Skocz do zawartości

Odpowiednik nanofila.!

jedrek115

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ja wiem? Jak poczytasz wypowiedzi kolegów, to zauważysz, że większość po prostu przy wiązaniu przekłada parę razy więcej nanofila. Sam z resztą stosuję tego typu zabiegi i jakoś jest. 

A jeśli chodzi o alternatywy - to podobno fireline (czy jakoś tak) Berkley'a też ma jakiś taki spiek dookoła wnętrza i też nieźle leci (tak słyszałem). Sam jednak tej linki nie używałem. Nie jest droga, może byłaby odpowiednia.

Techron black jak dla mnie, ale nanofila raczej nic nie przebije.

Muszę całkowicie poprzeć to stanowisko. Plecionka dobra, ale rzutowo nie może równać się z nanofilem.

Edytowane przez Leadrock

Czy ja wiem? Jak poczytasz wypowiedzi kolegów, to zauważysz, że większość po prostu przy wiązaniu przekłada parę razy więcej nanofila. Sam z resztą stosuję tego typu zabiegi i jakoś jest. 

A jeśli chodzi o alternatywy - to podobno fireline (czy jakoś tak) Berkley'a też ma jakiś taki spiek dookoła wnętrza i też nieźle leci (tak słyszałem). Sam jednak tej linki nie używałem. Nie jest droga, może byłaby odpowiednia.

Muszę całkowicie poprzeć to stanowisko. Plecionka dobra, ale rzutowo nie może równać się z nanofilem.

Tylko że po kilku wyjściach bardzo puchnie i robi się dwa razy grubsza oraz mechaci się. Jedyny plus to to że nie traci mocy.

Tylko że po kilku wyjściach bardzo puchnie i robi się dwa razy grubsza oraz mechaci się. Jedyny plus to to że nie traci mocy.

Ale piszesz o fireline, czy techronie?

Jeśli o techronie, to nie zauważyłem tego u siebie jeszcze.

Jeśli o fireline, to będzie istotna i ciekawa informacja.

Dla mnie nanofil jest dobry ale szybko się niszczy szczegulnie ten cienki 0,6 od jakiegoś czasu używam plecionki

Plecionka Momoi jest droga ale warta swojej ceny

Nanofil ma swoje wady. Niezaprzeczalnie. Ale wiele z tych problemów można z łatwością wyeliminować, jeśli się tylko chce.

Ja uważam, że przy odpowiednim użytkowaniu, w pewnych warunkach jest absolutnie najlepszą opcją.

Jeżeli kogoś interesuje kwestia nanofila, to jest gdzieś na forum bardzo rozwinięty wątek o nim. Myślę, że dalsze dywagacje na jego temat w tym wątku są zbędne.

Mnie panowie interesuje jego odpowiednik. I ten nano clear jest super! W dotyku to samo co nanofil i wiąże się normalnie ale cena 130 zł a to dużo jak dla mnie

Trudno będzie o "budżetowy" odpowiednik.

Gdyby było łatwo, to miałbyś już lawinę konkretnych propozycji.

Żeby się nieźle wiązało i niźle leciało, to głównie ośmiosplotowe plecionki, ale to już wydatki rzędu 2x tyle co nanofil (i więcej). Łatwo nie będzie znaleźć coś sensownego.

Mnie panowie interesuje jego odpowiednik. I ten nano clear jest super! W dotyku to samo co nanofil i wiąże się normalnie ale cena 130 zł a to dużo jak dla mnie

Ciężko będzie z czymś alternatywnym. Jeśli chodzi o NanoClear i Nanofil są to dwie zupełnie inne linki. Łączy je tylko przedrostek "nano". Zarówno jedna i druga jest bardzo dobra. NanoClear na pewno mniej się niszczy niż Nanofil, który ze względu na swoją strukturę i materiał, z którego jest wykonany zdecydowanie szybciej się zużywa czy spłaszcza. Przy używaniu Nanofila dużą rolę odgrywają przelotki. Słabej jakości przelotki mogą zniszczyć linkę nawet podczas kilku godzin łowienia. Co do wiązania Nanofila polecam drugi węzeł z opakowania. Sprawdzony, jest ok. Na pewno dużym atutem Nanofila jest lotność, zerowa rozciągliwość, co przy łowieniu okoni na większych głębokościach stawia go, jak dla mnie na poz.1 wśród linek jakich używałem. Dodam, że mowa o cienkich rozmiarach, tj. 0,02-0,04-0,06. Grubszych nie używałem.

Ostatnio miałem styczność z plecionką Momoi Oshikage i powiem, że jest warta uwagi choć niestety dość droga no i nie ma chyba koloru białego.

• Like 1

@lukanio a skąd miałeś/masz tą Momoi? Bo mocno jestem zainteresowany tą linką. No i jak z ceną choć wolę dobrze zapłacić ale też dostać odpowiedni produkt. Jakiś link ;)

Widziałem u kolegi rozmiar 0.053, wytrzymałość 1.3kg/3lb w nawoju 125m w kolorze orange fluo. Naprawdę warta uwagi, gładziutka, mięciutko,fajny splot - szkoda tylko że brak białego koloru. Cena coś ok. 180zł za najcieńszą szpulkę.

Jak wam się nie pali, to niedługo będę miał na metry nową plecionkę ośmiostopniową, ale najcieńsza w rozmiarze 0,08mm, 4lb test, kolor zielony. Cena będzie atrakcyjna jak na linki tej klasy. Made in US, ze Spectry a nie butelek, jako utrwalacz koloru i ochrona przed UV -  DuPond Teflon. Planowany cena przy tej grubości to 0,75 PLN za metr, przy większym zamówieniu (co najmniej 250m) 0,65 PLN za metr. Jakby ktoś chciał próbkę, to mogę podesłać za około 3 tygodnie.

Edytowane przez psulek
  • Like 4