Skocz do zawartości

Odpowiednik nanofila.!

jedrek115

Rekomendowane odpowiedzi

Póki co była kilka razy na rybach, za mało by więcej napisać. Mam średnicę 0.12 i w porównaniu do nanofila 0.12 jest trochę cieńsza chociaż nie ma dużej różnicy. Na pewno jest mocniejsza od nanofila pod warunkiem że zrobi się porządny węzeł. Wytrzymuje kilku godzinne łowienie obrotowka - nie robią się brody. Kupiłem tez japońskiego duela i testu obrotowki nie zdał :-) Póki co gliss jest ciekawy ale trzeba trochę więcej czasu i różnych warunków aby mieć solidne porównanie do nanofila.

Używał może ktoś plecionki Dragona Guide 8x Rainbow do połowu szczupaka w jeziorach? Jest to plecionka dedykowana do łowienia w morzu. 

Kombinuję, aby mieć dwa w jednym. Czyli morze - dorsz i jezioro - szczupak. Średnica 0,18.

• 2 tygodnie później...

Ja w tym roku zakupiłem 4 rodzaje  tych różnych plecionek co niby są przezroczyste.  Dupy  to one nie urywają .. Kupilem 0,25mm i 0,17 mm spiderwire invisy ( tą białą) .  Ta  0,25mm jeszcze jeszcze wygląda nawet przyzwoicie, ale ta 0,17mm to porażka totalna...Rozwarstwia się ,rzadki splot, wstążkowata i nie trzyma średnicy..Aż nie wierzyłem że to  spiderwire .Wcześniej kupowałem czrwoną linkę tej firmy i byłem zadowolony. Z tej invisy nie jestem. Kilka wypraw na pstrągi i brubna ..Musiałem końcówkę na czarno pomalować.

Kupiłem też berkley nanofil 0,25mm ..Średnica zachowana  i wygląda jak biała żyłka .Jeszcze jej nawet nie używałem..Czuję żę będzie się rozwarstwiać i robić się płaska.

Kolejna plecionka z tych niby niewidzialnych to berkley whiplash crystal ..Kupiłem 0,12mm na multik gdzie wchodzi mi tak około 120m 0,20 mm żyłki .Ta plecionka nie wlazła.. Mocno przegrubiona , ale wygląda ok będę testował ją w maju do innych celów niż przewidziałem ...

Moim zdaniem całe te niewidzialne plecionki nawet jak są niewidzialne w zetknięciu z wodą to po chwili łowienia  w naszych " czystych" wodach przestają być niewidzialne i ładne .

Wniosek ...To mój ostatni zakup tych " niewidzialnych " plecionek...No może jak mi się sprawdzi nanovil to kupię cieniutką na okonia bo wyglądem przypomina żyłkę  i są w ofercie cienkie średnice...

Edytowane przez darkonis

Czy już ktoś testował ten produkt?

https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Japonska-plecionka-POWER-EYE-PeeWee-LimeGreen%2C-od-5lb-do-20lb%2C-150m/909

Postanowiłem  poszukać zamiennika do VARIVASA Light Game 0,3pe bo mi się mocno strzępił, a nanofil zaskakiwał zrywaniem nie wiadomo kiedy.

150 metrów starczy mi na dwa nawinięcia na kołowrotek bo więcej nie wchodzi.

Zapytałem w u źródła i dostałem takie zdjęcie porównawcze.

Niebieski Varivas a zielonkawy PeeWee

attachicon.gifPEvsvarivas.jpg

Ktoś coś wie na temat tej plecionki?

Varivasa nigdy w łapie nie miałem ani nie łowiłem to nie moge jakoś tego porównać do PeeWee. Natomiast tą drugą pletke wymienioną posiadam, łowię i złego słowa nie mogę powiedzieć. Keitechy 2"  na 2 g latają na zadowalające odległości, pletka nie skręca się, jedynie po kilku wypadach ten kolor trochę blaknie ale tragedii nie ma. Posiadam  0.6 i jest całkiem wytrzymała jak na taką średnice. 

Ja używam nano juz któryś miesiąc i jest to fajna linka... Na jeziora. Łowienie w toni itp. Wszędzie tam gdzie nie ma zaczepów i innych rzeczy które mogłyby przecierać ja. Na pstrągi się nie nadaje chociaż ja używam tak czy siak ale co jakiś czas ucinam postrzepiony kawałek. Na jeziorach nic się nie dzieje z nią i można spokojnie łowić i wykorzystać w pełni jej zalety ;)