Skocz do zawartości
  • 0

Zastosowanie 8 splotowych plecionek JDM do trollingu (szczupak, sandacz)

Guzu

Pytanie

Witam

Po kilku sezonach abstynencji w tym roku planuje okazjonalnie wrocic do trollingu za szczupakiem (sandaczem) w warunkach zbiornika zaporowego .

Trolling w toni. 

Do spiningu stosuje (z sukcesami) plecionki PE (Varivas Avani, YGK). 

Teraz przymierzam sie do zastosowania takich linek podczas trollingu przy pomocy woblerow (Salmo Perch 14 SDR, Sebile, Rapala DHJ12).

Pytanie : siegac po linke PE 2 ? PE 1.5 ? Ktos mial okazje sprawdzic te linki we wspolpracy z relatywnie dlugimi (260 cm) wedkami o mocy 25 lb i multikiem ? 

Bede wdzieczny za wszelkie uwagi i komentarze plynace z praktyki.

Pozdrawiam

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wypuszczam na podobne dystanse wabik.

Takze to dobre wiesci. Moze uda sie siegnac 8-9 metra na cienszej lince.

Cenowo ten wabik jest atrakcyjny, wiec chyba jeszcze kilka pozyskam.

Natomiast trolling tymi klocami gumowymi...no to bedzie wyzwanie. Mam juz kilka pomyslow...ryby zweryfikuja ;)

• Like 1

• 0

Savage gear inline trout skuteczny w UK, tylko ze tutaj prawie kazda zaporowka jest zarybiana pstragami.

Jak go ciagasz ? na jakiej glebokosci idzie na jakim dyszlu ? 

Te moje TROUTY to kupilem malowane na bassa - sandacza. Tak pod hiszpanskie szczupaczki  ;)

savage-gear-3d-line-thru-trout-15cm-35g-

Edytowane przez Guzu

• 0

Divery mają tę wadę że nie wszystkie dobrze pracują. Miałem jednego który łowił, reszta kiepsko pracowała, albo wybijało go po kontakcie z dnem. Może jak będziesz łowił na dużych głębokościach nie będzie tego problemu, albo trafisz na dobry egzemplarz. Poza tym mają główną wadę, brak stelaża przez cały wobler co eliminuje go dla mnie jak przynętę do łowienia dużych ryb. Kolega stracił przez to dużego suma, po prostu został z kawałkiem druta na końcu przyponu.

• Like 1

• 0

Divery mają tę wadę że nie wszystkie dobrze pracują. Miałem jednego który łowił, reszta kiepsko pracowała, albo wybijało go po kontakcie z dnem. Może jak będziesz łowił na dużych głębokościach nie będzie tego problemu, albo trafisz na dobry egzemplarz. Poza tym mają główną wadę, brak stelaża przez cały wobler co eliminuje go dla mnie jak przynętę do łowienia dużych ryb. Kolega stracił przez to dużego suma, po prostu został z kawałkiem druta na końcu przyponu.

Czyli jak mam dwa..to wystarcza. Szczegolnie ze podstawowy arsenal - Perche 14SDR jest w komplecie :)

Dzieki Janek !

• Like 1

• 0

Do głębokiego trola są ok. Na stojącej stabilne. Spokojnie robią 8 na PE 1.5, chodzą głebiej niź TTM20, a często są skuteczniejsze. Trouty sprowadzisz tak głęboko tylko dopałem - to wabik do raczej plytkiego trola...

Dzięki

Ws tych SG tak czulem

Ciekawe czy mi olowiu starczy by te uboty utopić skutecznie

• Like 1