Skocz do zawartości

Daiwa Exceler UL 2,10m 2-10g vs Cormoran Black Bull PCC 2,10m 1-12g

Durzy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Czy ktoś może łowił, którąś z wymienionych w tytule wędek i może udzielić paru informacji? Na temat Daiwy znalazłem trochę informacji (niestety dla długości 2,40 m), podobno fajny kijek.

- jaki jest realny c.w. dla tych patyków?

- jaka jest czułość wędek?

- jak wygląda praca z gumami 2" - 3" na główkach 2 - 8 g?

- jak wygląda praca z obrotówkami w rozmiarze 0 - 1?

Andrzej

Jak napisałem: "Na temat Daiwy znalazłem trochę informacji (niestety dla długości 2,40 m), podobno fajny kijek."

Może się mylę, ale miedzy 2,4 a 2,1 są pewnie spore różnice.

Andrzej

Miałem daiwe 240 i nie byłem z niej  zadowolony. Strasznie miękka na całej długości (taki krowi ogon) do tego słabe czucie brań, które mogło wynikać z tego, że blank kończył się przed uchwytem kołowrotka, a dalej był dosztukowany z innego kawałka. Nie polecam.

Miałem daiwe 240 i nie byłem z niej  zadowolony. Strasznie miękka na całej długości (taki krowi ogon) do tego słabe czucie brań, które mogło wynikać z tego, że blank kończył się przed uchwytem kołowrotka, a dalej był dosztukowany z innego kawałka. Nie polecam.

Rozbierałeś dolnik ? Aż mi się nie chce wierzyć w taki myk. Nigdy tego nie widziałem nawet w tańszych wędkach.

Miałem komplet lżejszych przelotek i postanowiłem go przezbroić w nadzieji na poprawę akcji i trochę dla zabawy. Chciałem zmienić również długość dolnika i przesunąć uchwyt. I tu nastąpiło zaskoczenie. Ja również nie widziałem czegoś takiego w innych wędkach.

mam, a raczej miałem excelera 2.4 m 10-40 g, postanowiłem go przezbroić od a do z, wędki te maja wovenową dowijkę, jednak jak sam sie przekonałem, ma ona tylko ok 20 cm. Jest nawinięta na blank więc nie ma obaw, że blanki są 'składakami'. Chociaż powiem szczerze, że zanim oskrobałem wędkę, byłem przekonany, że ta mata wovenowa będzie do samego końca

• Like 1