jedrek115 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Cześć, poszukuje w sisci jakiejs plecionki typu berkleyowski nanofil. Kumpel ma dragonowska 8splotowa nano clear i jest rewelacja ale cena dla mnie niestety za wysoka. Co polecacie do dalekich rzutow lekkimi jigami? Edytowane 28 Stycznia 2015 przez jedrek115 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Techron black jak dla mnie, ale nanofila raczej nic nie przebije. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedrek115 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zalezy mi na tym zeby się normalnie wiązało i ten dragon taki jest:) bo z tym nanofilem to idzie sie zajechac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leadrock Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Czy ja wiem? Jak poczytasz wypowiedzi kolegów, to zauważysz, że większość po prostu przy wiązaniu przekłada parę razy więcej nanofila. Sam z resztą stosuję tego typu zabiegi i jakoś jest. A jeśli chodzi o alternatywy - to podobno fireline (czy jakoś tak) Berkley'a też ma jakiś taki spiek dookoła wnętrza i też nieźle leci (tak słyszałem). Sam jednak tej linki nie używałem. Nie jest droga, może byłaby odpowiednia. Techron black jak dla mnie, ale nanofila raczej nic nie przebije.Muszę całkowicie poprzeć to stanowisko. Plecionka dobra, ale rzutowo nie może równać się z nanofilem. Edytowane 28 Stycznia 2015 przez Leadrock Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Czy ja wiem? Jak poczytasz wypowiedzi kolegów, to zauważysz, że większość po prostu przy wiązaniu przekłada parę razy więcej nanofila. Sam z resztą stosuję tego typu zabiegi i jakoś jest. A jeśli chodzi o alternatywy - to podobno fireline (czy jakoś tak) Berkley'a też ma jakiś taki spiek dookoła wnętrza i też nieźle leci (tak słyszałem). Sam jednak tej linki nie używałem. Nie jest droga, może byłaby odpowiednia. Muszę całkowicie poprzeć to stanowisko. Plecionka dobra, ale rzutowo nie może równać się z nanofilem.Tylko że po kilku wyjściach bardzo puchnie i robi się dwa razy grubsza oraz mechaci się. Jedyny plus to to że nie traci mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leadrock Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Tylko że po kilku wyjściach bardzo puchnie i robi się dwa razy grubsza oraz mechaci się. Jedyny plus to to że nie traci mocy. Ale piszesz o fireline, czy techronie? Jeśli o techronie, to nie zauważyłem tego u siebie jeszcze.Jeśli o fireline, to będzie istotna i ciekawa informacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Ta przypadłość dotyczy FIRELINE , a jeśli TECHRON to tylko ponoć oliwkowy. Tym czarnym łowiłem i niestety zawiodłem się -bardzo tracił moc i to bardzo szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grand Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Dla mnie nanofil jest dobry ale szybko się niszczy szczegulnie ten cienki 0,6 od jakiegoś czasu używam plecionki Plecionka Momoi jest droga ale warta swojej ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albercik2 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 http://www.wedkarskisprzet.pl/product_info.php?products_id=3092załatwia problem z nanofilem lub zderzakowy z fluo lub inna linką. W moim przypadku większość problemów została rozwiązana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leadrock Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Dla mnie nanofil jest dobry ale szybko się niszczy szczegulnie ten cienki 0,6 od jakiegoś czasu używam plecionkiPlecionka Momoi jest droga ale warta swojej ceny Nanofil ma swoje wady. Niezaprzeczalnie. Ale wiele z tych problemów można z łatwością wyeliminować, jeśli się tylko chce.Ja uważam, że przy odpowiednim użytkowaniu, w pewnych warunkach jest absolutnie najlepszą opcją. Jeżeli kogoś interesuje kwestia nanofila, to jest gdzieś na forum bardzo rozwinięty wątek o nim. Myślę, że dalsze dywagacje na jego temat w tym wątku są zbędne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedrek115 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Mnie panowie interesuje jego odpowiednik. I ten nano clear jest super! W dotyku to samo co nanofil i wiąże się normalnie ale cena 130 zł a to dużo jak dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grand Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Oczywiście że nanofil ma zalety a największom są dalekie żuty nawet lekkimi przynetami i też nie przestałem go używać pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leadrock Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Mnie panowie interesuje jego odpowiednik. I ten nano clear jest super! W dotyku to samo co nanofil i wiąże się normalnie ale cena 130 zł a to dużo jak dla mnieTrudno będzie o "budżetowy" odpowiednik.Gdyby było łatwo, to miałbyś już lawinę konkretnych propozycji.Żeby się nieźle wiązało i niźle leciało, to głównie ośmiosplotowe plecionki, ale to już wydatki rzędu 2x tyle co nanofil (i więcej). Łatwo nie będzie znaleźć coś sensownego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Oczywiście że nanofil ma zalety a największom są dalekie żuty nawet lekkimi przynetami i też nie przestałem go używać pozdrawiam.Przepraszam kolego za oftopic ale w 1 zdaniu 2 błędy to za dużo nawet dla mnie 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukanio Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Mnie panowie interesuje jego odpowiednik. I ten nano clear jest super! W dotyku to samo co nanofil i wiąże się normalnie ale cena 130 zł a to dużo jak dla mnieCiężko będzie z czymś alternatywnym. Jeśli chodzi o NanoClear i Nanofil są to dwie zupełnie inne linki. Łączy je tylko przedrostek "nano". Zarówno jedna i druga jest bardzo dobra. NanoClear na pewno mniej się niszczy niż Nanofil, który ze względu na swoją strukturę i materiał, z którego jest wykonany zdecydowanie szybciej się zużywa czy spłaszcza. Przy używaniu Nanofila dużą rolę odgrywają przelotki. Słabej jakości przelotki mogą zniszczyć linkę nawet podczas kilku godzin łowienia. Co do wiązania Nanofila polecam drugi węzeł z opakowania. Sprawdzony, jest ok. Na pewno dużym atutem Nanofila jest lotność, zerowa rozciągliwość, co przy łowieniu okoni na większych głębokościach stawia go, jak dla mnie na poz.1 wśród linek jakich używałem. Dodam, że mowa o cienkich rozmiarach, tj. 0,02-0,04-0,06. Grubszych nie używałem.Ostatnio miałem styczność z plecionką Momoi Oshikage i powiem, że jest warta uwagi choć niestety dość droga no i nie ma chyba koloru białego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedrek115 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 @lukanio fajna konkretna odpowiedz pomogles mi dużo także chyba zostane przy nanofilu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 @lukanio fajna konkretna odpowiedz pomogles mi dużo także chyba zostane przy nanofiluJędrek najpierw wpadnij do wujka Łukasza na kurs robienia węzłów bo ostatnio sandacza straciłeś i to nie była mała ryba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedrek115 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 To byla ta gowniana plecionka!! Nigdy wczesniej palomar nie zawiodl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 @lukanio a skąd miałeś/masz tą Momoi? Bo mocno jestem zainteresowany tą linką. No i jak z ceną choć wolę dobrze zapłacić ale też dostać odpowiedni produkt. Jakiś link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 nanofil i fireline nie sa plecionkami, zadna z nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonF Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 A miał ktoś do czynienia już ze Strenem Microfuse? Z opisu winika że jest spajana z setek włókien Dyneema podobnie jak Nanofil. Średnice zaczynają się od 0,06mm 4,4kg. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Bo to jest, to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedrek115 Opublikowano 29 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 No to nie można tak odrazu to samo a wiąże się normalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukanio Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 @lukanio a skąd miałeś/masz tą Momoi? Bo mocno jestem zainteresowany tą linką. No i jak z ceną choć wolę dobrze zapłacić ale też dostać odpowiedni produkt. Jakiś link Widziałem u kolegi rozmiar 0.053, wytrzymałość 1.3kg/3lb w nawoju 125m w kolorze orange fluo. Naprawdę warta uwagi, gładziutka, mięciutko,fajny splot - szkoda tylko że brak białego koloru. Cena coś ok. 180zł za najcieńszą szpulkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 (edytowane) Jak wam się nie pali, to niedługo będę miał na metry nową plecionkę ośmiostopniową, ale najcieńsza w rozmiarze 0,08mm, 4lb test, kolor zielony. Cena będzie atrakcyjna jak na linki tej klasy. Made in US, ze Spectry a nie butelek, jako utrwalacz koloru i ochrona przed UV - DuPond Teflon. Planowany cena przy tej grubości to 0,75 PLN za metr, przy większym zamówieniu (co najmniej 250m) 0,65 PLN za metr. Jakby ktoś chciał próbkę, to mogę podesłać za około 3 tygodnie. Edytowane 29 Stycznia 2015 przez psulek 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi