Skocz do zawartości

Castingowy, dłuższy kij "spacerowy"?

dawid_

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję nieco dłuższego kija do spacerów brzegiem Wisły.

Obecnie użytkuję St.Croix TRC66MF. Choć dla wielu z was jest to pewnie budżetowa zabawka, to jestem z niego zadowolony. Łowię w dolnych zakresach CW tego kija i podoba mi się jego sztywność i czułość przy takim łowieniu (choć taka konfiguracja z plecionką nie wybacza wielu błędów podczas rzutu, zacięcia i holu).

Myślałem o 2-składzie 7,5-8 stóp. Boję się jednak, że z racji długości będzie to klucha. Czy jest szansa na wędzisko choć trochę tak czułe i szybkie jak TRC66MF, ale w tej długości? Obawiam się że w ten sposób wrócę do tego, przed czym uciekałem - duża bezwładność kija, małe czucie, klucha..

Czekam na wasze propozycje.

pozdrawiam :D

Widziałem ofertę Rozemeijer, tam chyba znajdę coś dla mnie. Niestety kije raczej nie do dostania w Polsce :(

gdybys sie zdecydowal na oferte rozemajera to mysle ze wiele mozna z tym zrobic. mi troche brakuje parametrow wedki. czy chodzi o moc oraz ciezar rzutowy podobny to tego triumpha? jaki przedzial cenowy cie interesuje?

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Rzeczywiście kije Rozemeijer opisane są nieco po europejsku.

Co do kijów Konger, to jakoś nie mam zaufania. Może się przełamie

Na co z oferty Rozemeijer warto zwrócić uwagę?

Przedział cenowy niestety jak najmniej.

W TRC66MF najbardziej lubię to, że czuć na nim każde puknięcie. Nie ma on również takiej bezwładności i jest szybszy niż kije którymi kiedyś łowiłem. Szukam czegoś takiego tylko te 20-30cm dłuższego. W dużej rzece czasem ciężko spacerować z 6.6 stopowym kijem. Czasem trzeba rzucić dalej i precyzyjnie poprowadzić przynętę z większej odległości. Poczułem to dopiero tej jesieni, kiedy ryba uciekła mi bliżej nurtu.

• 2 tygodnie później...

polecam tego tidemastera kosa niesamowita.szczyt czuły ale nie miękki jak wklejka,spoko macha nawet pstragowe wabiki od 5gram do 40 zakres górny, dolnik beton 15kg karpia wyjął w okolo 3-5min blanczek jak dla mnie baaaardzoo udany. uniwersalny.poza okoniami moze tymi paprochowymi B)