DonPablo Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Rozwiązanie problemu "kolebiącej się" szpuli, czyli ball bearing built-in disk: http://www.studio-oceanmark.com/products/EX3000AA.html Co prawda, jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby przekrzywiona szpula sprawiła jakieś problemy, ale potencjalnie może chyba krawędzią porysować rotor (np. w trakcie jakiegoś siłowego holu...).Ciekawe, że nawet w stellach i existach nie stosują tego rozwiązania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Nie bardzo rozumiem, w którym miejscu to można wstawić. Poza tym to chyba rzeżba dla rzeźby. Przy dobrych młynkach z jednym lub dwoma łożyskami podpierającymi szpulkę szansa na ocieranie o rotor jest bliska zeru. Oczywiście przy naszym szczupakowo-sandaczowym łowieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Sumow na kablakowce rozmyslnie nie lowie.Na oceanie nie bylem.Jak dotad moje wedkowanie nie wymagalo zastosowania tego dodatku.Jego sensownosc nie budzi watpliwosci. Ale sytuacje krancowe, w ktorych jego zastosowanie byloby usprawiedliwione spotykaja mnie nad woda wtedy jak lowie Avetem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Rozwiązanie problemu "kolebiącej się" szpuli, czyli ball bearing built-in disk: http://www.studio-oceanmark.com/products/EX3000AA.html Co prawda, jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby przekrzywiona szpula sprawiła jakieś problemy, ale potencjalnie może chyba krawędzią porysować rotor (np. w trakcie jakiegoś siłowego holu...).Ciekawe, że nawet w stellach i existach nie stosują tego rozwiązania...Było stosowane w szpulkach 2506, 2004, 1503...Jedno łozysko jest montowane w nich "na stałe", a drugie, wiadomo, na koszyczku, na dole szpulki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Od których młynków te szpule mr zorro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 No tych sprzed ery RealFour...Wszystkie te magneziane Ito, A.o.i., Luviasy, Ignisy, Presso, granatowe tedeeski, silverkriczki, itp...Weż Pan jakąkolwiek z tych ultralekkich szpulek, wyjmij podkładeczki z hamulca-sprzęgła i tuż pod nimi jest gniazdko z łozyskiem... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Z w/w miałem tylko Aoi, a że go nie serwisowałem (bo był nowy), więc nawet nie miałem szansy zobaczyć.Czegoś się tutaj nowego dowiedziałem.Ciekawy jestem, czemu Daiwa od tego odeszła.Ocenili, że to jednak nic nie wnosi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Czemu odeszła..?A po cholerę utrudniać sobie życie i proces produkcyjny...A po cholerę dokładać przyzwoite 7x11x3 do interesu...A po cholerę robić szpulki nie mające tendencji do gibania...A po cholerę robić coś trwalszego i lepszego niż "standardzik"... A tak swoją drogą, to kto przy zdrowych zmysłach z takim 2506 czy 2004 lata na takie ryby co są w stanie przechylić szpulkę...Myślę, że te szpulki były takie "bo były", a dopiero potem ktoś wykoncypował sobie, że takie rozstawienie łożysk powoduje "niewychylanie się" szpulki i można skonstruować "patencik"... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Ano właśnie. Tak sobie myślę, że od wielkości 2500 to ma sens. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Po pierwsze, zrobiła to bo w 2506, 2004 i 1503 miała miejsce w szpuli, gdyż średnica wewnętrzna miejsca na linkę, że tak to nazwę, na to pozwala - podobnie jak w OM, które są relatywnie płytkie.I mylicie się koledzy, bo przede wszystkim ma to sens w właśnie w modelach l/ul, bo użytkowa moc hamulca jest maleńka, często docisk pokrętła wręcz minimalny, tyle że pokręcajka nie odpada i wtedy właśnie szpulka się gibie, nie trzeba tu wcale dużej siły, lata sama - sprawdzcie jak praktycznie poluzujecie pokrętło hamulca na minimum, jak szpulka chodzi na boki, a jak jest zaszparowany fest, ile się gibniePoza tym nie tylko chodzi o "gibanie", ale też o dodatkową płynność obracania się, co przy cieniutkich linkach ma kapitalne znaczenie. A że teraz rządzą księgowi... cóż począć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Faktycznie. W UL też.Czyli tak na dobrą sprawę ma to sens w całej rozmiarówce (robią też te szpule do młynków morskich),bo na mocno dokręconych hamulcach takie tarcie rantu o rotor jest możliwe.Trzeba będzie wypróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Po pierwsze, zrobiła to bo w 2506, 2004 i 1503 miała miejsce w szpuli, gdyż średnica wewnętrzna miejsca na linkę, że tak to nazwę, na to pozwala - podobnie jak w OM, które są relatywnie płytkie.Cała reszta też prawda ale z tym lekuchno popolemizuję...Tu nie chodziło o miejsce w szpuli bo w każdej jednej daiwkowej da się wykroić dziurkę na łożysko 11mm (przecie w niektórych nawet takie są), a bardziej chodzi o to, że trza wiercić z obu stron te 11, a w środku trza zostawić dziurkę 9mm... Czyli trzy etapy roboty frezarką-wiertarką zamiast jednego "przewiertu na 11"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zrobiłem dziś serwis td-z R+ i rzeczywiście też ma to łożysko. tak przy okazji to jestem ciekawy, czy main shaft tego młynka jest z tytanu?ma taki kolor i jest super lekki...to możliwe? w necie nic nie znalazłem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi