slawitogdy Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Witam,wybieram się w czerwcu na rybki i poszukuję mapy batymetrycznej tego jeziora (Vidöstern - niedaleko Varnamo w Szwecji). Może ktoś był i podpowie co nieco?Jak co to proszę na priv, pozdrawiam Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawitogdy Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 podbiję temat bo wyjazd zbliża się wielkimi krokami, może się uda i ktoś coś znajdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) jak oglądałeś to http://www.ifiske.se/index.php/sv/kop-fiskekort?name=Vid%C3%B6stern to widziałeś że to sandaczowe jeziorotu jakiś opis http://www.ifiske.se/fiske-vidostern.htm ale oprócz tego że są jakieś 10 kilowe osobniki i że jest to dość popularne jezioro to niewiele więcej tu jest napisane. Bliskość Varnamo na pewno wpływa na presję wędkarską, ale Szwecja to nie Polska :-)Jezioro ma powierzchnię 42,6 km2. Średnia głębokość 4,6 m, a maksymalna głębokość wynosi 44 m. Rzeka Lagan przepływa przez jezioro.do tego dolny wymiar szczupaka i sandacza to 40 cm, reszta ostrzeżeń tu http://vidostern.se/Fiske/Vidosterns%20fiskevardsomrade.pdf Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez wuran 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
budzik Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Jak będziesz płacił za kartę to poproś o "djup karta" napewno dostaniesz . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wuran Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2015 http://www.djupkarta.se/SjoarnaLista.asptu masz info że jezioro jest na liście, a to strona gdzie grupa ludzi robi mapy jezior, napisz do nich może CI udostępnią 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador Opublikowano 21 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2015 http://www.anglernetz.de/karten/gyllenerasten.jpg_19-48-82.jpg tu masz koniec północnej części jeziora. Ta część jeziora wyraźnie płytka , a że są wahania poziomu wody trzeba uważac. https://haavet.wordpress.com/2011/02/15/projekt-gos-i-smaland-vidostern/jeszcze parę informacji. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawitogdy Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2015 dzięki Panowie za wszystkie wskazówki. Coś tam już się dowiedziałem ale nadal są to informacje szczątkowe. Mapy batymetrycznej nie znalazłem w necie na podanych stronach. @pescador jeśli możesz odezwij się, zostawiłem info na pw. Pozdrawiam Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzlac Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Zdobyłeś tą mapę, połapałeś? Planujemy się tam wybrać we wrześniu. Masz jakieś wskazówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawitogdy Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Zdobyłeś tą mapę, połapałeś? Planujemy się tam wybrać we wrześniu. Masz jakieś wskazówki? No widzisz kolego nie wiem co Ci napisać o tym jeziorze... Ja już tam na pewno nie wrócę. Byłem w bardzo pechowym terminie, mianowicie w końcówce maja 2015r. Cały tydzień lało, wiało i była jeszcze niska temperatura. Wyniki wędkarskie jak na pierwszym lepszym jeziorze PZW w Polsce.Jest to ogromny zbiornik, na którym przy trochę większym wietrze byle jaką łódeczką już strach pływać. Byłem w południowej części jeziora w okolicach campingu Toftaholm. Jak pewnie zauważyłeś przez jezioro przechodzi koryto rzeki i są tam spore głębokości sięgające nawet 20 kilku metrów.Moje próby trollingu, opadingu, blaszingu, jerkinu i ch... wie czego jeszcze nie przyniosły prawie żadnych efektów.Gdybyś miał jakieś pytania to pytaj na pw.Aha, kolega był rok przede mną i był umiarkowanie zadowolony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malcz Opublikowano 1 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Niestety nie działa to w ten sposób, że każde jezioro w Szwecji to kraina obfitości i jezioro marzeń, a każdy wyjazd da kilka metrówek Co nie zmienia faktu, że na pewno warunki zrobiły swoje bo bajorko wygląda dość zachęcająco... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzlac Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 No to mamy dylemat. Chęć jest, grupa (6) jest, domek jest, kasa jest, łodzie są. Tylko te ryby - trzeba będzie wypracować. Dzięki slawito. Jak decyzja będzie na "tak" to zgłoszę się na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzlac Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 (edytowane) Opinie się potwierdziły. Raczej słabo - umiarkowanie słabo, jeden szczupak 105 cm był. Tym razem (we wrześniu) bezwietrznie i upał do 28 C. Jak w ostatni dzień pogoda się zepsuła i powiało to zaczęły szczupaki brać - kilka z jednego miejsca. Sandacza bardzo dużo, ale brały drobne. Wyjazd szkoleniowy-kilka delikatnych brań sandaczyków prawie przy każdym ściąganiu przynęty. Można się uczyć prowadzić i zacinać. Dużo okoni, ale w większości do 30 cm- był jeden 42 cm. Cały czas jednak twierdzę, że jest tam ryba - trzeba szczęścia do pogody. Jezioro nie do przełowienia, łapaliśmy tylko na południowym (10 km długości) a jest jeszcze równie długa część północna. Jak ktoś szuka map batymetrycznych tej wody - to mam kolorowe, także skalibrowane na Androzic (super navigacja smartfonem). Edytowane 19 Grudnia 2016 przez krzlac 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 19 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 A jak zwykle , planujemy pół roku wcześniej i mają żreć w te 6 dni w których jesteśmy. Tak rybna woda , może zostać okrzyknięta katastrofą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi