

Ja bym kupil Abu Revo Premier i do tego nowe lozyska i szpulke Availa i powinno byc ok :D

Premier + szpulka + magnetyk + łożyska= 51SS ( prawie )

Jak mówili poprzednocy w UL zestaw musi byc dopasowany !

Dopiero przt trzecim kijku do lekkich przynęt i trzecim multiku moge powiedziec, że jestem zadowolony.

Obecnie mam 51SS ( czekam na szpulke avail ) oraz kijek na blanku ISJ660, combo jest świetne ! No niestety cena tego to około 600Euro jak wspomniano już...

moż spinning ? :lol: